Atarin epämääräinen pyrkimys palata pelikonsolimarkkinoille on ottanut askeleen eteenpäin tällä viikolla. Yhtiön Atari VCS -nimellä tunnetusta uutuuslaitteesta pitkään luvattu joukkorahoituskampanja pyörähti viimein käyntiin Indiegogo-palvelussa, jossa se onkin noin vuorokaudessa ehtinyt kokoamaan kasaan jo reilut kaksi miljoonaa dollaria.

Atari lupaa VCS:n sisältävän valmiiksi reilut sata klassista Atari-peliä ja tukevan myös modernimpia pelejä erilaisilta kehittäjiltä. Tällä hetkelle laitteelle ainut nimeltä mainittu modernimpi peli on Tempest 4000, kun muuten Atari on julkistanut toistaiseksi vain oheisen listan laitetta tukevista kumppanikehittäjistä.

Pelien pelaamisen ohella VCS:n on kerrottu tukevan esimerkiksi striimauspalvelujen seuraamista. Jonkinlainen maksullinen Atari-verkkopalvelu on myös suunnitteilla laitteelle.

Nykyisten tietojen mukaan Atari VCS:n sisältä on löydettävisssä 4 gigan edestä DDR4-muistia, Bristol Ridge A10 -suoritin ja Radeon R7 -näytönohjain. Käyttöjärjestelmänä toimii Linux. Firma kuitenkin korostaa, ettei mitään ole sen rautakakokoonpanon suhteen lyöty vielä täysin lukkoon.

Minimissään Atari VCS:n voi tällä hetkellä ennakkotilata Indiegogon kautta 199 dollarilla. Kyseiseen settiin ei kuulu osaksi minimissään 30 dollaria kustantavaa ohjainta. Saataville ensimmäisiä virallisia laitteita se lupaa ensi vuoden heinäkuulle. Tänä vuonna se on kyhäämässä vielä uutta prototyyppiä VCS:tä, kun varsinainen lopullinen valmistaminen käynnistyy loppuvuodesta. 

Atarin VCS-hanke on syntynyt varsin heikkojen suorituksen varjostamana. Vaikka firman nimellä on alalla historiallista merkitystä, ei sen nykyisellä inkarnaatiolla ole muuta kuin nimellistä tekemistä vanhan Atarin kanssa. Yhtiön viimeaikaisiin pelisuorituksiin lukeutuu esimerkiksi ongelmallisen kehityksen jälkeen kritisoidussa kuosissa ulos saatu RollerCoaster Tycoon World ja nopeasti kadotukseen hylätty avaruusseikkailu Asteroids Outpost. Firman pyrkimys joukkorahoittaa klassisen RollerCoaster Tycoonin Switch-versio herätti sekin kosolti hämmennystä.

Atarin toiminta tuntuu olleen viime aikoina muutenkin täynnä lähinnä huomionhakuisia tempauksia. Firma lanseerasi hiljattain muun muassa reilun sadan euron hintaisen kaiutinlippiksen, eikä se tietenkään ole halunnut jäädä ulos kryptovaluuttabuumistakaan.

Atari ei ole toki ainut menneisyyden nimi, joka haikailee takaisin laitemarkkinoille ja kansan huulille. Aiemmin tällä viikolla myös sen vanhan kilpailijan Intellivisionin on kerrottu tekevän paluuta uuden pelivempeleen hahmossa. Tarkempia lisätietoja siitä on määrä kuulla syksyllä.

Lähde: Indiegogo

Lisää luettavaa