Tarjouduin heti arvostelemaan Resident Evil 4:n PlayStation 2 -version sen saapuessa toimitukseen. No, jos rehellisiä ollaan, nappasin levyn sen saapuessa heti itselleni, vein kotiin ja ilmoitin asiasta muille vasta, kun olin ehtinyt uppoutua peliin useamman päivän ajan. Uusi vierailu Resident Evil 4:n pariin oli enemmän kuin tervetullut. Alkudemon mahtavan flamencohenkisen kitaroinnin pärähtäessä ilmoille tietää, että hyvää on luvassa. Kuusi vuotta on kulunut Umbrella-yhtiön tuhosta. RE2:sta tuttu Leon Kennedy on etsimässä Yhdysvaltain presidentin kadonnutta tytärtä. Johtolangat vievät Leonin espanjalaiseen pikkukylään. Siellä vastaan tuleekin murhanhimoisia kylähulluja, joilla on paha tapaa kestää luoteja ja kasvattaa vartalostaan limaiset lonkerot… Vieläkö Umbrellan työ elää? Pian onkin vierähtänyt seitsemän tuntia, ja olen seikkailusta aivan yhtä innoissani kuin GameCube-versiota pelatessani.

Paljon siistiä tavaraa myynnissä

RE4 tuulettaa monin tavoin väsähtänyttä sarjaa. Kuvakulma on vaihtunut hahmon olan taakse ja toiminnan määrää on nostettu reippaasti. Pelitilanteen tallentamista ei enää rajoiteta, koska tallentaa voi rajattomasti. Varusteiden käsittelykin on aiempaa järkevämpää. Tärkeät esineet, kuten avaimet ja sinetit, mahtuvat aina mukaan. Perusvarusteilleen voi ostaa lisää säilytystilaa pelialueella majailevalta kauppamieheltä. Omalaatuisesti puheleva kaupparatsu myy aseita ja tarjoaa lisäksi mahdollisuuksia aseiden päivittämiseen. Kauppias on pelin parhaita uusia ominaisuuksia. Hänen kauttaan pelaajat voivat varustaa Leonin itseään miellyttävillä aseilla ja myös nauttia tahattoman hauskasti puhelevan kauppiaan jo klassikoiksi muodostuneista repliikeistä, kuten ?Got a selection of good things on sale stranger!? Loistavaa. RE4 oli GameCubelle tuotannossa lähes neljän vuoden ajan, ja se on ehkäpä komein osoitus konsolin kyvyistä. Siihen nähden, että RE4 muovattiin varta vasten GameCubelle, PS2-käännös on kohtalaisen onnistunut. Jos en olisi nähnyt GameCube-versiota, pitäisin PS2-versiota komeana, mutta vertailussa se jää selvästi jälkeen alkuperäisen eloisasta ilmeestä. Piirtoetäisyys ei ole huonontunut, mutta maaston ja rakennusten kuvitukset ovat selvästi heikoimpia kuin GameCubella. PS2-versio on myös kyllästetty epämääräisellä reunanpehmennyksellä, joka tekee pelistä usvaisen näköisen. Pelatessani RE4:ää PS2:lla mieleeni tulee, että aivan kuin olisin nähnyt tämän kaikessa loistokkuudessaan jättimäisellä kankaalla digitaaliprojektiona, mutta nyt katselen sitä vuokraamon kuluneelta vhs-nauhalta. Peli on sama, mutta enemmin katselen sitä dvd:ltä kuin vhs:ltä. Sanoisin, että GameCube kannattaa ostaa yksin Resident Evil 4:n takia. Nyt kun olen ehtinyt pelata seikkailun läpi parikin kertaa, on todettava, että parissa kohtaa (lähinnä linnan pihaosuus ja viimeinen episodi) seikkailua olisi pitänyt lyhentää ja näin tiivistää kokemusta. Nyt tempo laskee parissa kohtaa junnaamiseksi. Tästä huolimatta Resident Evil 4 on uskomattoman viihdyttävä peli ja nerokas osoitus siitä, kuinka väsähtänyt sarja herätetään henkiin. On vaikea nähdä, kuinka Capcom olisi voinut saada peliään tätä parempaan tasapainoon.

PlayStation 2 -version uudet ominaisuudet

PS2-versio tarjoaa muutaman uuden ominaisuuden GC-versiossa tarjottujen Assigment Ada- ja The Mercenaries -bonuspelien lisäksi. Uutta on sivuhahmo-Adalla pelattava, viidestä episodista koostuva Separate Ways -seikkailu. Se risteää Leonin seikkailun kanssa ja selventää näin monia asioita, joita Leonilla pelatessaan kokee. Separate Waysia pelataan pitkälti samoissa maisemissa kuin pääpeliä, mutta kaksi täysin uuttakin aluetta tarjotaan, kuten sisätilassa oleva tankkeri ja sitä ympäröivä telakka. Mukana on myös kaksi uutta asetta: Adan räjähtäviä nuolia ampuva jalkajousi ja Leonin laserase P.R.L 412 (Parasite Removal Laser).

9/10
Lisää luettavaa