Genshin Impact -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden helmikuun 2021 numerossa 219. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!
Avoimen maailman arpajaiset
Ilmaispeli Genshin Impactia voisi ensinäkemältä erehtyä luulemaan animehahmoilla höystetyksi Breath of the Wildiksi. Pelit ovat visuaalisesti hyvin samanlaisia, ja kummassakin teoksessa voi vapaasti sekä liidellä että kiipeillä lähes millä tahansa pinnalla kestävyyspisteiden sallimissa rajoissa. Mitä pidemmälle peliä kuitenkin pelaa, sitä enemmän sen oma identiteetti alkaa paljastua.
Ensivaikutelma on suorastaan tyrmäävä. Ääninäyttely, nätisti ohjatut välinäytökset ja tekemistä pullollaan oleva avoin maailma tuovat mieleen yksinpelattavan MMO:n. Eteen levittäytyvä maailma on saumaton ja pursuaa tekemistä. Jokaisen kulman takaa löytyy uusi aarrearkku, pulma tai minihaaste suoritettavaksi. Paikkoja tutkimalla löytää sivutehtäviä odottamattomista sopukoista, ja halutessaan voimiaan voi mitellä hankalia pomohirviöitä vastaan. Erilaista tekemistä löytyy niin paljon, ettei toimettomaksi jää helposti. Kaikkea voi toki tehdä myös kaverin tai satunnaispelaajan kanssa, joskaan ei heti alusta alkaen.
Aktiviteeteista palkitaan hyödyllisillä esineillä, kuten hahmolle tai aseelle annettavilla kokemuspisteillä ja tuiki tärkeillä seikkailijapisteillä. Monet aktiviteetit on lukittu juuri seikkailijapisteillä kertyvän seikkailijatason taakse, mikä ei pelkästään houkuttele vaan myös pakottaa tutkimaan pelimaailmaa kattavasti. Onneksi pelaaminen on hauskaa, minkä varmistaa nopea ja sulava taistelusysteemi.
Seikkaillessa pelaajan käytettävissä on kerrallaan neljä eri hahmoa, joita vaihdellaan napin painalluksella. Jokainen käyttöön valittava hahmo edustaa yhtä pelin seitsemästä elementistä, jotka määrittelevät niiden erikoistaidot. Taidoilla voi vaikkapa jäädyttää edessään seisovia vihollisia tai luoda ympärilleen vahinkoa imevän kilven. Homman jujuna on sekoittaa elementtihyökkäyksiä keskenään ja luoda erilaisia elementtireaktioita, jotka tekevät huomattavia määriä vahinkoa ja aiheuttavat vihollisille negatiivisia tiloja. Vastuksen voi esimerkiksi kastella pukkaamalla sen tuulihyökkäyksellä veteen ja sähköttää sitten henkihieveriin. Yhdistelmiä on suuri määrä, ja niiden ahkera käyttö on avain taistelujen voittamiseen.
Korkealaatuisesta ilmaissisällöstä huolimatta Genshin Impact on pohjimmiltaan silti niin sanottu gacha-peli. Ilmaisia hahmoja on laskentatavasta riippuen kourallinen, ja loput on kalastettava virtuaalivaluutalla pelattavilla arpajaisilla. Mahdollisuus saada uusia hahmoja on lähtökohtaisesti alle prosentin luokkaa eli naurettavan pieni. Pisteenä i:n päällä ne ovat vielä paljon vahvempia kuin etenemällä avautuvat hahmot. Ajan myötä myös ilmaiseksi saatavien kokemuspiste-esineiden määrä alkaa vähentyä, millä herätellään houkutusta ostaa asioita oikealla rahalla. Täysin huolimattomasti löydöksiään ei kannata siis käyttää.
Hahmojen avaamisessa käytettäviä esineitä saa pieniä määriä lähes kaikkialta, mutta tarpeellisen määrän kerääminen tarkoitusta varten on silti kovan työn takana. On paras henkisesti varautua kovaan grindiin ja tehdä kaikki päivittäis- ja viikoittaistehtävät, jos aikoo pelata ilmaiseksi. Kuukausittain vaihtuvat tapahtumat helpottavat tilannetta aina hetkellisesti, mutta grindausta on aina lopulta edessä.
Genshin Impact on tarkoitettu pitkän aikajänteen peliksi, joka syö kaiken vapaa-ajan ja jota pelataan päivittäin. Tämä tekee siitä vähän hankalan suositella satunnaispelaajalle, ellei sitä pelaa hyvin rennosti tai ole sinut sen kanssa, että mielenkiintoiselta näyttävät hahmot voivat jäädä hankkimatta. Jos on kuitenkin valmis kuluttamaan aikaa tai rahaa, Genshin Impactista riittää paljon hupia pitkäksi aikaa.