Tähtien sotaa tuoreelta kantilta – ennakossa The Sims 4 Star Wars: Matka Batuulle

Otimme ennakkomaisteluun The Sims 4:n Tähtien sota -teemaisen Matka Batuulle -lisäosan, joka vie simit kaukaiseen galaksiin. Äänessä myös lisäosan päätuottaja Antonio Romeo.

4.9.2020 07:46

Brändivetoiset sisältöyhteistyöt ovat The Simsin maailmassa tuttua kauraa, ja pelisarjan kautta imagoaan ovat pönkittäneet niin Ikean kuin H&M:nkin kaltaiset suuryhtiöt. The Sims 4:n ensi viikolla ilmestyvä Matka Batuulle -pelipaketti vie konseptin kuitenkin aivan uudelle tasolle tarjoamalla pelaajille Tähtien sota -teemaisen juonivetoisen kokemuksen, joka peittoaa aiemmat tuotemerkkikokeilut laajuudessaan mennen tullen. Me Pelaajalla pääsimme makustelemaan pakettia taannoin ennakkoon, ja nappasimme haastatteluun myös sen päätuottajan Antonio Romeon, jonka mukaan projekti on ollut The Sims -tiimin toiveissa jo pitkään.

The Sims 4:ään on tuotu aiemminkin pienimuotoista Tähtien sota -sisältöä, ja palaute siitä on ollut niin hyvää, että tarve oikealle laajennukselle oli meille päivänselvä. Toisin kuin aiempien yhteistöiden kohdalla, Tähtien sodan maailman koko ja syvyys tarkoitti, että kamasetin sijaan meidän oli tehtävä pelipaketti, Romeo kertoo.

Matka Batuulle sijoittuu luonnollisesti Batuun planeetalle, joka alun perin luotiin kulissiksi Disneyn teemapuistojen Tähtien sota -teemaiselle Galaxy’s Edge -kokemukselle. Pelialue perustuu suoraan puistojen pohjapiirrustuksiin, ja siellä päästään seikkailemaan niin tomuisessa kaupungissa kuin sitä ympäröivissä viidakoissakin. Myös Batuun virtuaalinen versio tuntuu valitettavasti enemmän näyttämöltä kuin oikealta naapurustolta, sillä kullakin sen kolmesta alueesta on vain yksi toimiva rakennus, jonka sisään voi astua. Pettymys saattaa olla osalle pelaajista melkoinen, mutta toisaalta tuskin yllättää ketään pelin tuoreempiin laajennuksiin tutustunutta.

Vaikka Batuun rakennukset ovatkin tyhjiä kuoria, on siitä silti saatu persoonallisen näköinen ja yksityiskohtainen. Kaupungin arkkitehtoninen ja visuaalinen tyyli eroaa selkeästi tyypillisistä The Sims -lähiöistä ja sen kadut kuhisevat toinen toistaan kummallisemman näköisiä avaruusolentoja ja stormtroopereita. Maailmaan on myös piilotettu pieniä yksityiskohtia, joita skannaamalla pelaaja saa luettavakseen Tähtien sota -termejä kuhisevaa nippelitietoa. Romeon mukaan pelipaketti saattaakin tarjota uutta tietoa vihkiytyneemmillekin faneille.

Matka Batuulle -tarinalla on oma paikkansa Tähtien sodan aikajanalla juuri ennen Galaxy’s Edgen tapahtumia. Batuun maailmaa ei oikeastaan ole valotettu teemapuistojen ulkopuolella kuin parin sarjakuvan verran, joten oli meille kunnia saada sukeltaa sen syvyyksiin. Teimme tiivistä yhteistyötä Disneyn ja Lucas-tiimin kanssa, ja sarjan suurena fanina oli huikeaa voida viestitellä suoraan Lucasfilmin kanssa Tähtien sodan taustoista, Romeo hehkuttaa.

