Lapsilta kielletyt pelit päätyvät alaikäisten käsiin useimmiten maaseudulla. Valtion Elokuvatarkastamon ja FIGMAn tekemässä tutkimuksessa alle 18-vuotiaat koeostajat koettivat ostaa K18-pelejä eri pelimyymälöistä Helsingissä, Vantaalla, Lappeenrannassa ja Imatralla. Loka- ja marraskuun aikana koeostoja tehtiin 23 eri liikkeessä yhteensä 30 kappaletta.

30:stä ostoyrityksestä yhdeksän onnistui. Tulos on suurin piirtein viime vuoden tasolla. FIGMAn tiedotteen mukaan huomioitavaa on se, että ikärajavalvonta on tiukentunut pääkaupunkiseudulla. Suurin osa onnistuneista ostoyrityksistä tapahtui Kaakkois-Suomen alueella. Pelioston onnistuttua koeostaja luovutti pelin elokuvatarkastamon tarkastajalle, joka huomautti myyjää tapahtuneesta rikkeestä. Kauppa purettiin aina välittömästi.

-Tehdyillä koulutuksilla on ollut vaikutusta, mutta lisäinformaatiolle on edelleen tarvetta. Pelien ikämerkinnät ovat tärkeä huomioitava asia, kertoo elokuvatarkastamon johtaja Matti Paloheimo.

-Olemme lähestyneet kauppoja yhteistyössä pelien maahantuojien kanssa ja pyytäneet kiinnittämään huomiota erityisesti myös nettikauppaan. Nettikauppojen aktiivisen seurannan lisäksi laajennamme koeostoja jatkossa edelleen tasaisemmin ympäri Suomea, jatkaa Paloheimo.

-Tietoisuus pelien ikärajoista ja niiden noudattaminen on kohtuullisella tasolla. Uskomme tilanteen paranevan käynnissä olevien koulutusten johdosta, toteaa FIGMAn toiminnanjohtaja Riku Olkkonen.

-Pelien ikärajojen ymmärtäminen on tärkeää niin kaupan tasolla kuin myös kotona. Noin 5 % peleistä on selvästi suunnattu aikuisille saaden K18 merkinnän. Pelaajista suurin osahan on jo aikuisia, jatkaa Olkkonen.

Lähteet: VET ja FIGMA

Lisää luettavaa