Legendaarinen pelihauta avattiin – E.T.-armeijan 30-vuotinen lepo päättyi

Atarin 30 vuotta vanha pelikaatopaikka on kaivettu auki varmistaen, että syntisen huonoksi tuomittu E.T-pelien armada ei joutunut hautaan yksin.

27.4.2014 21:42

Yhdysvaltain New Mexicon osavaltiosta on löytynyt kaatopaikka, johon entinen pelijätti Atari hautasi läjäpäin pelikalustoaan 80-luvun alussa. Löydön mahdollisti elokuvatuotantoyhtiö Fuel Entertainment, joka tekee parhaillaan dokumenttia maahan tongitun kaatopaikan tarinasta yhteistyössä Microsoftin Xbox-osaston kanssa.

Atarin kaatopaikka on puhuttanut pelaajia hajanaisesti jo useita vuosia, sillä sen on erityisesti uskottu olleen tuhansien Atari 2600 -konsolille julkaistujen E.T.– ja Pac-Man-pelien hautapaikka. Kyseiset tuotokset ovat kuuluisia äärimmäisestä huonoudestaan, miksi niitä pidetään jopa eräänlaisina syypäinä Yhdysvalloissa vuonna 1983 riehuneeseen videopelilamaan.

Raporttien mukaan kaatopaikalta on viikonlopun aikana kaivettu esiin kenties satojakin Atari 2600 -pelejä, joiden joukosta on löytynyt niin paketoituja E.T.-kasetteja kuin myös esimerkiksi kopioita Centipedesta, Raiders of the Lost Arkista ja Defenderista. Mukaan on mahtunut lisäksi myös erinäisiä Atari-lisälaitteita, kuten ohjaimia, ja onpa osa löydöistä ollut ilmeisesti myös yllättävän hyvässäkin kunnossa.

Uutistoimisto Associated Pressin mukaan dokumentin tekijät saavat pitää itsellään noin 250 löydettyä kasettia. Loput mahdolliset ylös kaivetut löydöt lähtevät myyntiin, josta vastaa newmexicolainen Alamogordon-kaupunki.

Itse kaatopaikkakuopan on määrä olla jälleen ummessa sunnuntain aikana.

Kaatopaikan löytymistä on pidetty nyt jo joissain piireissä varmistuksena eräälle pelialan suurimmista ”myyteistä” ja ”legendoista”. Tämä on kuitenkin jälleen myös herättänyt keskustelua siitä, onko esimerkiksi legenda ruokottoman huonojen E.T.-pelien kohtalosta loppujen lopuksi koskaan ollut mitenkään erityinen tai mystinen. Jo vuonna 1983 Atarin ylijäämävarastojen hautaamisesta raportoi esimerkiksi sanomalehti The New York Times ja hiljattain asiaa käsiteltiin myös kirjassa Atari Inc. – Business is Fun.

Lähinnä varminta nyt onkin, ettei kaatopaikka ole koostunut ainakaan pelkästään miljoonista murskatuista E.T.-kaseteista. Peli ei siis ollut ihan niin huono, että se olisi ansainnut Atarilta kokonaan oman menolippunsa maan alle.

Lähde: Xbox Wire, Associated Press, Ars Technica, Atari Inc. – Business is Fun (Facebook)

Lisää luettavaa