Sielukkaalla Guilty Gear -sarjallaan kovia näytteitä tappelupeliosaamisestaan antaneen Arc System Works -peliyhtiön BlazBlue: Calamity Trigger on vihdoinkin julkaistu Euroopassa. Lähes vuoden kestänyt odotus palkitaan tyylikkäällä ja kekseliäällä pelillä, joka kannustaa aina vain harjoittelemaan. Koukuttavat pelisessiot odottavat pelaajiansa, joten lajityypin ystävien kannattaakin kutsua pikapikaa jengi koolle.

BlazBluen suhde Guilty Gear -peleihin on silmiinpistävä: nopeatempoinen pelattavuus, rokkaava soundtrack, toinen toistaan omituisemmat hahmot ja fantastinen ulkoasu ovat luonnollista jatketta tekijöiltään. Guilty Gearien perinteestä on ammennettu hengenheimolainen, joka löytää harkitun tasapainon taktisen ja hauskan pelaamisen väliltä.

Syvyyttä piisaa

Taistelut käydään kaksiulotteisessa tasossa, ja hyökkäykset suoritetaan selkeällä neljän komennon systeemillä. Kevyen, keskiraskaan ja voimakkaan iskun lisäksi jokaisella hahmolla on niin sanottu Drive-hyökkäys. Nämä tempaisut ovat hitaampia, mutta astetta tehokkaampia ja toteutukseltaan ilahduttavan omituisia. Erikoisliikkeitä on puolestaan kiitettävä määrä, ja ne korostavat hahmojen luonteenpiirteiden omalaatuisuutta entisestään.

Taistelumekaniikassa on paljon syvyyttä, joten se kannustaa pitkäaikaiseen taitojen hiomiseen. Liikkeiden katkaisut, vastahyökkäykset, iskusarjat ja lopetusliikkeet vaativat totuttelua, mutta ne ovat voittavan pelaamisen oleellisia tukijalkoja. Ohjattavuus on erittäin luontevaa, joten ei aikaakaan, kun hahmot tekevät tuhojaan pelaajan käsissä.

Suoraviivaisen arcade-pelaamisen ja tuttujen harjoittelu- ja haastetilojen lisäksi BlazBlue sisältää myös tarinallisen yksinpelikampanjan. Silloin hahmojen taustat selvitetään juurta jaksaen, kun dialogia ja tyylikästä kuvataidetta riittää pitkäksi aikaa. Vaikka pelattavaa onkin tyydyttävä määrä, olisi pelihahmoja toivonut enemmän. Pelissä on nimittäin vain 12 taistelijaa – määrä, joka käy pidemmän päälle auttamatta rajalliseksi.

Tyylikkäästi turpaan

Jos hahmojen määrä jättää kylmäksi, niin samaa ei voi sanoa luovasta hahmosuunnittelusta, joka kulkee laidasta laitaan: jokainen hahmo on oma kokonaisuutensa niin tyyliltään kuin liikkeiltäänkin. Sykkivät taistelut välittyvät käsinkosketeltavasti, sillä kolmiulotteiset taustat ja 2d-hahmomallit sulautuvat toisiinsa poikkeuksellisen näyttävästi. Lajityypin konkareille onkin varmasti mieltäylentävää, kun kaksiulotteiset hahmot heräävät ennennäkemättömästi henkiin teräväpiirrossa. Tarkalla ja sulavalla animaatiolla on myös pelattavuuden kannalta merkitystä, sillä se selkeyttää hyökkäys- ja puolustusliikkeiden ajoituksia.

Tuskin kenellekään tulee yllätyksenä, että peli on parhaimmillaan kavereiden kanssa kaksinpelissä. Moninpelin vetovoimaa kasvattaa myös osaltaan onnistunut verkkopeli. Se on varteenotettava vaihtoehto perinteisemmän kaksinpelin rinnalle, sillä nettikoodi toimi ilman pahempia ongelmia: pelaaminen hyvällä yhteydellä karsii viiveen minimiin, mikä on poikkeuksetta tärkeää tappelupelien nettimatseissa. Myös pelaajia löytyi aina mukava määrä.

Väriä ja eloisuutta hehkuva BlazBlue: Calamity Trigger on piristävä uutuus. Se tarjoaa paljon hyviä ideoita, ihmeellistä tunnelmaa ja huoliteltua pelattavaa. Hyvästä yrityksestä huolimatta se ei kuitenkaan yllä aivan Super Street Fighter IV:n veroiseksi mestaritason peliksi. Joka tapauksessa lajityypin klassikkosarjat ovat saaneet merkittävän haastajan ihmeellisestä BlazBluesta. Tässä on aineksia uudeksi sarjaksi vaikka kuinka, joten lisää toivoo jo nyt – niin oivaltavaa sisältö parhaimmillaan on.

8/10
Lisää luettavaa