DiRT Rally 2.0

Pelaajalehti.com julkaisee nyt maaliskuun Pelaaja-lehdessä alkujaan julkaistun DiRT Rally 2.0 -arvostelun.

15.3.2019 12:06

Rallikuninkaan paluu

Codemastersin autopeliveteraanit ovat jälleen tehneet paluun sorateille. Brittistudion neljän vuoden takaista Dirt Rallya pidetään yhtenä parhaista rallipeleistä, joten jatko-osan kyytiin on ladattu melkoinen odotusten painolasti.

Dirt Rally 2.0 on hyvin edeltäjänsä näköinen rallipeli. Soralla ja asfaltilla kilvoitellaan perinteisten erikoiskoepätkien merkeissä ja kilpatovereiden kanssa rallicross-radoilla. Peruskuvio onkin siis hyvin tuttu, onhan kyse edelleen vahvasti simulaatiotuntumaan nojaavasta pelistä.

Simulaatioyleisö onkin ollut Codemastersin tähtäimessä myös Dirt Rally 2.0:ssa. Oletusasetuksilla pelissä ei ole päällä mitään avustuksia, ja tien päälle pääsee käytännössä suoraan ilman turhia opastuksia tai ylimääräisiä lätinöitä. Suoraviivaisuus on positiivinen juttu Dirt Rallya pelanneille, mutta kokemattomammat ratinvääntäjät saattaisivat kaivatakin hieman tukea alkutaipaleelleen.

DiRT Rally 2.0 -arvostelu

Dirt Rally 2.0:n ytimen muodostaa urapelitila. Uralla kisaillaan rallissa ja rallicrossissa, ja kisoista ansaituilla rahoilla hankitaan menopelin suorituskykyyn vaikuttavia osia sekä tietysti ostetaan uusia ajokkeja. Uran alkutaipaleella tarjolla on vain Historic-luokkaan oikeuttava ajopeli sekä tuhnuisen oloinen rallicross-kosla, mutta kisamenestyksen myötä rahat riittävät tehokkaampiin, nopeampiin ja samalla myös hankalampiin autoihin. Uratila on melko yksinkertainen, mutta se tarjoaa myös riittävästi vapauksia pitääkseen mielenkiintoa yllä pidemmänkin aikaa.

Jos ralliuran rakentaminen ei houkuttele, tarjolla on myös muunlaisia haasteita. Eri ajoneuvoluokkiin ja ratoihin voi tutustua järjestelmällisesti etenevissä haastetiloissa tai sitten vaikkapa ihan omatoimisesti aikaa tai tekoälyä vastaan kisaillen. Pelimuodoissa ei keksitä pyörää uudestaan, vaan ralli on ihan tuttua rallia.

Ratavalikoimaa on kuuden eri maahan sijoittuvan rallin sekä kahdeksan rallicross-radan verran. Ralleja on siis saman verran kuin edellisosassa, mutta rallicross-tarjontaa on kasvatettu huomattavasti. Erikoiskokeilla kurvaillaan Argentiinan, Australian, Uuden-Seelannin, Puolan, Espanjan ja Yhdysvaltain teillä, jotka tarjoavat aiempaa vähemmän vaihtelua. Kaikki kisat ajetaan kesäolosuhteissa, eli ykkösosassa nähdyt lumipeitteiset maisemat loistavat poissaolollaan ainakin julkaisussa. Codemasters on toki lupaillut uusia kisoja lisäsisällön muodossa, mutta toistaiseksi niiden annista ei ole tietoa.

Visuaalisesti alueissa on kuitenkin reilusti vaihtelua. Argentiinassa liidetään karun kivikkoisen maiseman seassa, kun taas Yhdysvalloissa kaasutellaan uusenglantilaisen kuusimetsän mäissä. Maisemat ovat kauttaaltaan näyttäviä ja ennen kaikkea uskottavia, vaikka varsinaiset tiet ovatkin kuvitteellisia. Myös vaihtelevat sää- ja valaistusolosuhteet sekoittavat pakkaa ja tuovat vaihtelua niin näkymiin kuin ajotuntumaankin.

DiRT Rally 2.0 -arvostelu

Ajettavuus onkin Dirt Rally 2.0:ssa ehdotonta huippuluokkaa. Alkuperäinen Dirt Rally edusti ajotuntumallaan simulaatiopelien kermaa, mutta kakkonen vääntää ruuvia vielä hienoisesti tiukemmalle pienin uudistuksin. Teiden pinnat elävät kisan kuluessa, joten häntäjoukoissa matkaan lähtevät saavat sekä nähdä että tuntea edellä menneiden urat ajaessaan.

