Euroopassa vähemmälle huomiolle jäänyttä Ape Escape -sarjaa lähemmäksi Super Mariota ei PlayStationilla ole päästy. Sony Computer Entertainment Incin omaperäinen tasoloikka, jossa jahdataan apinoita, on kekseliäs ja lapsenmielinen pelisarja, joka yksinkertaisuutensa ansiosta on lähempänä Super Mario Sunshinea kuin Jak– tai Ratchet and Clank -sarjat. Onpa kyseessä myös yksi Hideo Kojiman suurimmista suosikeista.

Ape Escape on käännös monen vuoden takaisesta PlayStation-pelistä, jonka erikoisuus piili sen teeman ohella DualShock-peliohjaimessa – peli nimittäin vaati sellaisen toimiakseen. Pelisysteemi suunniteltiin hyödyntämään molempia analogitikkuja. Vasemmalla tikulla liikutettiin pelihahmoa ja oikealla käytettiin mitä erilaisimpia härveleitä ajassa matkustavien apinoiden nappaamiseen. Näitä lisähärveleitä ovat esimerkiksi räjähtävä kauko-ohjattava pikkuauto, ritsa, lyhyet lentomatkat mahdollistava sateenvarjo ja apinatutka. PSP:llä oikean tikun puute korvataan onnistuneesti toimintanapeilla.

Pelaaja kulkee kentästä toiseen tavoitteenaan napata lamput päässään kirmaavia apinoita. Niitä on napattava tietty määrä, jotta seuraava kenttä aukeaisi. Apinoiden narraamiseen tarvitaan koko varustearsenaalia, sillä välillä otukset ovat piilossa tai muuten vain vaikeasti saavutettavassa paikassa.

Ei tarpeeksi tarkkaa

Haavilla on liian vaikea kauhoa apinat talteen, vaikka ne tainnuttaisi ensin pampulla. Aivan liian usein tulee huitaistua ohi, vaikka sihti oli varmasti kohdallaan. Vannon, että apinat ovat vaikeampia napata kuin alkuperäisessä versiossa. Etäisyyksiä on vaikea arvioida PSP-versiossa.

Ape Escape on kuitenkin edelleen mukavan yksinkertainen ja toimiva peli. On myöskin kiva nähdä vanha PlayStation-peli PSP:n paremmilla grafiikoilla, mutta sarjaa vaivaavat ongelmat ovat nyt pahentuneet. Kameran voi naksauttaa vasemmasta olkanapista hahmon taakse, mikä toimiikin ihan hyvin, mutta samasta napista siirrytään myös pällistelemään ympäristöjä hahmon silmistä. Kovin usein kesken kiivaan jahdin käykin köpelösti, kun liike loppuu kuvakulman vaihtumiseen.

Mikäli pelin alkuperäinen versio ei ole tuttu, niin tässä on tarjolla raikastavan erilainen tasoloikka, jossa on paljon hyviä ideoita. Mutta käännös on laiska.

6/10
Lisää luettavaa