Helmikuun pääkirjoitus: Julkaistaan, kun kyetään

Pelaaja-lehden päätoimittajan pääkirjoitus helmikuulle 2021.

5.2.2021 12:05

Julkaistaan, kun kyetään

On viihdyttävää selailla vanhoja pääkirjoituksia ajalta ennen koronavirusta. Tasan vuosi sitten valittelin pelien myöhästelyä kuin suurempaakin maailmanloppua vailla minkäänlaista aavistusta siitä, mitä vuosi toisi tullessaan. Teksti on niin koomisen viatonta, että mieleni tekisi lähinnä silitellä menneisyyden Johannan päätä lempeän alentuvasti.

Sittemmin viivästyksistä on tullut poikkeuksen sijaan pikemminkin sääntö. Mitä myöhästymisten syihin tulee, maailmanlaajuinen hätätilanne on toki pätevimmästä päästä, eli kehittäjiä tästä ei voi syytellä. Meillähän on aikataulutusongelmista omakohtaistakin kokemusta, kuten kaikki Play- Station-kirjamme ennakkotilanneet lukijat varmasti tietävät. On silti erikoista, että kuukausia uuden konsolisukupolven ilmestymisen jälkeen olemme yhä tilanteessa, jossa aidosti originaalia pelattavaa ei edelleenkään juuri ole ja tulevien suurpelien julkaisupäivät tuntuvat lipuvan alati kauemmaksi kuin kangastus aavikolla.

Omituista on myös huomata, ettei myöhästely oikeastaan tunnu enää miltään. En toki voi puhua kaikkien pelaajien puolesta, mutta itse opin menneenä vuonna olemaan odottamatta yhtään mitään yhtään keneltäkään. Julkaisupäivät ovat ainaisessa ailahtelevaisuudessaan yhtä tyhjän kanssa esimerkiksi lehden suunnitteluprosessin tukipilareina, joten olemme toimituksessa ottaneet niiden suhteen tiukan ”uskomme, kun näemme” -asenteen.

Pelialalla ei toki ole ennenkään oltu turhan hyviä lunastamaan lupauksia, mutta itseäni hieman hirvittää, mihin tilanteeseen tottuminen johtaa. Tiedämme jo, että tuskin koskaan tulemme palaamaan maailmaan, jossa työmatkaillaan huvin vuoksi ja istutaan toimistolla turhan päiten. Siksi aavistelen, että viimeisetkin illuusiot pelijulkaisijoiden tilivelvollisuudesta kuluttajia kohtaan ovat niin ikään hälvenneet.

Jos ilmiöstä haluaa löytää positiivisia puolia, voi toki toivoa, ettei paineita liikojen lupailuun lähtökohtaisesti ehkä ole enää niin paljon pandemian jälkeisessä maailmassa. Kenties ”julkaistaan, kun julkaistaan” -tyyppiset julistukset yleistyvät entisestään tai konkreettisista tavoitteista tulee realistisempia, kun studiot oppivat varautumaan niitä suunnitellessaan pahimpaan. Optimismin vaaroista varoittelin kuitenkin jo viime numeron pääkirjoituksessa, joten uskomme, kun näemme.

Johanna Puustinen,
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Pääkirjoitus on julkaistu nyt kaupoissa olevassa Pelaaja-lehden helmikuun numerossa 219.

Lisää luettavaa