Minulle Skate 2:n julkaisun syyksi riitti se, että sen soundtrackilla on kaikkien aikojen mahtavin skeittibiisi eli McRadin Weakness, jonka on säveltänyt kitarataituri Chuck Treece. Biisi soi Powell & Peraltan Public Domain skeittivideon mustavalkoisessa aloituspätkässä, jossa debytoivat Steve Saiz, Eric Sanderson, Ray Barbee ja Chet Thomas. Katselin kyseisen kohtauksen lukemattomia kertoja. Katsoin sen lähes aina lähtiessäni skeittamaan ja kulutin yhden Public Domain VHS:n puhki tämän takia. Joten pelatessani Skate 2:ta, kuuntelen soundtrackilta lähes ainoastaan tätä kyseistä biisiä.

Skate oli fantastinen debyyttipeli, ja se ansaitsi saamansa kehut. Jatko-osalla on vaikea tehtävä parantaa erinomaista kokonaisuutta, joskin parantamisen varaa kuitenkin oli.

Skate 2 tuntuu päämäärättömältä jatko-osalta, jossa tekijöiden visio ei ole ollut yhtä vahva kuin edeltäjässä.

Kun skeittaaja oppi kävelemään

Merkittävin uusi elementti on mahdollisuus irtautua laudasta ja tepastella ympäristössä. Pelaaja voi myös liikuttaa joitakin elementtejä, kuten irtonaisia kaiteita, roskiksia ja hyppyramppeja. Esineitä siirtämällä voi luoda uusia trikkilinjoja ja helpottaa joitakin haasteita. Kahden roskiksen yli hyppääminen helpottuu kummasti raahaamalla hyppyrampin roskisten eteen.

Kun ilman lautaa liikkuminen oli ensimmäisen pelin suurin puute ja nyt jatko-osan merkittävin uudistus, on anteeksiantamatonta, että ominaisuus on toteutettu näin kömpelösti. Skeittaaja liikkuu kankeasti kuin tankki. Joko skeittaajalla on kaikki paikat niin kipeinä, ettei hän kykene liikkumaan normaalisti, tai sitten Black Boxilla ollaan oltu laiskoja.

Hahmollaan voi hypätä, mutta sitä ei silti pääse parinkymmenen sentin esteiden yli, vaan ne pitää kiertää. Roippeiden siirtäminenkin on vaikeata. Ellei hahmo käytännössä hinkkaa esinettä kuin kuumotuksissa oleva koira, ei objektista saa otetta. Välillä esineistä kiinni ottaminenkin on turhan vaikeata. Tilannetta ei auta laiskasti liikkuva kamera.

Dude, niinku mitäh?

Ensimmäisessä Skatessa uratilaa rasittivat epämääräisesti selitetyt haasteet. Kovin usein oli jo itsessään haaste selvittää, mitä pelaajan oikein odotettiin tekevän. Nyt haasteet on selitetty selvästi lyhyiden videoklippien avulla.

Vaihteluakin on enemmän, mutta tavoitteet pysyvät melko realistisina. Tekijöillä on edelleen erinomainen ”taju” skeittaamisesta. Skate 2:n alkuvideo on yksi kaikkien aikojen parhaista, ja siinä esiintyy pelin koko ammattiskeittaajien kaarti. Ammattiskeittaajat ja alaan liittyvät heput, kuten valokuvaaja Atiba Jefferson, kansoittavat pelikaupunki New San Vanelonaa.

Haukkavaroitus

Realismista huolimatta, jatko-osaan on ilmestynyt huolestuttavan tonyhawkmaisia ominaisuuksia, kuten mahdollisuus pistää skeittaajansa tahallaan slämmäämään (mokaamaan) ja lentelemään kivuliaasti pitkin betoniviidakkoa. Suoritukset palkitaan pisteillä. Pahaa tässä on se, että välillä käynnistyvät slämmianimaatiot häiritsevät pelaamista, kun sitä vain haluaisi nopeasti yrittää temppua uudelleen.

Ja kuinka ihmeessä pelin tekniikka voi olla näin keskinkertaista? Ruudunpäivitys ei pysy missään vaiheessa tasaisena ja PS3-versio on taas Xbox 360 versiota heikompi.

