Sotilasajoneuvojen valmistaja jäi nuolemaan näppejään – Activision ja Call of Duty saavat käyttää Humvee-autoja taiteellisista syistä

Humvee-ajoneuvot voivat ilmaantua jatkossakin Call of Duty -sarjassa ilman niiden valmistajan suoraa suostumusta.

8.4.2020 21:01

Talvella 2017 käynnistynyt oikeuskiista Activision Blizzardin ja Humvee-sotilasajoneuvoja valmistavan AM Generalin välillä on tullut päätökseen. AM General oli vaatinut pelijätiltä korvauksia yhtiön ajoneuvojen luvattomasta käytössä Call of Duty -sarjassa, mutta nyt asiaa käsitellyt liittovaltion tuomari on linjannut, ettei Activision ole loukannut AM Generalin tavamerkkejä tai harrastanut peleillään harhaanjohtavaa mainontaa.

Tuomarin mukaan Humvee-ajoneuvoilla on relevantti taiteellinen syy näyttäytyä Call of Duty -sarjassa ja näin Activisionilla on siis Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen lisäyksen nojalla täysi oikeus käyttää ajoneuvoja peleissään. Vaikka AM Generalin oikeudelle välittämä tutkimus myös väitti, että 16 prosenttia kuluttajista on saattanut ajoneuvojen johdosta luulla AM Generalin olevan mukana pelien kehittämisessä, ei määrä ole tuomarin mukaan riittävän suuri noustakseen ongelmaksi.

Päätös perustui laajalti vuodelta 1989 peräisin olevaan ennakkotapaukseen, jossa tanssija  Ginger Rogers oli haastanut Ginger and Fred  -elokuvan tekijät oikeuteen tavaramerkkiloukkauksesta. Tuolloin nähtiin, että elokuvan tukahduttaminen tavaramerkkisyistä olisi ollut kohtuutonta ilmaisun rajoittamista.

Lähde: Ars Technica

Lisää luettavaa