Kun muutama peli ei riitä, kerää ne kaikki

Kaitila avaa toimituksen blogissa uusimman keräilykohteensa taustoja ja edistymistä.

22.3.2014 11:04

Pysäyttäkää painokoneet, Kaitila puhuu taas Wii U:sta! No, tämä on minun blogini, minähän puhun mistä haluan.

Viime joulukuussa sain päähäni idean kerätä kaikkia Wii U:lle Eurooopassa julkaistuja pelejä. Huomasin, että alelaareissa notkui vanhempia Wii U:n pelejä 10-20 euron hintaan, joten päätin alkaa ostella niitä pois – lisäpainoksiahan niistä ei enää tulisi. Tuli oikeastaan vähän yllätyksenä, että koneelle oli vuoden ikään päästessään julkaistu jo 75 fyysistä peliä Euroopassa, eikä niitä kaikkia ihan niin nopeasti ja halvalla sitten hankittukaan. Toki olin hyvässä vauhdissa omistaessani kaikki Nintendon omat pelit jo entuudestaan.

Muutama kuukausi eteenpäin, ja nyt kokoelma alkaa näyttää jo joltakin. Pelejä on Euroopassa julkaistu nyt 80 kappaletta ja itse omistan niistä 70. Ajattelin tosin hankkia myös kaikki variaatiotkin peleistä, eli (suomalaiset) bundlekappaleet erillisinä keräilykohteina ja Special Editionien vierelle haluan myös normaalin version pelistä. Tällä tavoin laskettaessa edistykseni kulkee luvuissa 73/91.

Aikaisemmin olen kerännyt kaikki Nintendo 64 -pelit ja kaikki N-Gage-pelit, ja retron kerääminen onkin parasta mitä mies voi kalsarit jalassa tehdä. Nykyaikaisen koneen keräämisessä on omat hyvät puolensa – ruokakauppareissu Prismaan tai Citymarketiin sisältää nykyään aina jännityselementin peliosastovisiitin muodossa: ”Ovatkohan viimeinkin laittaneet SEN pelin alennukseen?”. Paljon löytöjä on tullut tehtyä myös netissä.

Keräilijän näkökulmasta pitää toki myöntää, ettei tässä omiaan takaisin saisi kuin ehkä vuosikymmenen päästä, mutta nyt niitä pelejä kannattaa ostaa kun niitä kaupoista löytyy. Liian usein tulee unelmoitua, että olisihan niitä Super Nintendo -pelejä pitänyt tajuta ostaa silloin aikanaan… Kaikki merkit viittaavat siihen, että Wii U:lle tullaan myymään vähemmän pelejä kuin Super Nintendolle, joten kukapa sitä tietää millainen kulttikone Wii U:sta tulee.

Miksi sitten ylipäätään kerätä kaikki pelit jollekin konsolille? Itsekin olen sitä mieltä, että määrä ei korvaa laatua, ja on paljonkin pelejä, joita en hyväksyisi hyllyyni edes ilmaiseksi. Mikäli tarkoituksena kuitenkin on kerätä KAIKKI julkaistut pelit, on tilanne hieman eri. Siitä vain saa jonkinlaisia säväreitä, kun laitteen jokainen julkaisu on vierekkäin hyllyssä. Loistavat, hyvät ja huonot – pelihistoriaa parhaimmillaan. Ja huonoista peleistähän saa myös paljon iloa. Esimerkiksi Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade -pelin Metacritic-arvosana on 11, eli kaikkien aikojen toisiksi huonoin, päihittäen vain legendaarisen Big Rigsin. Ei myöskään sovi unohtaa synkän sarkastista Barbie Dreamhouse Partya.

Kenties mukana on hieman altavastaajan säälimistä, mutta Wii U:sta on lyhyessä ajassa tullut yksi lempikonsoleistani. Loistavia yksinoikeuspelejähän sille löytyy roppakaupalla ja ohjain on mitä mainioin. Maltillinen menestys on myös johtanut siihen, ettei täytepelejä oikeasti ole paljon suhteessa ”oikeisiin” peleihin. Edes urheilupelejä ei tarvitse kerätä kahta kappaletta enempää (FIFA 13 ja NBA 2k13), joten mikäs tässä kerätessä.

Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä, eikä aikaakaan kun aloin tutkimaan myös USA- ja Japani-yksinoikeuksia. Niiden myötä koneen kokonaispelimäärä kasvaa 98:aan, tosin en ole ehtinyt näitä hankkia vielä yhtään kappaletta.

Mikäli jotakuta kiinnostaa, olen koostanut julkaisuista myös täydellisen listan. Lista on ennen kaikkea suomalaisen keräilijän näkökulmasta muodostettu, sillä olen listaillut jo NES-ajoista tuttuja pelien SCN-aluekoodejakin tuonne, jos haluaa kerätä mahdollisimman kotimaisia versioita noista. Kaikissa SCN-versioissa ei tosin puhuta suomea sanaakaan, mutta onpahan kaikki nyt listattuna. Kysymysmerkit tarkoittavat, että varmaa tietoa paikallisjulkaisusta ei ole suuntaan eikä toiseen. Toiselta välilehdeltä löytyvät USA- ja Japani-yksinoikeudet, ja listojen alle olen myös listannut kaikki tulossa olevat fyysiset Wii U -pelit.

Hyviä keräilyhetkiä valitsemanne kohteen parissa!

Janne Kaitila

Lisää luettavaa