Sunnuntaiblogi: Epäkiitollinen asiakaskunta – se olemme me pelaajat

Sunnuntaiblogissa pureudutaan Fallout 4:sen julkaisutrailerin saamaan kritiikkiin ja omiin odotuksiimme. Olemmeko me ikinä tyytyväisiä?

8.6.2015 11:43

Monen muun pelaajan tavoin olen itsekin odotellut seuraavaa Fallout -peliä kuin kuuta nousevaa. Huhumylly sen ympärillä on pyörinyt kiivaana, mutta tällä viikolla saimme vihdoin varmistuksen siitä, että sarjan tuoreimmasta osasta päästään todellakin nauttimaan vielä lähitulevaisuudessa. Kohtalaisen pintapuolinen traileri kiusoitteli vähän tulevalla asetelmalla ja ympäristöllä, mutta lisätietoja saamme silti odotella vielä reilun viikon verran – peli julkistetaan kokonaan vasta E3-messuilla. Siitä huolimatta internet on jo räjähtänyt, kun pettymyksen ja onnen tunteita on tuotu esille ylitsevuotavissa määrin. 

Odotamme peleiltä aina jotakin. Ennakkomateriaalin perusteella muodostetaan mielikuvia, mutta pelisarjojen kohdalla myös aikaisemmat kokemuksemme sävyttävät vahvasti niitä toiveita joita me suuntaamme tulevia jatko-osia kohtaan. Vaikka toiminta on ihmisaivoilta vain normaalia, voimme kuitenkin myös itse vaikuttaa omiin asenteisiimme ja siihen haluammeko me varautua pahimpaan mahdolliseen skenaarioon, vai kenties toivoa parasta. Arjen realismi ja kriittinen silmä ovat ominaisuuksia jotka säästävät monelta turhalta pettymykseltä, mutta se ei kuitenkaan ole ihan sama asia kuin rehellinen pessimismi. Ylitsevuotava negatiiviseen keskittyminen onkin yksi niistä piirteistä pelaajissa, joka vetää puoleensa hyvin vähän. 

En jaa näkemystä, mutta ymmärrän kyllä huolen ikääntyneistä grafiikoista tai vanhan pelimoottorin hyödyntämisestä, ja tässä ollaankin vielä kohtalaisen rationaalisella tasolla. Mutta kun julkaisutrailerin perusteella ollaan tuomitsemassa koko peliä huonoksi ja vialliseksi, ollaan jossain naurettavuuden rajamailla. Ihmiset odottivat suurella hartaudella tätä julkistusta, ja nyt jo valitetaan miten visuaalisesti kelvoton tekele on teknisesti epäkelpo kasa bugia ja tarina nyt ainakin on ihan huono – aikamoista päättelykykyä, kun kukaan ei vielä toistaiseksi ole päässyt testipuuhiin lopputuotteen kanssa. Ei se hieno julkaisutraileri pitkässä juoksussa pelastanut Watch Dogsiakaan, tai muita yleisesti pettymykseksi kääntyneitä huippunimikkeitä. 

Itse odottelen peliä edelleen innolla ja hyvällä mielellä – onhan tätä hetkeä toivottu tulevaksi jo pitkään. Sarjalla on aina ollut oma problematiikkansa, mutta minun ajattelutapaani kuitenkin kuuluu mahdollisuuden antaminen. Pidän videopelejä iloisena asiana, ja olen siinä mielessä armollinen kuluttaja, että annan paljon anteeksi. Kaikkien elämyksien ei tarvitse olla parhaista parhainta aatelistoa, ja on oikeastaan aika absurdia olettaakaan mitään muuta. Samaan reiluuden periaatteeseen kuuluu kuitenkin myös se, etten valitse jaella tuomioita turhan heppoisin perustein. Tyylejä on toki erilaisia.

Jenni Ahlapuro

Lisää luettavaa