Century: Age of Ashes -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden helmikuun numerossa 230. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!
Näin lennät lohikäärmeelläsi
Oletko joskus unelmoinut omistavasi lohikäärmeen? Nousevasi sen selkään ja taistelevasi muita lohikäärmeiden omistajia vastaan nopeatempoisissa ilmataisteluissa? Jos vastauksesi on kyllä, kannattaa kiinnittää huomiota ilmaispeli Century: Age of Ashesiin.
Pelissä lennetään yhdellä kolmesta erilaisesta lohikäärmeestä joko kolmi- tai kuusihenkisten tiimien moninpelimatseissa, joissa yritetään kerätä eniten pisteitä omalle tiimille ennen kuin aika loppuu. Minkäänlaista yksinpelitilaa ei ole.
Pelitiloja on kolme. Carnagessa tapot kasvattavat pistetiliä samalla, kun pelaajan oma tapporaha kasvaa pärjäämisen myötä. Gates of Fire on lipunryöstö, jossa lipun kaapannut pelaaja lentelee porttien lävitse kerätäkseen pisteitä tiimilleen. Spoils of War on tiloista omaperäisin, sillä siinä kerätään kentistä rahaa ja kiikutetaan se omaan holviin turvaan. Vastapuoli voi kuitenkin yrittää räjäyttää pommilla vastustajan holvin, jolloin kerääminen pitää aloittaa alusta.
Lohikäärmeen ohjastaminen on varsin simppeliä, mutta se vaatii jonkin verran totuttelua. Mitä nopeammin kärmes lentää, sitä raskaampaa kääntyileminen on. Vastavuoroisesti hitaammin lentämällä voi tehdä nopeampia ja jyrkempiä käännöksiä. Tärkeintä on oppia sääntelemään nopeuttaan tarpeen mukaan niin, ettei tee itsestään liian helppoa kohdetta vastustajalle.
Lohikäärmeet ampuvat toisiaan automaattisesti lukittuvilla tulipalloilla tai syöksevät tulta lähellä olevaan viholliseen. Ammuksia voi väistää pakenemalla ennen osumaa esteiden taakse, minkä takia lentonopeutta ja kääntyvyyttä täytyy tarkoin harkita. Täyttä vauhtia lentävä lohikäärme ei millään pysty tekemään tarpeeksi jyrkkiä käännöksiä karistaakseen ammuksia. Järjestelmä on varsin helppo oppia, mutta sen taitaminen vaatii tarkkaa pelisilmää ja reaktionopeutta.
Jokaisella lohikäärmetyypillä on omat erikoistaitonsa. Marauderit voivat ampua vastustajia hidastavia jääpalloja, kun taas windguard voi jättää jälkeensä myrkkypilven ja parantaa tiimikavereitaan. Phantomit taasen muuttuvat hetkellisesti näkymättömiksi, jolloin tulipallot eivät voi lukittua niihin. Määrä ei ole mitenkään runsas, mutta lisää luokkatyyppejä on luvattu julkaista myöhempien päivityksien osana.
Valitettavasti nykyisellään lohikäärmetyyppien vähyys yhdistettynä pieneen karttamäärään tarkoittaa, että peli alkaa nopeasti toistaa itseään. Kartat ovat toki nättejä ja niissä käytetään kekseliäästi hyväksi korkeuseroja, mutta samat maisemat kerta toisensa jälkeen alkavat nopeasti tympiä. Lisäksi pelissä on vakavia tasapaino-ongelmia lohikäärmetyyppien kanssa, sillä phantomit dominoivat metaa totaalisesti. Ei ole mitenkään epätavallista, että kaikki pelaavat phantomeilla, mikä saa matsit vain tuntumaan yhä enemmän aiempien toisinnoilta. Pelaaminen on kyllä hauskaa, mutta se vaatisi kipeästi lisää vaihtelua.
Koska Age of Ashes on ilmaispeli, se on pullollaan erilaisia mikromaksuja. Ostettavat tavarat ovat onneksi vain kokemuspistebuustereita ja kosmetiikkaa, joten pelitasapainoon ne eivät vaikuta millään tapaa. Mikromaksuvaluuttaa voi myös kerätä ilmaiseksi päivittäisiä ja viikoittaisia tehtäviä tekemällä, mutta se on hidasta puuhaa.
Age of Ashesissa on potentiaalia. Lohikäärmeillä lentely tuntuu hauskalta ja näyttää komealta. Harmi vain, että pelattavaa on melko vähän ja kyllästyminen iskee melko nopeasti. Toivottavasti tekijät jaksavat päivittää peliään ahkerasti, sillä lisäsisällön myötä sitä olisi helppo suositella kaikille lohikäärmeiden ystäville.