Tiesitkö? Pelien ennakkotilausbonuksilla on kannustettu esimerkiksi turvallisiin petipuuhiin

Tiesitkö, että videopelien ennakkotilausbonuksina on vuosien saatossa saanut esimerkiksi sorminukkeja ja lumisadepalloja? Lue katsaus omituisimpiin bonuksiin täältä!

1.1.2023 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Oletko koskaan ennakkotilannut pelejä? Sen lisäksi, että seikkailuun pääsee käsiksi – ainakin teoriassa – heti ilmestymispäivänä, tulee mukana usein pientä kivaa kilkettä. Useimmiten kilke on esimerkiksi ylimääräisiä aseita, ajoneuvoja tai kosmeettisia esineitä, tyylikkäämmissä tapauksissa mukana saattaa tulla vaikkapa figuuria tai karttaa.

Välillä pelitaloilta tulee yli- tai alilyöntejä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi mätkintägenren määrittäneen sarjan edustajan mukana tulevat sorminuket, joilla voi sitten vaikka pelata peukalopainia? Terveisiä vaan Street Fighter IV:lle.

Omituisia oivalluksia on maailma täynnä. Läntiseen Afrikkaan sijoittuvan Resident Evil 5:n mukana ennakkotilaaja sai lumisadepallon, jossa lumi on korvattu miljööseen soveltuvasti hiekalla. Kuvien perusteella laadultaan hieman toivomisen varaa jättävä hiekkamyrskypallo esittää sarjan veteraania Chris Redfieldiä ja uutta tulokasta Sheva Alomaria.

Mikä on ensimmäinen asia joka tulee mieleen, kun joku mainitsee vuonna 2014 ilmestyneen PlayStation 4:n julkaisupeli infamous: Second Sonin? Italian GameStopille se on energiajuoma ja, astetta erikoisemmin, suojaseksi. Jos pelin tilasi Italiassa ennakkoon GameStopista, sai pelin ohessa kaksi tölkkiä Red Bullia sekä paketillisen pimeässä hohtavia kondomeita. Internetin irvileuat ovat ennättäneet heittää jo kaikkein itsestään selvimmät vitsit: kuinka rohkeaa on olettaa, että pelaajat pääsevät pukille, ja että yleensä kondomeille on tarvetta nimenomaan silloin kun ei halua pelin nimen mukaista toista poikaa.

Kunniamaininnan härskeimmissä ja oudoimmissa ennakkotilausbonuksissa ansaitsee Eidos Montrealin kehittämä ja Square Enixin ulkaisema Deus Ex: Mankind Divided. Vaikka bonuksissa itsessään ei ollut suoranaisesti vikaa – panssareita, digitaalinen taidekirja, ekstrakenttä – oli tapa, jolla ennakkotilausta toteutettiin, vähän kyseenalainen. Ennakkotilaus oli jaettu viiteen portaaseen, jotka tulivat ostettavaksi sitä mukaa kun useampi ihminen tilasi pelin etukäteen. Lisäksi kullakin portaalla, ilmeisesti roolipeleille tyypillisiä kykypuita simuloiden, ostaja valitsi yhden haluamistaan bonuksista. Sekä digitaalinen taidekirja että valikoituja kappaleita pelin soundtrackilta napostelisivat? Harmi homma, molemmat ovat samalla portaalla joten vain yksi on valittavissa. Mankind Dividedin ennakkotilausmallista luovuttiinkin kritiikin vuoksi ja kaikki bonussisältö tuli kaikkien ennakkotilaajien saataville.

Lue lisää:

Lisää luettavaa