Nintendo ei yltänyt odotustensa tasolle – johtoportaassa muutoksia

Wii U ja 3DS eivät tehneet kauppaansa aivan Nintendon odottamalla tavalla ja näin koko yhtiön toiminta kärsi. Kuluvasta tilikaudesta ennustellaan kuitenkin rohkeasti jo vahvempaa.

24.4.2013 22:27

Nintendon viime maaliskuussa päättynyt vuoden mittainen tilikausi ei mennyt aivan kiotolaisyhtiön odotusten mukaisesti. Pelitalo on ilmoittanut myyneensä uutuskonsoli Wii U:ta nyt 3,45 miljoonaa kappaletta, vaikka vielä tammikuussa se odotti lukeman olevan neljässä miljoonassa. 

Käsikonsoli 3DS:ää löytyy maailmalta parhaillaan Nintendon tietojen mukaan 31,09 miljoonaa kappaletta. Tilikaudellaan yhtiö sai niitä kaupaksi 13,95 miljoonaa, vaikka tammikuussa odotukset tähyilivät 15 miljoonan kappaleen rajoja.

Nintendon liikevaihto jäikin näin 635 miljardiin jeniin (5 miljardiin euroon), mikä ei vastaa yhtiön tammikuussa julkistamia ennustuksia. Pelitalo uskoi tuolloin, että lukema nousisi aina 670 miljardiin jeniin. Viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla yhtiön liikevaihto oli 648 miljardia jeniä.

Liiketappiotta yhtiölle kertyi tilikauden aikana 36 miljardia jeniä (277 miljoonaa euroa). Nettovoittoa se kasasi tällä kertaa kuitenkin 7 miljardia jeniä (54 miljoonaa euroa), kun vuosi sitten se teki 43 miljardin jenin tappiot. Tälläkin saralla jäätiin tosin tavoitteesta, sillä Nintendo odotti tammikuussa nettovoittoa tulevan 14 miljardia jeniä.

Nykyisellä huhtikuussa alkaneella tilikaudellaan Nintendo odottaa myyvänsä Wii U:ta yhdeksän miljoonaa kappaletta ja 3DS:ää 18 miljoonaa kappaletta. Yhtiö ennustaa myös, että sen nettovoitto kohoaisi tuolloin 55 miljardiin jeniin ja liikevaihto jopa 920 miljardiin.

Uudelle tilikaudelle Nintendo lähtee hieman muuttuneella kokoonpanolla. Tuloslaskelmansa julkistuksen ohella yhtiö vahvisti tänään, että koko yhtiön johtoportaan kärkipäässä toimivat Yoshihiro Mori ja Masaharu Matsuno ovat jäämässä eläkkeelle. Heitä korvaamaan on sijoittajien hyväksynnän kautta lähdössä Amerikan Nintendon toimistusjohtajana toiminut Tatsumi Kimishima. Hänen vanhan tehtävänsä ottaa kontolleen puolestaan Nintendon pääjohtaja Satoru Iwata.

Amerikan Nintendon keulakuvana toiminut Reggie Fils-Aime jatkaa mantereella normaalisti operatiivisena johtajana.

Oikaisu: Nintendon tuoreet myyntiennusteet koskevat yhtiön nyt huhtikuussa alkanutta tilikautta, ei koko vuotta 2014, kuten uutisesta saattoi alkujaan ymmärtää. Tätä osaa on nyt tarkennettu.

Lähde: Nintendo(1), (2), (3)

Lisää luettavaa