Kaikkea ei ole kuitenkaan menetetty, sillä ongelmistaan huolimatta Skate 2 on hyvä skeittipeli, joka rakentuu edelleen loistavasti toteutetulle pelimekaniikalle. Pääosin puuhastellaan molemmilla analogitikuilla, joilla hallitaan kulkusuuntaa ja lautaa. Oikealla tikulla suoritetaan ollie-hyppy ja flipit toteutetaan samalla tikulla.
Grabit suoritetaan olkanapeilla, ja nappikombinaatioita vaativia temppuja on tullut runsaasti lisää. Suurimman osa niistä, kuten finger flipit, voi toteuttaa vain rampeilla. No comply on tullut mukaan uutena flatland-trikkinä. Laudan päällä voi myös hypätä täydessä vauhdissa, eli lauta voi rullata vaikka kaiteen alta kun itse hyppää kaiteen yli ja laskeutuu takaisin laudalle.

Netistä ladattava kamera

Suorituksiaan voi tallentaa ja myöskin editoida videoeditorilla. Nyt käytettävissä on kolme erilaista kamerakulmaa ja editori sallii videoiden tarkan hiomisen, mutta paljoa muuta ei editori tarjoa.
Esimerkiksi filtterit pitää ladata erikseen netistä. EA ei saanut vahvistettua ennen painoon menoamme, onko ns. Filmer Pack maksullinen lataus ja mitä se tarkalleen ottaen sisältää. Hiukkasen nihkeätä, jos videoiden kunnollinen virittely vaatii lisää rahaa ja latauksen.

Nettipuolella on tehty hyvää työtä. Kavereiden kanssa skeittaaminen onnistuu helposti, kuten Fräntilän Jarkon kanssa havaitsimme. New San Vanelonan kaupunkiin on ripoteltu satoja haasteita, joita voi pelata netissä. Rahalla saa uusia lautoja ja varusteita, joten on mukavaa, että netissä pelatessaankin tienaa rahaa, jota voi käyttää uratilassa. Pelaajalla on erillinen nettiprofiili, jonne tallentuvat netissä tehdyt saavutukset. Pelatessani Skate 2:ta verkossa useamman pelaajan kanssa vain kruisaten ja yrittäen välillä suorittaa tiimipohjaisia tavoitteita, kuten tietyn pistemäärän saavuttamista yhdellä spotilla, jäi minulle paljon paremmat fiilikset pelistä kuin yksin pelatessa.

Harmittaa, että Skate 2 tuntuu niin viimeistelemättömältä. Tasainen ruudunpäivitys ja helpompi liikkuminen ilman lautaa olisivat pitäneet olla oletusarvoisesti kunnossa. Ykkösen faneille tämä on silti varma hankinta, ja yhteisöominaisuudet kuten videoiden ja kuvien jakaminen ovat varmasti edellistä peliä suuremmassa osassa.

Vaihtopelaaja

Kirjoittanut [pelaaja_author:60]

Ai ai ai, mihin on maailma menossa? En olisi koskaan uskonut sanovani tätä: Skate 2 on pettymys!

Arvosteluversiot eivät olleet sujuvia kummallakaan alustalla. Ruudunpäivitys tahmaili pahasti, ja yleensä juuri kaikkein kriittisimmissä paikoissa. Skate 2:n tärkein uusi ominaisuus, käveleminen, on kauheaa tervassa tarpomista, jota haluaa välttää viimeiseen asti. Jäljelle jää siis vain skeittaaminen, joka toki toimii edelleen hyvin, mutta ei enää saa tunteja kulumaan samalla tavalla. Tämähän nähtiin jo vuonna 2007.

Skate 2:n parhaat hetket ovat ne, kun kaupungista löytyy loistava spotti, jota lähdetään valloittamaan skeittilaudan kanssa. Skate 2 ei kuitenkaan onnistu viemään skeittausta uudelle tasolle, vaan jatkaa samoja polkuja.

Onneksi en itse joutunut olemaan kehittämässä kakkos-Skatea. Enpä kyllä tiedä, mihin suuntaan itse olisin lähtenyt sarjaa viemään. Ykkönen oli vain liian loistava peli, siitä ei jatko-osissa enää paljoa parannella.

7/10
Lisää luettavaa