Aivot narikkaan ja nupit kaakkoon

Just Cause -sarjan nimen sanaleikki kuvaa oivallisesti pelien henkeä. Vaikka sankari Ricolla on tarinassa myös Oikeutettu Aate, tehdään peleissä asioita pääasiassa ihan Muuten Vain. Kaikki tarinalliset puitteet palvelevat vain yhtä asiaa: kaaosta kaaoksen vuoksi.

Just Cause 4 seurailee tutuilla jalanjäljillä. Pahikset sortavat tavallista kansaa trooppisella saarella, joten Rico Rodriguezin on puututtava asiaan värikkäiden kumppaniensa kanssa. Tarina saa kuitenkin jäädä sivuosaan. Just Cause 4:n todelliset sankarit ovat Ricon liitovarjo ja -puku sekä tietysti laukaistava lieka, jota hyödynnetään liikkumiseen ja tuhon aiheuttamiseen.

Tuhoa Just Cause 4:ssä riittääkin. Kaikki punaiset asiat räjähtävät, kuten asiaan kuuluu. Oikeilla varusteilla räjähtävät toki myös siniset ja vihreät asiat. Itse asiassa Just Cause 4:ssä taitaa loppujen lopuksi olla enemmän räjähtäviä kuin räjähtämättömiä asioita. Kaaos on oletusarvo, ei poikkeus. Tuhoa aiheuttamalla tienataan kaaospisteitä, joiden avulla avataan uusia joukkoja kaaosarmeijaan. Armeijaa taas käskytetään etenemään vihollisjoukkojen alueille, mikä avaa uusia tehtäviä suoritettavaksi.

Just Cause 4 -arvostelu

Kaaos on kieltämättä kaikessa päättömyydessään hauskaa, ja Just Cause 4 on parhaimmillaan kaikensorttisen tuhon täyttämänä hiekkalaatikkona. Ilma on tämän tästä täynnä luoteja, räjähdyksiä, ohjuksia, helikoptereita ja veneitä. Niin, veneitä. Ei ole lainkaan poikkeuksellista nähdä taistelun tiimellyksessä ilman halki liitelevää partiovenettä, oli ilmalennon taustalla sitten pelin liitoksistaan rakoileva fysiikkamoottori tai paatteihin vakiovarusteena kuuluva buusteri. Missään ei varsinaisesti ole erityisemmin järkeä, sillä kaikki puitteet tuntuvat palvelevan samaa päättömän tuhon päämäärää – ihan muuten vain.

Tuhotöihin löytyykin entistä enemmän työkaluja. Räjähdyksiä tuottavat aseet ja ajoneuvot ovat niin 2000-lukua. Tuoreinta huutoa ovat Ricon liekaan liitettävät lisävarusteet. Liealla voi aiempien pelien tapaan kiinnittää ajoneuvoja ja vihollisia toisiinsa tai mihin ikinä keksiikään. Luovuuden rajoja poistavat muunnelmat, joiden myötä kiinnitettyihin kohteisiin voi liittää myös raketteja tai kaasupalloja, jotka nostavat kohteensa kohti taivasta.

Pelaajalle tarjotaan myös yllin kyllin säätövaraa työkaluihin. Pelin edetessä käyttöön tulee esimerkiksi mahdollisuus muokata kaasupallojen ja rakettien tehoa. Pallot voi asettaa räjähtämään rikkoutuessaan, ja rakettien keston voi säätää tilanteeseen sopivalle tasolle. Vaihtoehdoista voi koota kolme kokoonpanoa, joita voi vaihtaa lennosta napinpainalluksella. Valikoiman käyttö vaatii kyllä totuttelua, sillä säätöjen hyödyllisyys ei avaudu intuitiivisesti.

Just Cause 4 -arvostelu

Kaaoksen ohella liikkuvuus on keskeinen osa Just Cause 4:ää. Tarjolla on valtava joukko erilaisia ajoneuvoja, joilla voi sekä liikkua että aiheuttaa tuhoa maassa, merellä ja ilmassa. Viholliset käyvät Ricon kimppuun helikopterein, hävittäjin, sotavenein ja tankein, ja kaikki ajoneuvot voi napata käden käänteessä omaan käyttöön. Ohjuksin ja konekiväärein varustetut taisteluhelikopterit jauhavat vihollisia ja irtaimistoa tyydyttävien räjähdysten saattelemana, ja naurettavalla hyppybuusterilla varustetut veneet tarjoavat hulvattomia pelihetkiä holtittoman fysiikkamallinnuksen ryydittämänä.

