World of Tanks – onko ruotsalaisista panssarisuunnittelijoiksi?

World of Tanksin kalusto paisuu kuin pullataikina. Tuorein lisäyksistä on rakas länsinaapurimme Ruotsi, joka sai peliin oikein kokonaisen tankkilinjaston.

5.1.2017 10:00

Onko ruotsalaisista panssarisuunnittelijoiksi?

World of Tanks paisuu kuin pullataikina. Alkujaan vain toisen maailmansodan suurvaltioiden kalustoa sisältänyt peli on viimeisten vuosien aikana saanut kalustovalikoimaansa jos jonkinlaisia outouksia. Tuorein näistä lisäyksistä on länsinaapurimme Ruotsi, joka sai peliin oikein kokonaisen tankkilinjaston.

Ensi kuulemalta helposti oudolta kuulostava ja naapurikateutta herättävä ratkaisu on ihan paikkansa arvoinen, sillä siinä missä esimerkiksi Suomessa on käytännössä aina rällätty muilta ostetuilla vaunuilla, Ruotsissa on tehtailtu panssarivaunuja jo vuosikymmenten ajan. Muutamat näistä ovat myös sen verran erikoisia tapauksia, ettei niille oikein löydy World of Tanksista vertaista.

World of Tanks - Swedish Tanks - Ruotsalaiset tankit

Ruotsalaisvaunut lisättiin peliin kahden tankkipuun voimin. Toinen niistä sisältää kevyitä, keskiraskaita ja raskaita panssarivaunuja, jotka erottuvat World of Tanksin tuoreemmista panssareista lähinnä ulkonäkönsä perusteella. Ne ovat sangen erikoisen näköisiä outolintuja, mutta pelikokemuksena eivät mitään, mitä esimerkiksi ranskalaiset panssarit eivät olisi jo tarjonneet.

Eivät ruotsalaisvaunut silti mitään harmaata massaa ole, vaan monista pienistä jutuista näkee, että niitä valitsemassa ja suunnittelemassa on ollut asiansa osaava tiimi. Vaunuista löytyy paljon sellaisia yksityiskohtia, jotka tekevät niistä kiinnostavia ja hauskoja pelata. Jotkut on esimerkiksi varustettu tasoonsa nähden todella tehokkailla tykeillä, ja toisten tykeistä löytyy reippaasti enemmän horisontaalista liikkumavaraa kuin useimmista muista tankeista.

Mukana ei ole vaunuja, jotka olisivat suorastaan rikkinäisen tehokkaita, mutta uskon, että perinteisempää ruotsalaispuuta kipuavat pelaajat saavat kivoja pelikokemuksia.

World of Tanks - Swedish Tanks - Ruotsalaiset tankit

Jos taas haluaa jotain erikoisempaa, sitä on tarjolla ruotsalaisia panssarintorjuntavaunuja sisältävässä puussa. Sen huipulta löytyy moderni Stridsvagn 103 -vaunu peräti kahtena mallina. Strv 103, kuten se mallinumeroltaan tunnetaan, on todella erikoinen otus. Sen ja sen edeltäjänä toimivan UDES 03:n erikoisuutena on paitsi todella matala ja moderni runkosuunnittelu myös säädettävä hydrauliikka.

UDES- ja Strv-vaunut ovat todella ketteriä ja nopeita, mutta nappia painamalla ne siirtyvät toiseen toimintatilaan. Tällöin keula painuu alaspäin ja perä nousee, mikä antaa vaunuille suorastaan hämmentävän suuren tähtäysvaran alasuunnassa. Tykit ovat mielettömän tehokkaita, ja tankkien rungot on suunniteltu niin, että edestä ammuttaessa ne kimmottavat helposti suuriakin ammuksia. Siirtyminen ajotilasta tulitustilaan vie muutaman sekunnin, joiden ajan vaunu on täysin puolustuskyvytön, joten pöksyt kintuista yllätetty vaunu on helppoa saalista, mutta yllättäminen ei ole helppoa.

UDES 03 ja Strv-kaksikko ovat selvästi pelin tehokkaimpien ja monipuolisimpien panssarintuhoajien joukossa. Ne liikkuvat todella ripeästi ja pystyvät esimerkiksi peruuttamaan käytännössä täyttä vauhtia. Tämä tekee ampumisen jälkeisestä paikanvaihdosta helppoa ja mahdollistaa sen, että vaunut voivat yllättää viholliset ampumapaikoista, joihin muut panssarintuhoajat eivät olisi samassa ajassa edes päässeet. Veikkaan, että itkua on vielä tulossa.

Sitä odotellessa voin lämpimästi suositella ruotsalaisten vaunujen kokeilemista.  Ne tarjoavat uudenlaisia ideoita, viimeisteltyä suunnittelua ja paljon hauskoja pelihetkiä.

Miikka Lehtonen

Lisää luettavaa