Ruotsissa pohditaan erikoisleimaa sukupuolten välistä tasa-arvoa ajaville peleille

Ruotsissa saatetaan ottaa käyttöön vielä järjestelmä, jossa pelit saavat kylkeensä leiman, mikäli näiden katsotaan ajavan sukupuolitasa-arvioa.

14.11.2014 21:51

Ruotsalaiset videopelit saattavat tulevaisuudessa saada kylkeensä erikoisleiman, mikäli niiden katsotaan edistävän sukupuolten välistä tasa-arvoa. Idean takana on Ruotsin pelialan kauppajärjestö Dataspelsbranschen, joka tutkii parhaillaan mahdollisuuksia vähentää seksismiä ja sukupuolistereotypioita peleissä.

Dataspelsbranschenin projektia tukee Ruotsin valtion teknologiarahoitusorganisaatio Vinnova 272 000 kruunun eli noin 30 000 euron voimin.

Uutissivusto The Localin mukaan kauppajärjestön aikeena on analysoida yhdessä pelinkehittäjien kanssa, kuinka ruotsalaiset pelit käsittelevät naishahmoja ja sukupuoliin liittyviä tasa-arvokysymyksiä. Siinä ohella järjestö pyrkii pitämään lisäksi silmällä keinoja, joilla pelien kehittäjät ovat keksineet edistää sukupuolitasa-arvoa, ja rohkaista sitten muita kehittäjiä kokeilemaan vastaavia lähestymistapoja.

Mahdollisen leimaidean yksityiskohtia ei ole vielä hiottu täysin loppuun asti. The Localin mukaan Dataspelsbranschen pohtii ainakin vielä, pitäisi leiman olla lähinnä todistus, jota peliyhtiöt voivat halutessaan käyttää markkinoinnissaan, vai pitäisikö kaikki tällaiset ruotsalaispelit merkitä vain suosiolla.

Projektin johtaja Anton Albiin uskoo jo vakaasti, ettei leimaidea ole uhka luovuudelle. Hän itse asiassa jopa näkee, että se voi mahdollisesti rohkaista pelifirmoja ottamaan peleistään aina vain enemmän irti.

– Pelit voivat olla myös kulttuurillisen ilmaisun muoto, joka heijastaa yhteiskuntaamme tai sitä, millainen haluaisimme sen olevan. Pelit voivat auttaa meitä luomaan monipuolisia työpaikkoja ja jopa muuttamaan tapaa, jolla ajattelemme, Albiin kuvaili The Localille.

Ruotsi on toiminut jo vuosia synnyinmaana niin monille suurille kuin pienillekin pelimenestyjille. Maassa pelialalla toimivat esimerkiksi sellaiset firmat kuin DICE, Paradox Interactive, Avalanche Studios, Mojang, Dennaton Games ja Starbreeze, joiden myötä maailmaan on saatu nimikkeitä kuten Battlefield, Chronicles of Riddick, Mirror’s Edge, Minecraft, Hotline Miami, Crusader Kings ja Brothers: A Tale of Two Sons.

Lähde: The Local

Lisää luettavaa