Mikäli soveltuvaa kulkupeliä ei löydy lähimailta, Rico voi tilata tukea ilmapudotuksena. Niin mönkijät kuin isommatkin vehkeet toimitetaan samannäköisissä varastokonteissa mihin ikinä tarvitaankaan. Jälleen kerran ratkaisu palvelee enimmäkseen sujuvaa kaaoksen aiheuttamista. Huvitukseni olikin suuri, kun rantaveteen tilaamastani kontista putkahti eteeni massiivinen tykkivene, joka köllötteli loppujen lopuksi puoliksi hiekkarannan puolella.

Ajoneuvojakin keskeisemmässä roolissa ovat liitopuku ja -varjo, joiden ominaisuuksia yhdistelemällä voi matkata vaikka koko pelialueen poikki. Ne osoittavat myös Just Cause 4:n täydellisen välinpitämättömyyden fysiikan lakeja kohtaan. Varjon voi vaihtaa lennosta liitopukuun, joka singauttaa paikallaan leijailevan Ricon uuteen vauhtiin. Satojen metrien vapaapudotuksestakin selviää tietysti ehjin nahoin vetämällä itseään liealla kohti maata. Koska miksipä ei!

Just Cause 4 -arvostelu

Vaikka Just Cause 4:n peruspuitteet ovat kunnossa, ei se kykene tarjoamaan ehjää pelikokemusta ainakaan pidemmissä tuokioissa. Pelikokemusta vesittävät tehtäväsuunnittelu ja rakoileva pelimoottori. Pääasiassa fysiikkamallinnukseen kytkeytyvät bugit aiheuttavat tämän tästä aiheettomia kuolemia, jotka ovat häiriöksi etenkin tehtäviä suorittaessa. Vaikka itsekseen taivaalle sinkoutuvat ajoneuvot ovat aluksi hauskoja, pelin arvaamattomuus tuottaa myös turhautumista, sillä avaimet eivät usein tunnu olevan omissa käsissä. Kuolema saattaa koittaa tyhjästä, jolloin ei auta kuin aloittaa uudestaan edelliseltä tallennuspisteeltä.

Kaiken kukkuraksi tehtäväsuunnittelu sijoittuu kehnon ja kauhean välimaastoon. Jokainen tukikohta noudattelee pääpiirteissään samoja periaatteita. Ryminän ja räjähdysten keskellä on hakkeroitava konsoleita ja väänneltävä kytkimiä oikeaan asentoon. Muutkin tehtävätyypit toistavat itseään. Siellä täällä toistuvat saattotehtävät käyvät nopeasti hermoille, sillä ne suorastaan sotivat Just Cause 4:n vauhdikasta luonnetta vastaan. Hommaa ei helpota myöskään tekoäly, jolla on ikävä taipumus juoksuttaa saatettavia hahmoja vikasuuntaan kuin pelaajan kiusaksi.

Just Cause 4:ssä on paljon ongelmia, joiden painoarvo pahenee pelin edetessä. Se on parhaimmillaan sulava ja mielikuvituksellinen hiekkalaatikko, joka siivoaa järjen syrjään viihdyttävyyden tieltä. Kääntöpuolella on kuitenkin niin iso joukko ärsyttäviä pelillisiä ratkaisuja ja turhauttavia bugeja, että pelikokemuksen vaaka alkaa vääjäämättä kallistua tympeyden puolelle ajan mittaan.

Ei tämä kuitenkaan huono peli ole. Kaaoksen aiheuttaminen on sen verran nautittavaa, että pelin pariin palaa mielellään, vaikka edellinen tuokio olisikin päättynyt tuskaillen. Vaikka potentiaalia olisi paljon parempaankin, on Just Cause 4 sellaisenaankin ihan hyvä aivot narikkaan -peli.

Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden tammikuun 2019 numerossa 196.

7/10
JulkaisijaSquare Enix
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa