Mikään ei maistu niin hyvältä kuin kielletty hedelmä… paitsi ehkä Pappagallon lakritsijäätelö mangosorbetilla höystettynä, tai Niinisalon varuskunnan sotkun munkit. Mutta kielletty hedelmä on myös herkullinen, ja kun minä olin nuori, yksi suurista kielletyn puun hedelmistä oli Sierra On-Linen Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge-Lizards.

Legendaarisen humöörimies Al Lowen tuhma seikkailupeli ei ole nykysilmin tarkasteltuna enää kovinkaan tuhma, sillä vaikka peli käsittelee seksiä ja rasvaista yöelämää, se tekee sen kovin siististi ja meininki on enemmän tirkistelyä ja aikanaan tabuille asioille (kuten kondomien ostamiselle ja parittajille) naureskelua.

Huumori noin yleisesti on sellaista allowemaisen hölmöä. Hyvä esimerkki miehen huumorintajusta on Leisure Suit Larry 6 -pelin kuntohoitolan nimi: La Costa Lotta. Jos tämä nauratti, onneksi olkoon: olet Larryn kohdeyleisöä! Itse en ehkä ihan enää ole, sillä kun palasin verestämään Larry-muistojani, peli tuntui lähinnä kömpelöltä ja kankealta seikkailupeliltä, joka ei pahemmin naurattanut tai edes hymyilyttänyt.

Mutta aikanaan? Voi pojat!

Kun minä olin nuori, Leisure Suit Larry oli yksi ajan suurimmista pelilegendoista. Sitä pelattiin pari vuotta vanhemman naapurin pojan mustavalkoisella Hercules-näytöllä varustetulla koneella ja toisen naapurin Amigalla. Suuri osa viittauksista ja vitseistä meni nuorukaisilta täysin yli hilseen, eikä pelissäkään kamalan hyvin omin avuin pärjätty. Onneksi joku aina kuuli koulussa jonkun vihjeen siitä, mitä seuraavaksi voisi tehdä ja niin peli sitten eteni.

Larry-into oli kova paikka nuorelle pelimiehelle, jonka kotona ei ollut kuin Commodore 128, sillä peliähän ei koskaan laitteelle julkaistu. Muistan kyllä elävästi, että huomasimme joskus, että 128:n pystyi boottaamaan myös CP/M-tilaan, joka näytti kovasti samalta kuin DOSin komentorivikehoite. Niinpä yksi kaverini kopioi Larryn Commodore 64:n lerpuille ja vietin sitten yhden tapahtumarikkaan päivän yrittäen saada peliä toimimaan. Eihän se tietenkään olisi koskaan voinut toimiakaan, mutta olipa ainakin hetken jännää.

Oman mainintansa ansaitsee pelin alussa oleva ikätarkistus, jolla pyrittiin varmistamaan, että nuoriso ei pääsisi pelaamaan tuhmaa aikuisten peliä (jossa ei oikeasti näy tai tapahdu mitään ihmeellistä, mutta amerikkalainen puritaanisuus on mitä on). Eteen heitettiin kysymyksiä ja viittauksia, joita vuoden 1987 nuoriso ei olisi tajunnut. Mitä teki joku amerikkalainen poliitikko vuonna 1955? Mihin viittaa tämä poliittinen termi? Mistä skandaalista se ja se näyttelijä kärähti vuonna 1966?

Koulussa opettajat olisivat olleet kateellisia siitä innosta, millä kysymysten vastauksia opeteltiin ulkoa, jotta pääsisimme hihittelemään Larryn meiningille… ainakin siihen saakka, että joku keksi Alt-X-näppäinyhdistelmän ohittaan testin kerralla. Voin myös muuten todeta, että jos viittaukset eivät olleet ihan kuranttia kamaa 31 vuotta sitten, aika ei ole ainakaan auttanut asiaa, joskin valitsemalla tuhmimman kuuloisen vastauksen tuntui pärjäävän aika hyvin.

Leisure Suit Larry on tarina 40-vuotiaasta neitsyestä, Larrysta, joka saapuu Lost Wagesin kaupunkiin etsimään rakkautta. Pelaaminen tapahtuu Sierran yksinkertaisen parserin avulla, eli kaikki komennot kirjoitetaan käsin reaaliaikaisesti – pelin pysäyttäminen kirjoittamisen ajaksi keksittiin vasta myöhemmin.

Pelissä vieraillaan muun muassa kulmakaupassa, hämärässä baarissa, ilotytön luona ja kasinolla. Varsinkin näistä jälkimmäinen tulee tutuksi pelin aikana, sillä Larry tarvitsee seikkailussaan paljon rahaa ja ainoa keino hankkia sitä on pelata blackjackia kerran toisensa jälkeen. Tuntuu siltä, että suurin osa ajasta itse asiassa menee blackjack-pöydän ääressä istuessa.

Siinä sivussa mennään naimisiin, tullaan ryöstetyksi, ostetaan viinaa pummeille ja ties mitä muuta. Monen muun Sierran pelin tavoin myös Larry rakasti tappaa pelaajan yllättävillä ja epäreiluilla tavoilla. Kävelit autotielle? Jäit auton alle. Kävelit kujalle? Ryöstömurha. Et käyttänyt kondomia seksin aikana? Kuolit sukupuolitautiin. Et tajunnut pistää vetskaria kiinni vaatteiden pukemisen jälkeen? Poliisi pidättää itsensäpaljastamisesta.

Oikeasti paljon tuhmempaa kamaa näki missä tahansa 80-luvun legendaarisessa seksikomediassa, mutta videopelimuodossa Leisure Suit Larry oli siellä omissa sfääreissään Sex Gamesin ja Samantha Fox Strip Pokerin kanssa: eihän tällaisia saisi pelata!

Myöhemmät Larry-sarjan pelit väänsivät tuhmuusmittaria vähän korkeammille asetuksille. Grafiikan parantuessa graafikot pystyivät parempaan ja tuntuu siltä, että Al Lowekin sai enemmän rohkeutta kertoa härskimpiä vitsejä ja tehtailla peleihin tuhmempia tilanteita. En sanoisi, että puzzlejen taso siitä kamalasti mihinkään nousi, vaan Larryt tuntuvat nykyään yleisesti kämäisiltä ja vihjekirjojen myyntiin suunnitelluilta seikkailupeleiltä, mutta ne – läpipeluuohjeiden kanssa koettuna – olivat silti erottamaton osa meikäläisen siirtymistä teinivuosiin.

Kiitos siis siitä, Al Lowe.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä  Pelaajalehti.comissa joka lauantai!

Lisää luettavaa