Kena: Bridge of Spirits

Pelaaja-lehden sivuilla nähty Kena: Bridge of Spirits -arvostelu on nyt kaikkien luettavissa Pelaaja.fissä.

4.12.2021 06:09

Kena: Bridge of Spirits -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun numerossa 227. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Henkien mätkimä

En toivon mukaan ole ainoa, joka on pannut merkille perinteisempien toimintaloikkien hupenemisen suurjulkaisijoiden ja -kehittäjien pelivalikoimista. Nintendo on toki oma lukunsa, mutta esimerkiksi Sonyn viimeaikaisesta tuotannosta ainoastaan Ratchet & Clank: Rift Apart on ollut ainoa nimekkäämpi julkaisu, joka on helpottanut kaipuuta aiempien sukupolvien hyppelyä, pulmailua ja toimintaa yhdisteleviin seikkailuihin. Niinpä Ember Labin sadunomaisen kaunis ensipeli Kena: Bridge of Spirits herätti jo julkistuksessaan mielenkiinnon ja pienen toivonkipinänkin, että nyt saataisiin sitä, mille olisi tilausta. Ja niinhän siinä kävi, että monin paikoin saatiinkin.

Bridge of Spiritsin kuvankaunista maailmaa ja ilmeikkäitä hahmoja ihastellessa ei yllätä lainkaan, että Ember Lab sai alkunsa juuri animaatiostudiona. Sen pohjalta olisi helppoa olettaa studion pelidebyytin olevan pelkkää silmäkarkkia, mutta väriloisteen alta paljastuu hiomaton timantti pullollaan innokkaan pikkutiimin riemukkaita oivalluksia kuin pieniä nikotuksiakin. Kena on tuonpuoleiseen siirtyneiden kanssa kommunikoiva nuori henkiopas, joka ottaa tehtäväkseen ennen varsin eloisan kylän ja sen lähiympäristön vallanneen pimeyden karkottamisen. Omien kamppailukykyjensä lisäksi Kenan apuna toimivat palleromaiset rot-henkiotukset, joiden alati kasvava lauma avittaa pimeyden ruumiillistumien tuhoamisen lisäksi etenemisessä ja pulmien ratkomisessa.

Kena: Bridge of Spirits -arvostelu

Lauma voimistuu tarinan etenemisen ohella myös omatoimisella etsinnällä, mikä kannustaa koluamaan vehreää maailmaa hieman tarkemmin. Noin kymmenisen tunnin mittaisen Brige of Spiritsin melko avoimelta vaikuttava maailma on lopulta mukavan tiivis ja päälinjoiltaan suoraviivainen, joten ajan kanssa pelatessa otuksia etsiskelee seikkailemisen lomassa melko vaivattomasti.

Henkimaailmaan siirtyneitä avittaessaan Kena kehittyy myös omissa henkioppaan taidoissaan tarinallisesti ja varsin kepeän kykypuun voimin. Sauvanheiluttelun ohella työkalut karttuvat muun muassa jousella ja pommeilla, joilla vihollisten posauttelun lisäksi voi aktivoida hetkellisesti muinaisia rakennelmia ja leijuvia tasanteita. Eteneminen vaatiikin suoraviivaisemmilla alueilla Kenan ja yllättävän isoja kivenlohkareitakin kanniskelevien rot-henkien kykyjen monipuolista hyödyntämistä, jota olisi voitu mieluusti painottaa seikkailussa enemmänkin.

Samaa voisi sanoa lopulta myös hyppely- ja kiipeilyelementeistä, jotka toimivat riittävän hyvin ajoittain hieman kömpelöstä ohjaustuntumasta huolimatta. Edetessä kohdataan riittävästi sopivan haastavia tilanteita, eikä pelaajaa virkistävästi aina ohjata kädestä pitäen ratkaisujen äärelle.

Kykyjen monipuolinen hyödyntäminen on sitäkin tarpeellisempaa taisteluissa, jotka eivät pelin pirteästä animaatiotyylistä huolimatta ole niin kepeitä kuin voisi kuvitella. Pienemmät yhteenotot ovat yleensä melko läpihuutojuttuja, mutta useat pomotaistelut ovat perusvaikeustasollakin yllättävän haastavia. Niissä on yleensä seurattavana useita kohteita samanaikaisesti, minkä lisäksi vihollisten hyökkäykset tekevät nopeasti suurta tuhoa. Selviytymiseen tarvitaan kaikkien kykyjen määrätietoista hyödyntämistä aina väistöistä ja suojakilvistä tehokkaisiin iskuihin ja rot-olentojen erikoishyökkäyksiin. Jousella ampuessa aikaa voi hetkellisesti hidastaa yrittäessään osua vihollisten herkempiin kohtiin, kun taas loppupuoliskolla pommit auttavat hallitsemaan isompia vihollisryppäitä kerrallaan.

Kena: Bridge of Spirits -arvostelu

Taisteluissa on myös kasvatettava rot-olentojen rohkeutta lukuisilla onnistuneilla iskuilla, ennen kuin otukset voi usuttaa häiritsemään vastustajia tai noukkimaan energiatarpeita ympäristöstä. Hektiseen rytmiin pääseminen kieltämättä vie aikansa, mutta se on lopulta huomattavasti tyydyttävämpää kuin vaikeustason laskeminen, joka kokeilun perusteella vie yhteenotoista haasteen ja voitontunteen tyystin.

Vaikka Kena: Bridge of Spirits on aavistuksen verran epätasapainoinen toimintaseikkailu, tiivis kokonaisuus lumoaa puhtaalla luonteellaan ja sopivan monipuolisilla pelitilanteillaan. Rotien ja kykyjen ympärille rakennetut oivallukset tuovat siihen riittävissä määrin persoonallisuutta, että lajityypin ystävät pelaavat tiiviin kokemuksen mielellään loppuun asti. Esikoispeliksi Kena povaa hyviä asioita Ember Labin tulevan tuotannon suhteen.

8/10
KehittäjäEmber Lab
JulkaisijaEmber Lab
PeligenretSeikkailu, Toiminta
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa