Mikään ei tunnu pysäyttävän Call of Duty -sarjaa, joka on kasvanut aidoksi popkulttuuri-ilmiöksi ja yhdeksi viihdeteollisuuden suurimmista kassamagneeteista. Activision aikoo julkaista seuraavaksi Call of Duty: Modern Warfare 3:n Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle ja pc:lle 8.marraskuuta, ja Black Opsin muodostuttua kaikkien aikojen tuottoisimmaksi videopeliksi, odotukset ovat MW3:n suhteen korkealla. Samalla moni asia on kuitenkin vielä epävarma.

MW3_3_lite

Pelintekijästudio Infinity Ward nosti Call of Dutyn supersuosioon ensimmäisellä Modern Warfarella, mutta vuoden 2010 keväänä merkittävä osa studion työntekijöistä riitautui Activisionin kanssa ja perusti uuden kilpailevan studion. Activisionilla ei ole varaa siihen, että Call of Duty -pelien taso laskisi, sillä Electronic Arts hengittää niskaan Battlefield 3:lla, josta se haluaa Call of Dutyn kaltaisen megahitin. Jos Call of Duty joskus kompastuu, se voi hyvinkin tapahtua juuri Modern Warfare 3:n myötä, sillä sen tuotanto on ollut vaikea. Infinity Wardilla on kova tehtävä edessään ylläpitää sarjan laatu samalla kun studio joutuu rakentamaan kehitysryhmäänsä uudelle. Siksi se onkin hankkinut apua.

Infinity Ward tekee Modern Warfare 3:n yhdessä Sledgehammer Games -studion kanssa. Sen perustivat muutama vuosi sitten Dead Spacen avaintekijät Glenn Schofield ja Michael Condrey. IW:n puhemies Robert Bowling toteaa, että suunnitelmat Modern Warfare 3:n suhteen olivat jo pitkälti valmiit ennen studion ongelmia. Sledghammer on otettu mukaan auttamaan rakentamaan peliä, kun IW kärsi miehistönvajauksesta.

Musta tiistai koittaa

Modern Warfare 3 jatkuu suoraan siitä mihin edellinen peli jäi. Venäjän sotavoimat hyökkäävät Yhdysvaltoihin käynnistäen kolmannen maailmansodan. Tekijät lupaavat eeppisen mittakaavan urbaania taistelua suurkaupunkien ytimissä. Tarina vie pelaajat taistelemaan ympäri Eurooppaa esimerkiksi Lontooseen ja Pariisiin sekä Himalajalle, Venäjälle ja tietenkin Yhdysvaltoihin.

Bowling ja Schofield esittelivät Activisionin Lontoossa järjestämässä tilaisuudessa kahta keskeneräistä Modern Warfare 3:n yksinpelin kohtausta. Ensimmäinen näistä oli ”Black Tuesday”, joka sijoittui Manhattanille, jossa on käynnissä täysi sota. Venäläiset tankit ovat kaduilla ja ilmatuki pommittaa ydinkeskustaa tuusannuuskaksi. Pelaajan ryhmän tehtävänä on raivata tie kaduilta pörssirakennukseen. Tehtävä alkaa pelaajan herätessä Blackhawk-kopterinsa romusta.

MW3_1_lite
IW osaa edelleen tehdä – Sledgehammerin avustuksella toki – näyttävän näköistä ja toimintaleffojen kaltaista actionia paremmin kuin kilpailijat.

Pelin Manhattan näyttää kapeammalta tunnelilta kuin Crysis 2:n vastaava versio kaupungista, mutta ohjatumpi toiminta onkin pelin henki Call of Dutyssa. Manhattan vain tuntuu kovin tutulta eikä pelin graafinen ilme ole parantunut juurikaan verrattuna Modern Warfare 2:een. Tosin, kun valtaosa studion ohjelmoijista lähti viime vuoden keväänä, ei pelimoottorin jatkokehitys varmasti ole ollut helppoa.

