Suosittu Dirt-sarja palaa kehiin kolmannen osan voimin. Sarjan tuorein osa ei enää kanna edesmenneen rallilegendan Colin McRaen nimeä tittelissään, vaan tottelee yksinkertaisesti nimeä Dirt 3.

DiRT3_Gym_6_tif_jpgcopy

Sopivasti realismia ja pelattavuutta

Peli sekoittelee realismia ja puhdasta pelattavuutta, sarjalle ominaiseen tapaan. Pelattavuus on edelleen kultaa. On hyvin koukuttavaa ajaa Jyväskylän rallipoluilla kesäillan hämärtyessä ja yrittää kerta toisensa jälkeen parantaa omaa aikaa. Pelissä voi myös suunnata kulkunsa Alppien lumisille vuoristopoluille tai paahtaa menemään vaikka Afrikan kuumuudessa. Valinnan varaa riittää.

Vaihtelu olosuhteiden välillä on huikeaa! On aivan eri fiilis ajaa aurinkoisessa Keniassa kuin lumipyryssä, jolloin edellä olevien autojen pöllyttämä lumi estää kaiken näkyvyyden. Codemasters on saanut vangittua sääolosuhteiden merkityksen ajamiseen varsin hyvin. Myös vauhdintunne on pelissä mainio. Lajin vaarallisuus välittyy mainiosti television ruudulta.

DiRT3_Rally_4_tif_jpgcopy

Ja peli todellakin näyttää nätille! Suomi näyttää nimenomaan Suomelle! Fiilis on aivan kuin ajaisi mökkitiellä kohti rillausta ja saunaa – toki hieman lujempaa kuin oikeasti. Jyväskylän reitin varrella on kuusia ja mäntyjä sekä vanhoja hirsitaloja. Juuri mitä odottaakin.

Moottoriurheilun historiaa

Dirt 3 on todellista moottoriurheilun historian juhlaa. Ajoin pelissä Jyväskylän rallipolkuja tuoreella Peugeoutilla kun taas Kenian safarilla huristelin eteenpäin 80-luvun Opel Kadetilla. Pelissä on tuoreimpien WRC-autojen lisäksi myös Rally America-, Super Rally 2000-, Group B-, Raid-, 60’s-, 70’s-, 80’s- ja 90’s -ralliluokat. Ralliluokkien lisäksi pelistä löytyvät Rallycross-, Modern Trailblazer-, Classic Trailblazer-, Landrush trucks-, Landrush Buggies- sekä Gymkhana-autot.

DiRT3_Rally_3_tif_jpgcopy

Autojen ohjaus on sujuvaa ja riittävän realistista, mutta samalla helposti lähestyttävää. Pienikin liiallinen tatin käyttö johtaa samantien pyörähdykseen, mikä oli allekirjoittaneelle aluksi hieman haastavaa, mutta palkitsevaa sen opittuani. Plussaa täytyy antaa driftauksesta eli sivuluisusta. Pelissä on ratoja, joissa on tarkoitus puhtaasti vain driftata. Tämä on kuin Fast and Furiousia vuoristotiellä!

Pelissä on kuvakulmia runsaasti, joten jokainen löytää varmasti mieleisensä. Tosipelaajalle kelpaa vain kojelauta- tai nokkapelti, mutta kameran saa halutessaan myös auton taakse.

Plussaa myös ympäristön vaikutuksista. Heti jos edellä olevasta autosta irtoaa jokin osa, vaikuttaa se omaan ajamiseen mikäli se sattuu esimerkiksi pyörän alle. Pienet mokat eivät kuitenkaan haittaa. Edellisistäkin osista tutulla rewind-ominaisuudella voit kelata aikaa taaksepäin jos kaara lähtee hanskasta.

Vaikeustasoja voi säätää kesken kauden, joten eteneminen pelissä on vaivatonta. Jos alussa pelkää ajaa lämä pohjassa, erilaiset ajonavut auttavat.

Pelissä edetään askel ja rata kerrallaan. Kisoista kerätään kokemuspisteitä ja niiden avulla avataan seuraavia kisoja sekä herätetään eri tiimien ja automerkkien kiinnostus. Mukavasti lisäpisteitä on tarjolla eri kisoissa olevissa sivutehtävissä kuten tietyn kierrosajan tai nopeuden saavuttaminen.

Mukavana bonuksena on Replay-valikosta löytyvä suora mahdollisuus ladata esimerkiksi pelaajan ajama hurja kolari suoraan Youtubeen.

Dirt 3 julkaistaan PS3:lle, Xbox 360:lle sekä pc:lle 24. toukokuuta.

Lisää luettavaa