Loppukesästä Revolution 60 -mobiilipelin ulos saanut yhdysvaltalainen pelinkehittäjä Brianna Wu on ajautunut jättämään kotinsa tällä viikolla netissä saamiensa raiskaus- ja tappouhkauksien myötä.

Wu kertoi asiasta Twitter-tilillään varhain lauantaiaamuna Suomen aikaan jakaen kuvia aggressiivisen Twitter-tunnuksen takaa levitetyistä uhkausviesteistä. Viesteissä uhkausten yhteydessä tehtiin toistuvia viittauksia feminismiin ja kerrottiin muun muassa julkisesti Wun ja tämän puolison kotiosoite.

Wu on kertonut Twitterissä myöhemmin lisäksi, että hänen Giant Spacekat -pelistudionsa pankkitilit ovat myös ajautuneet hakkerien kohteeksi.

Pelisivusto Polygon raportoi, että poliisi on ottanut uhkaustapauksen tutkintaansa. Uhkauksia tehnyt Twitter-tili on kirjoitushetkellä jäädytetty.

Wu on puhunut julkisesti jo pidemmän aikaan paljon naisten asemasta pelialalla. Heinäkuussa hän julkaisi Polygonin kautta tekstin alalla kohtaamastaan varsin rajustakin kohtelusta, minkä ohella hän on viime aikoina kritisoitunut varsinkin sosiaalisessa mediassa kiivaasti roihunnutta niin sanottua Gamergate-liikettä. Liike sai vähitellen syntynsä loppukesän paikkeilla ja sen on kovasti väitetty ajavan keskustelua eettisen pelijournalismin puolesta. Liikkeen siivellä on kuitenkin ilmennyt rutkasti ahdisteluja varsinkin pelinkehittäjiä ja pelimedian edustajia kohtaan muun muassa juuri uhkauksien, hakkerointien ja henkilökohtaisten tietojen levittämisen muodossa. Erityisesti liikkeen on kritisoitu vilisseen myös juurikin naisvihaa.

Liikkeen puolestapuhujat eivät toki ole raporttien mukaan jääneet hekään täysin hyökkäyksittä. Monet Gamergateen uskovat ovat myös todenneet, etteivät he hyväksy missään muodossa ihmisten ahdistelua.

Viimeisen noin kolmen kuukauden aikana myös Depression Quest -pelin luonut kehittäjä Zoe Quinn ja mediakriitikko Anita Sarkeesian ovat päätyneet jättämään kotinsa hetkellisesti uhkausten johdosta. Sarkeesian oli herättänyt uhkaajissa jo pidemmän aikaa huomiota videopelien naiskuvaa pohdiskelevilla videoillaan, kun taas Quinn ajautui ahdistelun kohteeksi loppukesästä, kun tämän mahdolliset suhteet median edustajien kanssa alkoivat nousta sosiaalisessa mediassa kiivaaksi puheenaiheeksi.

Netissä remunnut ahdistelu onkin herättänyt jälleen kovaa keskustelua pelaajien nettikäyttäytymisestä ja suvaitsevaisuudesta. Muun muassa syyskuussa Spaces of Play -nimisen indiestudion kehittäjä Andreas Zecher julkaisikin avoimen kirjeen, jolla hän kampanjoi kaikille mukavan pelialan ja pelaamisharrastuksen puolesta. Kirje keräsi lyhyessä ajassa reilut 2000 allekirjoittajaa, joiden joukosta löytyy myös nimekkäitä pelialan edustajia aina Cliff Bleszinskista Tim Schaferiin.

Lähde: Polygon, VentureBeat, Kotaku, Brianna Wu (Twitter)

Lisää luettavaa