Ajaminen onnistuu tietysti vaikka näppäimistöllä tai peliohjaimella, mutta kunnon voimavasteella varustettu ratti ja polkimet ovat melkeinpä ehdoton varuste todellisen pelinautinnon saavuttamiseksi. Tuskin mikään peli onnistuu tavoittamaan tunnetta, jonka Dirt Rally 2.0:ssa saa onnistuneen sivuluisukurvin seurauksena. Kun renkaiden kulkusuunnan tuntee rattituntumassa ja sen ansiosta saa palautettua auton uralleen pienen heittelyn jälkeen, on tunnelma ihan omaa luokkaansa.

Vastapainona Dirt Rally 2.0 on myös perusteellisen hankala peli. Kurvit tekisi mieli vetää niin äärirajoilla kuin mahdollista, mutta silloin tiellä pysyminen edellyttää todellista taitoa. Maltti olisi avain menestykseen, mutta vauhdin hurma vie helposti mukanaan. Ja kun ulkoreunassa odottaa kuusimetsä tai alas viettävä jyrkänne, ovat marginaalit petollisen pieniä. Ahneen palkka onkin usein äkkipysähdys tai muutama näyttävä kieppi, joiden jälkeen matka jatkuu taas vähän maltillisemmin joko egon tai ajoneuvon kärsimien kolhujen hidastamana.

Törmäystilanteissa pelin mainio tuntuma alkaakin rakoilla. Toisinaan tuntuu, että sorateiden ohjus pysähtyy töksähtäen liiankin pieneen esteeseen, ja usein matka jatkuu vähän liiankin helposti törmäilyjen jälkeen. Paikoitellen reitin ulkopuolelle ajautuminen tuntuu kuitenkin tuskallisen vaikealta. Periaatteessa metsän keskeltä pitäisi päästä takaisin napin painalluksella aikasakkoa vastaan, mutta toisinaan toiminto ei vain toimi. Keskeyttäminen on tietysti osa rallia, mutta ulosajon seuraukset ailahtelevat hieman liian paljon. Ongelmista huolimatta Dirt Rally 2.0 onnistuu tasapainottelemaan hyvin realismin ja pelattavuuden rajalla.

DiRT Rally 2.0 -arvostelu

Edellisessä Dirt Rallyssa hieman torsoksi jäänyt rallicross on saanut tällä kertaa enemmän huomiota. Mukana on rutkasti enemmän ratoja, ja kisoihin soveltuvia menopelejäkin on reilut kymmenkunta eri luokkien välillä. Rallicross itsessään on tuttua hommaa. Radalla kisataan samanaikaisesti viiden muun auton kanssa ja kerätään pisteitä jatkokierroksia varten. Rallicross on kyllä mallikkaasti toteutettu, mutta kilpailumuotona se ei tunnu niin mielenkiintoiselta kuin perinteinen ralli.

Ajoneuvojen ohella uran varrella kertynyttä rahaa voi käyttää sekä autojen että tiimin kehittämiseen. Investoinnit autoihin ovat lähinnä hienosäätöä suorituskyvyn osalta. Uusia säätövaihtoehtoja avataan tutkimuksen kautta, ja tutkimus edellyttää ajokilometrejä. Insinöörejä palkkaamalla ja kouluttamalla taas voi esimerkiksi nopeuttaa tutkimuksen etenemistä tietyissä ajoneuvoluokissa. Kehitysjärjestelmä on edellisen osan tapaan pitkälti sivuhuomio ajamisen ohessa, mikä on oikeastaan vain hyvä asia.

Dirt Rally 2.0 on tuttujen elementtien päälle rakennettu jatko-osa, joka tekee melkein kaiken edeltäjäänsä paremmin. Tietyissä tilanteissa rakoilevaa törmäysmallinnusta ja talvirallien puuttumista lukuun ottamatta siitä on vaikeaa keksiä oikein mitään pahaa sanottavaa. Dirt Rally 2.0 on yksiselitteisesti yksi kaikkien aikojen parhaista rallipeleistä.

9/10
KehittäjäCodemasters
JulkaisijaCodemasters
PeligenretAjopeli
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa