Sonic Boom: Rise of Lyric

Sonic on vuosikymmenten aikana nähty niin tasoloikan klassikoissa kuin suoranaisissa katastrofeissakin – tässä on valitettavasti yksi ankeimmista.

5.12.2014 09:58

Keskeneräisenä julkaistu

Amerikkalainen Big Red Button Entertainment tekee surullisen debyytin. Pelistudio on saanut ensitöikseen uuden Sonic-seikkailun työstämisen ja samalla koko sarjan kehittämisen uuteen suuntaan. Valitettavasti keskeneräinen lopputulos jää kauas tyydyttävästä ja osoittaa vieläpä samalla ymmärryksen puutetta Sonicin perimmäisestä olemuksesta ja energisestä pelattavuudesta.

Wii U:n Sonic Boom: Rise of Lyric on monesta keskeneräisestä osa-alueesta koostuva sekasotku. Tarjolla on muun muassa kolmiulotteista juoksemista, tasoloikkaa, toimintaseikkailua, kamppailua ja ympäristön tutkimista. Mukana on myös sivuttaissuuntaista pomppimista sekä tarinallista antia. Näistä yksikään ei viehätä. Hämmästyttääkin, että antia voi parhaiten kuvailla monotoniseksi, vaikka teoriassa tilanteen pitäisi olla päinvastainen.

Oleelliset puutteet muodostavat murheellisen listan. Ensinnäkin ohjattavuus on epätarkka ja ylireagoiva, mikä yhdessä rikkinäisten ja epäselvien kamerakulmien sekä mielikuvituksettoman kenttäsuunnittelun kanssa saa kokonaisuuden muistuttamaan 1990-luvun ankeimpia ja kasvottomimpia 3D-tasoloikkia. Ja kun sellainen anti ei riittänyt 20 vuotta sitten, ei se pomminvarmasti riitä vuoden 2014 lopussakaan.

Hätäisesti poukkoileva pelirytmi puolestaan kielii ongelmallisesta tuotannosta – tällaisenaan Rise of Lyric tuntuukin kuin se olisi parsittu viime hetkillä kasaan ilman tajua kokonaiskuvasta. Välianimaatiot päättyvät kesken, lauseita ei sanota loppuun pelaamisen lomassa ja lajityypit vaihtuvat pelin sisällä kuin paniikissa. Pelihahmokin vaihtuu jatkuvasti, mutta se ei tuo tekemiseen uutta motivaatiota. Mihinkään ei keskitytä ajatuksella eikä mitään tehdä viimeistellysti. Toistoa on myös liikaa – etenkin yksitoikkoinen kamppailu alkaa puuduttaa jo ensi hetkistä lähtien ja vaihtelua on turha toivoa.

Tuotannon haasteet näkyvät myös ulkoasussa, jonka on vaikea uskoa hyödyntävän saksalaisen Crytekin pätevää CryEngine-grafiikkaa. Pelin yksityiskohdat eivät ole tätä päivää, mutta ihmeellisintä on alituiseen nykivä ruudunpäivitys, joka rasittaa sekä tarkkuutta vaativissa hitaissa hypyissä että vauhdikkaimmissakin kentissä. Arviota tehdessä peli kärsi lisäksi lukuisista ohjelmointivirheistä, joita ei voi katsoa sormien läpi.

Huomioitavaa on myös, että Rise of Lyric esittelee ulkoisesti muutetun Sonicin. Rise of Lyric onkin osa uutta Sonic Boom -tuoteperhettä, johon kuuluu myös viikoittainen tv-animaatiosarja sekä kuukausittainen sarjakuva. Näiden saapumisesta Suomeen ei ole tietoa, mutta ainakaan tämän tarinan perusteella odotuksia ei kannata virittää korkealle. Ja eipä Sonicin muodonmuutos ole kummoinen: vauhtisiili on saanut kaulaansa ruskean huivin, kenkiin on tullut sideharsoja ja luonteenpiirteitä on hieman korostettu. Lisäksi Sonic-pelien ilmeelle tunnusomainen värikylläisyys on korvattu haaleilla sävyillä.

2/10
JulkaisijaSega
JulkaisualustatNintendo Wii U
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätKauhu, Väkivalta
Lisää luettavaa