Xbox Onen hinnasta jää tuotantokustannusten jälkeen pari kymppiä

Microsoftin Xbox One -konsolin hinta riittää kattamaan tuotantokustannukset, Kinect-sensori eräs merkittävimpiä kulueriä.

27.11.2013 05:31

Markkinatutkimusyhtiö IHS pirstoi aikaisemmin Sonyn uuden PS4-konsolin hintoineen, ja nyt samaan käsittelyyn on päässyt myös viime perjantaina maailmalle putkahtanut Microsoftin Xbox One.

IHS:n tutkimuksen mukaan Xbox Onen hinnoittelu riittää kattamaan tuotantokustannukset, mutta vain vaivoin. Konsolin materiaalikustannuksiksi arvioitiin 457 Yhdysvaltain dollaria, jonka lisäksi kokoonpanon laskettiin maksavan 14 dollaria konsolilta, joten tuotannon kokonaiskustannusten, 471 dollaria, ja laitteen pohjois-amerikkalaisen 499 dollarin jälleenmyyntihinnan erotukseksi jää 28 dollaria.

Perjantaina suomeen saapuvan PS4:n hinnan ja tuotantokustannusten erotus taas oli 18 dollaria, mikä tarkoittaa, että molempia laitteita myydään todennäköisesti ainakin lievästi tappiolliseen hintaan, kun muut kulut otetaan huomioon. IHS:n arvion mukaan molemmat yhtiöt pystyvät kuitenkin kompensoimaan tappioitaan tuottavien pelien myynnillä. Tuttuun tapaan tuotantokustannusten uskotaan myös laskevan ajan myötä, mikä johtaa myös leikkauksiin konsolien hinnoissa myyntien ylläpitämiseksi.

Xbox Onen tuotannon merkittävin yksittäinen kuluerä on AMD:n valmistama järjestelmäpiiri, jonka arvioidaan maksavan 110 dollaria, kymmenen dollaria PS4:n sisällä hyrräävää, niin ikään AMD:n valmistamaa piiriä enemmän. Myös uudistetun Kinect-sensorin tuotantokustannukset ovat merkittävä osa konsolin hintaa, sillä liike- ja puheentunnistussensorin arvioidaan maksavan 75 dollaria, kun aiemman Kinect-version tuotantoon kului 64 dollaria kokoonpanoineen.

Xbox One julkaistaan suomessa ensi vuoden puolella 529 euron hinnalla.

Lähde: IHS

Lisää luettavaa