Tiesitkö? Legendaarinen MGS-pomo Psycho Mantis on mahdollista voittaa ohjainporttia vaihtamatta

Tiesitkö, että neljättä seinää rikkova Psycho Mantis on mahdollista voittaa ilman ohjaimen kanssa säätämistä?

18.2.2018 08:22

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Metal Gear -sarjan pelit eivät ole koskaan olleet helliä neljännelle seinälle. Sarjan kolmas osa, vuonna 1998 ilmestynyt Metal Gear Solid, ei ole poikkeus.

Pelin puolivälin kieppeillä pelaaja kohtaa Psycho Mantis -nimisen pomon, joka ennen taistelua paukuttelee henkseleitään esittelemällä psykokineettisiä voimiaan. Mantis muun muassa lukaisee pelaajan muistikortin ja kommentoi sen sisältöä esimerkiksi huomauttamalla pelaajan mieltymyksestä seikkailu- tai toimintapelejä kohtaan. Toisena trikkinään hän tärisyttää ohjainta. Kun Mantis on päässyt keulimaan riittävästi, taistelu alkaa.

Psyykkisten voimiensa ansiosta Mantis kykenee ennakoimaan pelaajan liikkeet, eikä häntä näin ollen voi satuttaa. Useampi soitto taustatiimin eversti Roy Campbellille paljastaa, että  pelaajan pitää vaihtaa konsolin ohjain portista toiseen estääkseen luetuksi tulemisen. Monille tulee kuitenkin yllätyksenä, että tämä ei kuitenkaan ole ainoa keino Mantiksen kukistamiseksi.

Jos pelaaja kuolee saamansa ohjeistuksen jälkeen ja soittaa sitten uudelleen, Campbell tiedustelee, eikö toista porttia jostain syystä voi käyttää. Kysymystä seuraavat uudet ohjeet – tällä kertaa täytyy tuhota huoneen oikeassa ja vasemmassa laidoissa tönöttävien Mantis-patsaiden kasvoja peittävät maskit. Tämä onnistuu esimerkiksi patsaita ampumalla. Tarinallisesti omien kasvojen näkeminen häiritsee Mantiksen keskittymistä, vaikka käytännössä patsaat menevät täysin rikki.

Kikka vaikuttaa käytännössä samalla tavalla kuin portin vaihto ja antaa pelaajalle mahdollisuuden tehdä vahinkoa. Mikäli pelaaja on varustautunut huolellisesti energiatarpeilla, Mantikseen voi kuitenkin hivuttaa osumia ilman kumpaakin kikkaa. Se tosin vaatii melkoisesti aikaa, vaivaa ja hermoja.

Psycho Mantis ei suinkaan ole ainoa MGS-pomo, jonka voi voittaa useammalla tavalla. Metal Gear Solid 3: Snake Eaterissa on ikivanha tarkka-ampuja The End, jonka voi tyypillisemmän tappamisen lisäksi antaa kuolla omia aikojaan. Jos pelin tallentaa kesken taistelun ja palaa tallennukseen viikon päästä, on papparainen ehtinyt kuolla vanhuuteen. Saman lopputuloksen voi saavuttaa myös siirtämällä konsolin kelloa viikon verran eteenpäin.

Katso lisää:

Lisää luettavaa