Suomalaisenkin pelialan nousuun johtanut demoskene kapusi kansalliselle kulttuuriperintöjen listalle

Suomalainen demoskene saa hatunnoston opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

15.4.2020 18:05

Pelialan pohjana näin Suomessa vahvasti toiminut demoskene on valittu osaksi kotimaista Elävän perinnön kansallista luetteloa. Luettelointi on osa Suomenkin vuonna 2013 allekirjoittamaa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemiseksi tehtyä sopimusta, ja sen tarkoituksena on tarjota ennen kaikkea vahvempaa näkyvyyttä ja julkisuutta erilaisilla kotimaisille perinteille.

Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi näin huhtikuussa luetteloon kaikkiaan 12 uutta kohdetta, joiden joukkoon mahtuu myös sahansoiton, kuurojen kulttuuripäivien ja nukketeatterin kaltaisia asioita. Ensimmäiset 52 lisäystä luetteloon tehtiin vuonna 2017 ja sitä voi selata kokonaisuudessaan läpi tästä.

Museovirasto kuvailee demoskeneä seuraavanlaisesti:

Demoskene on kansainvälinen yhteisö, joka on keskittynyt demojen, ohjelmointia, grafiikkaa ja ääntä luovasti yhdistävien  reaaliaikaisten  audiovisuaalisten  esitysten,  tekemiseen.  Se  tuottaa  monenlaista  muutakin digitaalista  sisältöä:  kooltaan  pieniä  demoja  (introja),  musiikkia,  grafiikkaa,  videoita,  levykelehtiä  ja  pelejä. Näitä teoksia jaetaan ilmaiseksi, alkujaan levykkeillä ja sittemmin erilaisissa verkkopalveluissa. 1980-luvulta saakka  kasvanut  yhteisö  koostuu  nykyisin  sadoista  eri  demoryhmistä  ympäri  Suomen,  joista  jokaisessa  on jäseniä muutamista useisiin kymmeniin. Ryhmät tapaavat toisiaan erilaisissa tapahtumissa vuoden varrella. Alakulttuuri  on  jäsenilleen  voimaannuttavaa  ja  tärkeä  osa  identiteettiä.

Muun muassa Remedy Entertainmentin ja Housemarquen kaltaisten kotimaisten pelitalovanhusten juuret ovat olleet jäljiteltävissä juurikin demoskenen maailmaan. Vuonna 2010 suomalaiselle demoskenelle omistettiin oma dokumenttisarjansakin, joka on tälläkin hetkellä kurkattavissa niin Yle Areenasta kuin YouTubesta.

Lähde: Museovirasto

Lisää luettavaa