Washington Postin mukaan pelit toimivat hyvänä terapiana Irakissa haavoittuneille. Washingtonilaisessa Walter Reed -sairaalassa järjestetään sotilaille yhteisiä peli-iltoja, joissa pelataan esimerkiksi Tiger Woods -pelejä, Wii Sportsia sekä Tom Clancy -pelejä. Tuore Guitar Hero 2 on kuitenkin suurin vetonaula.

Pelaamisesta on kuntoutuville monenlaista hyötyä. Yhteiset pelisessiot vievät ajatukset pois sodan traumaattisista tapahtumista, minkä lisäksi pelaaminen toimii myös fyysisenä kuntoutuksena esimerkiksi käsivammoista toipuville, kuten mainittu kitarasankaripeli.

Suorien fyysisten ja psyykkisten hyötyjen lisäksi pelaaminen vaikuttaa monilla muillakin positiivisilla tavoilla. Jos pysyvästi vammautuneella sotilaalla oli tapana pelata ennen komennusta, myös haavoittumisen jälkeen hän voi pelatessaan unohtaa vammansa ja tuntea itsensä taas normaaliksi. Jos sotilaan jalka on jouduttu amputoimaan, autolla ajamisen opettelussa auttaa ajopelin pelaaminen rattiohjaimella.

Tarkka-ampujan luodista Bagdadissa haavoittunut Juan Alcibar toteaa Washington Postille: ”Jos vain istut huoneessasi ajattelemassa tapahtunutta, siinä tulee hulluksi. Pelaamalla voi unohtaa omat murheet… Olisipa peli-iltoja joka viikko.”

Peli-iltoja järjestää sotilaiden avustusjärjestö Cause, joka pitää sairaalassa myös pelikirjastoa, josta sotilaat voivat lainata pelejä.

Pelien avulla tapahtuvaa kuntoutusavustusta harjoittavat myös muutamat muut amerikkalaiset järjestöt, kuten Soldiers’ Angels, joka on jakanut kuntoutuneille Nintendo DS:iä. Järjestön perustaja Patti Patton-Bader ylistää Brain Age -peliä kuntoutuksen välineenä: ”Se auttaa toipumaan paremmin [sodan aiheuttamasta] henkisestä rasituksesta.”

Lisää luettavaa