Jihad-nimi oli Sonylle liikaa – vuosia käytössä ollut PlayStation-tili joutui yllättäen lukituksi

Vuosia käytössä ollut PlayStation-verkkotunnus joutui bannatuksi jihad-sanan käytön takia.

27.6.2016 20:38

26-vuotias PlayStation-pelaaja Jihad Al Mofadda on joutunut bannatuksi PlayStation Networkista oman nimensä takia.

Aina PlayStation 3:n alkuvuosista alkaen Al Mofaddalla on ollut PlayStation-konsoleilla käytössä hänen omasta etunimestään johdettu iJihad-käyttäjätunnus, jonka alla hän on hankkinut sekä runsaasti trophy-saavutuksia että myös ostanut useita pelejä. Nyt kesäkuussa Sony päätyi kuitenkin lukitsemaan tunnuksen, kun se oli raportoitu ”loukkaavaksi” ja näin ollen siis myös PlayStation Networkin käyttöehtojen vastaiseksi.

Sana jihad yhdistetään nykypäivänä helposti terrorismiin, mutta sen historia on huomattavasti tätä kattavampi. Termi tarkoittaa sananmukaisesti ”kamppailua” tai ”kilvoittelua”, eikä sen käyttö esimerkiksi ihmisen nimenä ole ollut mikään harvinainen ilmiö.

Kun Al Mofadda oli alunperin Sonyyn yhteydessä erikoisesta porttikiellostaan kesäkuun alkupuoliskolla, luvattiin Sonylla, että yhtiö voisi luoda tälle uuden käyttäjätunnuksen, jonka kautta hänellä olisi pääsy kaikkeen ostamaansa sisältöön. Ikävä kyllä muutos tarkoittaisi samalla vain sitä, että esimerkiksi hänen trophy- ja kaverilistojen kaltaiset asiat nollaantuisivat täysin. PlayStation Networkin kyky käsitellä muuttuvia käyttäjänimiä kun ei tunnetusti ole siitä joustavimmasta päästä.

Sony ei kuitenkaan palannut asiaan enää ennen kuin pari päivää myöhemmin ja tuolloin vieläpä muuttuneen asenteen kera. Tuolloin toinen asiakaspalvelija lähetti Al Mofaddanille sähköpostia todeten, että hänen pitäisi sittenkin luoda täysin uusi käyttäjätunnus ja menettää näin ollen siis kaikki pelihankintansakin.

Ääni Sonyn kellossa on muuttunut nyt sentään taas tänään maanantaina, kun Al Mofaddan tarina on levinnyt laajamittaisesti julkisuuteen muun muassa hänen oman Reddit-kirjoituksensa kautta. Al Mofaddanin mukaan Sony on pahoitellut tilannetta puhelimitse ja luvannut jälleen kerran, että hänen käyttöönsä annettaisiin Sonyn toimesta uudella nimellä varustettu käyttäjätunnus. Tämä on tosin edelleen tarkoittamassa sitä, että vaikka hänen ostoksensa näillä näkymin säilyvätkin hänen hallussaan, pyyhkiytyvät hänen trophy- ja kaveritietonsa täysin.

Tilanteesta tekee vieläkin erikoisemman se, ettei Al Mofaddanin tunnus ollut ainut, joka sisältää jihad-sanan. Miehen omien hakujen mukaan tällaisia tunnuksia löytyy PlayStation Networkista nimittäin kirjaimellisesti tuhansia.

Lähde: Kotaku, Game Informer

Lisää luettavaa