Maaliskuun pääkirjoitus: Muodikkaasti myöhässä

Maaliskuun Pelaaja on vihdoin täällä – muutaman päivän myöhässä. Samoin pääkirjoitus, mutta hyvästä syystä.

2.6.2020 10:55

Muodikkaasti myöhässä

Maaliskuun Pelaaja on vihdoin täällä – muutaman päivän myöhässä. Päätoimittajana poden huonoa omaatuntoa viivästyksestä, mutta syyt sen takana ovat painavia. Pienen lykkäyksen ansiosta mukaan nimittäin ehti jättiennakko kevään odotetuimmasta julkaisusta, Final Fantasy VII Remakesta. Katsausta pelistä on epätoivoisesti yritetty saada lehteen pitkä talvi läpeensä, ja sen valossa pari lisäpäivää ei tunnu enää missään.

Pelaaja on pyritty aina saamaan kauppojen hyllyille kuun ensimmäiseen perjantaihin mennessä, mutta tämän tapauksen vuoksi olen itse alkanut pohtia, kuinka tärkeää oikeastaan edes on, että lehti ilmestyy juuri tiettynä ennalta määrättynä päivänä. Käytännön suunnittelun kannalta konkreettiset päivämäärät ovat toki korvaamattomia, ja toimittajamme, paino ja Posti luottavat kaikki niihin kalenteriaan suunnitellessaan. Yhteiskuntamme noin yleensäkin toimii sen oletuksen perusteella, että aikatauluista sovitaan etukäteen ja niistä pidetään myös kiinni.

Olen alkanut kuitenkin ounastella, ettei perjantainen julkaisupäivä itsessään kuitenkaan ole seikka, joka maagisesti tekee lehdestä arvokkaamman tuotteen tai meistä luotettavamman palveluntarjoajan. Suurin osa tilaajista ei edes saa lehteä päivänä, jolle se on luvattu, vaikka kaikki menisi meidän päässämme mainiosti. Posti ei nykyään pysy millään omissa toimitusarvioissaan, ja monesti irtonumeron ostajat pääsevätkin lukupakettiin kiinni ennen tilaajia. Se on toki harmillista niiden lukijoiden kannalta, jotka oikeasti odottavat lehteä perille ajoissa.

Enemmän omassa vaakakupissani kuitenkin painavat sisällölliset asiat, joita tiukat aikataulut usein hankaloittavat. Olen pannut merkille, että lähes jokaisen numeron kohdalla jonkin arvostelun tai artikkelin julkaisukielto ampuu hiuksenhienosti ohi deadlinesta, jolloin juttu siirtyy kuukaudella eteenpäin käytännössä turhaan. Mikäli kyseessä on vaikkapa viime hetken ennakko, se saattaa jäädä tämän takia tekemättä kokonaan, koska pelin julkaisupäivä on seuraavan numeron kohdalla jo aivan nurkan takana. Näin oli käydä Final Fantasy VII:n kohdalla, mutta päätimme tällä kertaa uhrata täsmällisyyden tuotteliaisuuden tieltä.

Päätös ei siis ollut helppo, koska tahallinen myöhästyminen tuntui itsestäni tietynlaiselta epäonnistumiselta. Tällä kertaa lehti on kuitenkin parempi kokonaisuus sen ansiosta, ja tulevissakin numeroissa on enemmän tilaa aidosti ajankohtaiselle sisällölle, koska tämä peli saadaan käsiteltyä ajallaan. Päätoimittajana yritän siis henkilökohtaisesti päästää irti perfektionistisesta ajatusmallista, jossa päivän tai parin viivästys on poikkeuksetta täydellinen maailmanloppu meille tekijöille tai teille tilaajille. Pelaaja on Pelaaja, vaikka ei ilmestyisikään perjantaina.

Johanna Puustinen,
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Lisää luettavaa