Tutkimus: Tekonenä helpottaa pahoinvointia virtuaalitodellisuudessa

Yliopistotutkimuksessa löydettiin helpotus virtuaalitodellisuusteknologian aiheuttamaan pahoinvointiin: tekonenä.

27.3.2015 07:00

Virtuaalitodellisuuslasit tekevät kovaa vauhtia tuloaan pelaajien käsiin, mutta teknologialla on eräs merkittävä rajoitus: simulaattorisairaus.

Simulaattorisairaudella tarkoitetaan virtuaalitodellisuusteknologian käyttäjien kokemaa pahoinvointia. Nyt yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston tutkimuksessa on löydetty keino helpottaa virtuaalitodellisuuden aiheuttamaa simulaattorisairautta. Edelleen käynnissä olevan tutkimuksen perusteella virtuaalitodellisuuslasien näytölle piirtyvä virtuaalinen nenä voi helpottaa pahoinvoinnin tunnetta merkittävästi.

Tutkimuksessa koehenkilöt laitettiin virtuaalisen vuoristoradan kyytiin ja tutkimaan toscanalaista huvilaa virtuaalitodellisuusteknologian avulla. Tekonenän avulla käyttäjät pystyivät olemaan vuoristoradan kyydissä keskimäärin 2,2 sekuntia pidempään ennen pahoinvoinnin alkamista, mutta huvilan tutkiskelussa pahoinvoinnin tunteen iskivät virtuaalinenän avulla keskimäärin jopa 94,2 sekuntia myöhemmin.

-Vuoristoratademo on lyhyt, mutta hyvin voimakas, joten ihmiset eivät voi tehdä sitä kauaa parhaissa olosuhteissakaan, tutkimusta ohjaava apulaisprofessori, tohtori David Whittinghill kertoo.

-Saimme luotettavan 2 sekunnin parannuksen, ja kyseessä oli hyvin selkeä trendi. Toscana-demossa se kestää kauemmin, mutta ajan myötä huonovointisuus iskee, ja 94 sekuntia on valtava parannus.

Lisätietoja tutkimuksesta on luettavissa Purduen yliopiston verkkosivuilla.

Lähde: Purdue University