Pelaajan oma sim päätyy Batuulle ikään kuin turistina, mutta huomaa sotkeutuvansa alta aikayksikön kaupungin herruudesta taistelevien faktioiden vehkeilyyn. Toisistaan mittaa ottavat tietenkin uudesta trilogiasta tutun Reyn Vastarinta ja Kylo Renin Ensimmäinen ritarikunta, mutta omaa agendaansa ajaa myös Hondo Ohnakan avaruusmerirosvojoukko. Pelaajan on määrä valita puolensa, kasvattaa mainettaan avaruusseikkailijana suorittamalla tehtäviä valitsemalleen osapuolelle ja vaikuttaa toimillaan lopulta Batuun planeetan kohtaloon. Ilmeisesti loikkarin ura on myös mahdollinen valinta, ja kaiken tarinallisen sisällön voikin kokea yhdellä ja samalla simillä. 

Illuusiota haarautuvasta tarinankerronnasta tavoitellaan esimerkiksi monivalintatyyppisten kirjallisten tarinanpätkien avulla, jotka ovat The Sims 4 -pelaajille tuttuja jo muista laajennuksista. Ratkaisu on kädenlämmin, mutta Romeon mukaan valittavissa oleviin vaihtoehtoihin ja lopputulemiin vaikuttavat tällä kertaa myös esimerkiksi simin taidot ja varustus.

– Monivalintatehtävät ovat muutenkin vain yhdenlainen tapa kuljettaa juonta pelissä. Batuun kaupungissa liikuskellaan tietenkin myös fyysisesti, ja pelaaja voi päätyä esimerkiksi metsästämään vakoojia tai soluttautumaan vihollisten tukikohtiin, Romeo kertoo.

Tehtävistä tienaa maineen ja materian lisäksi myös krediittejä, joilla itselleen voi hankkia kotiin vietäväksi mukavia Tähtien sota -aiheisia matkamuistoja – aivan kuin oikeassa teemapuistossa. Tarjolla on erilaisia valomiekkoja, joilla voi mäiskiä menemään muiden simien kanssa, sekä droideja, joista saattaa olla apua myös hankalampia tehtäviä suorittaessa. Harmillisesti Batuu on naapurustona lomakohde, eli siellä ei voi asua tai rakentaa, mutta halutessaan pelaaja voi pykätä oman Batuu-inspiroituneen ruosteluolansa vaikkapa keskelle Willow Creekiä. Tämä on Romeon mukaan myös paketin pääasiallinen myyntivaltti niille, joita Tähtien sota itsessään ei innosta.

– Uusi paketti on tavaran määrässä mitattuna runsaampi kuin yksikään aiempi pelipaketti. Se muistuttaa StrangerVille-laajennusta siinä, että tyyliltään sen rakennuselementit ja huonekalut ovat ruosteisia ja kärsineitä, ja tarjoavat täten erilaisen tavan rakentaa niillekin pelaajille, jotka eivät ole kiinnostuneita avaruusseikkailuista, Romeo pohtii.

Vaikka Matka Batuulle on kieltämättä tuhdin oloinen, näkemämme perusteella on vaikea allekirjoittaa, että se tarjonnallaan palvelisi muita kuin Tähtien sodan tosifaneja. Nähtäväksi tosin jää, kiinnostaako leffasarjankaan palvojia kokonaisuus, joka ammentaa lähinnä parjatusta uudesta trilogiasta, ja tuntuu ennen kaikkea interaktiiviselta mainokselta Disneyn teemapuistoille. Romeon mukaan se on ohjailtuna kokemuksena mainio sisäänheittotuote niille pelaajille, joita The Simsin vapaus on aiemmin pelottanut, mutta huolta aiheuttaa myös se, paljonko arkiseen elämäsimulaatioon rakastuneet konkarit puolestaan saavat irti hyvin poikkeuksellisesta paketista.

Vastauksia näihin kysymyksiin saadaan onneksi jo hyvin pian, kun The Sims 4 Star Wars: Matka Batuulle ilmestyy 8.9. Windowsille, Macille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa