Pelaaja haastatteli Pro Evolution Soccer –sarjan luojaa Shingo ”Seabass” Takatsukaa Pro Evolution Soccer 2008:n esittelytilaisuudessa Sevillassa. PES 2008 ei ole saanut perinteisen loistokasta vastaanottoa. Etenkin sarjan PS3- ja Xbox 360 -versiot karsittuine ominaisuuksineen ovat olleet pettymyksiä. Tenttasimme Seabassilta, missä mättää.

img_9926_lite.jpg

Pro Evolution Soccer 2008 on ensimmäinen varsinainen uuden sukupolven PES. Oletko tyytyväinen lopputulokseen?

En ole täysin tyytyväinen. Laitteisto on vaihtunut vanhasta sukupolvesta uuteen, ja se sai meidät tajuamaan erään tärkeän asian. Pelin tekee tiimi, ei laitteisto, jolle se tehdään. Eli kun laitteisto muuttuu, meidänkin on muututtava. Meidän on luotava uusi tapa tehdä pelejä, jos haluamme tehdä niistä aidosti uudenlaisia. Tämä on tuleva kehityssuuntamme.

Viimevuotinen Xbox 360 -versio oli monelle pettymys. Tänä vuonna pelattavuus on taas kohdallaan, mutta teknisesti sekä audiovisuaalisesti kilpailijat, kuten FIFA 08, ovat jo kaukana edellä – ne näyttävät ja kuulostavat paremmilta. Miksei PES kehity?

Kun aloitimme pelisarjan tekemisen meitä oli alle kymmenen. Pelattavuuden kannalta hyvänä puolena nykyisessä tilanteessa on se, että teemme pelejä edelleen samalla tavalla kuin silloin alussa. Pystymme näin pitämään itse pelituntuman hyvänä. Ulkoisten puitteiden osalta vanha pelinkehityksen malli on kuitenkin huonompi juttu. Kyse ei ole pelkästä uudesta laitteistosta, vaan koko tiimistä. PESin tekijätiimin on muutettava tapaa, jolla peliä kehitetään.

On käsittämätöntä, että toisin kuin kaikki muut maailman pelitiimit, PES-tiimi ei ole valmistautunut laitekannan vaihdokseen. Uuden sukupolven pelien tekeminen edellyttää lisää graafikoita, ohjelmoijia ja monia muitakin ammattilaisia. Uuden sukupolven pelien kehittämisen monimutkaisuus näyttää tulleen tiimillenne yllätyksenä?

Rehellisesti sanoen emme valmistautuneet tarpeeksi, mutta se ei johtunut pelkästään uudesta sukupolvesta, vaan siitä, että jouduimme jatkamaan myös PS2-version kehittämistä. Emme voineet vain keskittyä uuteen sukupolveen, koska PS2-versio vei myös resursseja. Siitäkin piti tehdä edellisvuotta parempi, jotta käyttäjät olisivat tyytyväisiä. Tätä tehtiin rinnakkain uuden sukupolven versioiden kanssa, ja sille allokoitiin enemmän resursseja.

Monet ongelmista johtuvat siitä, että luotimme perinteiseen pelintekotapaamme. Kyse ei ollut vain lisätyövoiman palkkaamisesta. Olemme toki rekrytoineet paljon henkilöstöä parin viime vuoden aikana, mutta tiimin kasvattaminen ei ole ratkaisu ongelmiin.

Eli henkilöstöpuolella olimme kyllä valmistautuneet uuteen sukupolveen, mutta luomisprosessin on jatkossa muututtava. Ei silti kannata olla liian pessimistinen. Nämä ongelmat on jo analysoitu tiimin sisällä ja muutokset ovat käynnissä. Tulokset nähdään PESin seuraavissa osissa.

pelaaja1-image45.jpg

Pelisarjan pitkäaikaisena fanina sarjan jämähtäminen paikalleen turhauttaa…

Voin kertoa, että kehittäjätiimi on myös pettynyt ja turhautunut lopputulokseen. Esimerkiksi GTA-pelin tekemisen kiireisimpään vaiheeseen voidaan tilapäisesti ottaa mukaan vaikka kaksisataa tekijää, mutta meillä se ei toimisi. Meillä parhaat graafikot ja ohjelmoijat kuuluvat organisaatiossa johtotasoon. Itsekin ohjelmoin edelleen, vaikka toimin myös tuottajana. Jos keskityn hallintoon, kuka hoitaa ohjelmoinnin? Jos hoidan johtotehtäviä, pelin graafinen laatu ei siitä kärsi, mutta esimerkiksi tekoäly saattaisi jäädä kehittymättä.

Viime vuoden Xbox 360 -version verkkopeli oli kehno – entä nyt? Päästäänkö pelaamaan kahden pelaajan joukkueilla?

Ei. Kaikilla alustoilla on vain yksi vastaan yksi -verkkopeli. Syynä on se, että verkkopelijärjestelmän kehittämiseen kului niin kauan aikaa, koska se tehtiin nyt alusta alkaen uudestaan. Nyt se tuntuu liki samanlaiselta kuin normaali peli. Aiemminhan verkkopelin toiminnallisuus jätti toivomisen varaa: pelaaja saattoi painaa nappia, mutta mitään ei tapahtunut. Nyt kaikki toimii viiveettä. Olemme aika tyytyväisiä uuden verkkopelijärjestelmän toimivuuteen. Sen kehittämiseen kulunut aika esti kuitenkin meitä laajentamasta kahden tai jopa kolmen pelaajan joukkueisiin. Niitä kehitetään kuitenkin parhaillaan, eli tulevissa versioissa on jopa kolmimiehisten joukkueiden verkkopeli.

Edes PlayStation 2:lla ei ole kuin yksi vastaan yksi -verkkopeli, ja syy on sama: pelijärjestelmä luotiin uudestaan. Emme olleet järin tyytyväisiä PS2:n viimevuotiseen kaksi vastaan kaksi -systeemiin, joten järjestelmä vaihdettiin. Teknisesti se on nyt jalkapallopelien paras verkkopelijärjestelmä.

Jo viime vuonna Xbox 360:n verkkopelijärjestelmä oli erilainen kuin PS2-versiossa, ja nyt se on jälleen muuttunut. Nyt kaikkien alustojen versiot käyttävät samaa järjestelmää – kannattaa siis kokeilla!

img_9929_lite.jpg

PS2:n Community-tila on loistava, ja sitä olikin odotettu. Miksi sitä ei ole PS3- tai Xbox 360 -versioissa?

Se tulee seuraaviin versioihin. Kaikkien pelitilojen pitäisi tietysti olla kaikissa versioissa. Sen puute nykyisistä versioista on jälleen yksi esimerkki siitä, miten emme oikein onnistuneet koostamaan oikeanlaista kehittäjätiimiä.

img_9936_lite.jpg

Lisää luettavaa