No voihan transsukupuolisuus: uusi Baldur’s Gate -laajennus joutui draaman keskelle (päivitetty)

Uusi Baldur's Gate -seikkailu on joutunut draaman keskelle sen käsikirjoituksen sisältäessä viittauksia muun muassa transsukupuolisuuteen ja GamerGateen.

9.4.2016 12:51

Maalis-huhtikuun vaihteessa saapunut uusi Baldur’s Gate: Enhanced Edition -laajennus Siege of Dragonspear ei ole onnistunut välttämään draamaa julkaisussaan. Muun muassa pelin Steam-sivut ovat täyttyneet varsinkin laajennuksen bugisuutta koskevasta kritiikistä, mutta yhtälailla äänekkään reaktion osassa pelaajissa tuntuu aiheuttaneen myös muutamat pelin käsikirjoituksen yksityiskohdat.

Huomiota Siege of Dragonspearin tarinassa ovat aiheuttaneet varsinkin siinä pikaisesti vilahtava avoimesti transsukupuolinen hahmo sekä GamerGate-liikkeelle irvaileva heitto ”Really, it’s about ethics in heroic adventuring”. Osa on kritisoinut yksityiskohtien rikkovan muun muassa Baldur’s Gate -sarjan universumin jatkumoa, kun taas osa myös syyttää pelin ajavan jonkinlaista poliittista agendaa. Jälkimmäistä ajatusta on ajanut eteenpäin peliblogi Kotakun hiljattainen Siege of Dragonspearin kehityksestä kertova artikkeli, jossa laajennuksen käsikirjoitustiimissä työskennellyt Amber Scott kritisoi alkuperäistä Baldur’s Gatea paikoin seksistiseksi.

Laajennuksen luoneen Beamdog-pelitalon pomo Trent Oster on kommentoinut tapausta teknologiasivusto TechRaptorille seuraavasti:

– Näen tämän kiistan naurettavana. Kyllä, meillä on transsukupuolinen hahmo. Tunnen lukuisia transsukupuolisia ihmisiä ja he ovat aitoja ja hienoja ihmisiä. Kyllä, meillä on myös hahmo, joka heittää huultaa etiikasta. Alkuperäisessä Baldur’s Gatessa oli aikoinaan kokonainen kohtaus omistettu Bob Newhart -show’lle. Jos tämä luo kiistelyä, on kyseessä surullinen osoitus nykymaailman tilasta, Oster selitti.

Oster onkin pyytänyt Beamdogin foorumeilla kaikkia laajennuksesta oikeasti nauttineita rohkeasti myös kirjoittamaan siitä arvosteluja. 

Myös jopa Baldur’s Gaten hyödyntämän Forgotten Realms -maailman luonut Dungeons & Dragons -konkari Ed Greenwood on avoimesti ilmaissut tukensa Siege of Dragonspearin käsikirjoitukselle Facebookissa. Hän muun muassa huomioi, ettei transsukupuolisen hahmon pitäisi hämmästyttää ketään maailmassa, jossa sukupuolta vaihtava taikuus on kiinteä osa sen säännöstöä.

Siege of Dragonspearin luonut Beamdog on sama firma, joka toi aikoinaan markkinoille ehostetut Enhanced Edition -versiot niin kahdesta ensimmäisestä Baldurs Gatesta kuin myös Icewind Dalesta.

Päivitys 7.4. kello 19:20: Beamdogin toimitusjohtaja Trent Oster on yhtiönsä foorumeilla julkaissut uuden virallisen viestin Siege of Dragonspearin saamaan kritiikin suhteen.

Viimeisimmässä viestissään Oster kertoo, että yhtiö tekee parhaillaan töitä saadakseen hiottua laajennuksen bugeja pois, minkä lisäksi se on poistamassa edellä mainitun GamerGate-vitsin, sillä kehittäjät eivät katsoneet sen sopivan oikein osaksi vitsin heittänyttä hahmoa.

Mitä tulee Siege of Dragonspearin transsukupuoliseen hahmoon, harmittelee Oster lähinnä sitä, ettei Beamdog käyttänyt enemmän aikaa kyseisen sivuhahmon rakentamiseen. Aikeena Beamdogilla onkin vielä tulevassa päivityksessä parannella tapaa, jolla hahmoa käsitellään laajennuksessa.

Viestissään Oster nostaa lisäksi esiin, että Beamdog arvostaa kaikkea laajennuksesta saamaansa palautetta. Se ei kuitenkaan suvaitse uhkauksia ja ahdistelua, joita osa sen kehittäjistä on Siege of Dragonspearin sisällön suhteen saanut. 

Lähde: Eurogamer, Polygon, Mary Sue

Lisää luettavaa