Taistelu jatkuu rakennusten sisällä, kunnes päästään erään rakennuksen katolle, jossa pitää tuhota venäläinen radio-asema, jotta Yhdysvaltain armeijan yksiköt voivat kommunikoida vapaasti. Tällöin vastapäisten rakennusten katoille ilmestyy venäläisiä sotilaita, jotka voi ampua perinteiseen tyyliin tai käyttämällä Reaper-ohjusta. Tätä käyttäessä pelaaja näkee taistelutantereen korkealta ilmasta lintuperspektiivistä jolloin on helppo tähdätä ohjus katolla olevien vihollisten niskaan.

Pian taistoon ilmestyy vihollishelikopteri, joka tuhotaan ohjuksella ja sitten paetaan omaan helikopteriin, josta annetaan tulitukea konekiväärillä ja lennellään New Yorkin pilvenpiirtäjien seassa.

Taisteleminen on sarjalle ominaisen kiivasta ja sulavaa. Supersulava 60fps-ruudunpäivitys on yksi ratkaisevimmista tekijöistä, joka erottaa Call of Dutyn edukseen muista fps-peleistä. Korkea ruudunpäivitys tekee toiminnasta sulavaa, mutta se tuntuu myös tarkassa ohjauksessa.

Vältä väliä

Lontooseen sijoittuva, hauskasti nimetty Mind The Gap -kenttä sijoittuu varastoalueelle. Tehtävä pelataan sateisen yön aikana ja se alkaa hieman samalla tavalla kuin Black Opsin Siperiaan sijoittunut WMD-kenttä, jossa ensin tutkaillaan pimeänäön turvin korkealla taivaalla olevasta tutkakoneesta ja annetaan ohjeita maassa olevalle iskuryhmälle. Kun tilanne alkaa, siirrytään maan tasalle osaksi neljän hengen sotilasryhmää. Aluksi viholliset eliminoidaan vaivihkaa ja vältetään suoraa toimintaa.

Tehtävänä on etsiä rekka, joka sisältää jotakin erittäin tärkeää. Hauska yksityiskohta on se kun sotilaat vyöryttävät toisessa kerroksessa olevan huoneen, telkkarissa näkyy livejalkapalloa. Maassa maan tavalla. Kun rekka löytyy, sen tavaratila onkin tyhjä ja pelaajan ryhmä joutuu väijytykseen. Autojen, rekkojen ja lastauslaiturien seassa käytävä taistelu on kiivas ja tehokeinot kuten räjähdykset ovat hienoja. Äänisuunnittelu on sekin todella mahtipontista.

MW3_2lite
Demossa pystyi käyttämään samassa aseessa sekä ACOG- että red dot sight -tähtäimiä.

Näytön alalaitaan ilmestyy “Chase the bad guy!” -teksti ja pelaaja ryntää tuntemattoman vihollisen kintereillle, joka pakenee rakennustyömään kautta metrotunneliin ja metroon. Sopivasti yksi pelaajan ryhmän sotilaista kaappaa jeepin ja pelaaja hyökkää asemiin sen lavalle ja duo kiihdyttää metron perään tunneliin.

Tässä kohtauksessa menossa on Infinity Wardille tuttua raivoa ja meininkiä, kun syntyy läheltä piti -tilanteita vastaantulevien metrojen kanssa. Pelaajan tehtävän on tulittaa metrovaunussa olevia vihollisia ja yrittää päästä ensimmäisen metrovaunun tasalle. Yhtäkkiä pimeästä tunnelista ajetaankin aseman läpi, jossa laitureilla on kymmeniä hämmästyneitä siviilejä. Kohtaus huipentuu pelaajan saavuttaessa ensimmäisen vaunun, joka suistetaan raiteiltaan. Demo loppuu vaunun kaatuessa ja liukuessa leveää tunnelia pitkin räjähdysten saattelemana.

Tuttua toimintaa

Kolmas maailmansota ja sota Yhdysvaltain mantereella etenkin New Yorkissa tuntuu kuluneelta idealta, mutta tekijät painottavat, että iso osa pelistä sijoittuu onneksi ympäri maailmaa, mikä tuo toivottavasti mukanaan tarvittavaa vaihtelua.

Erityisen yllättävältä yksinpeli ei näytä, mutta erittäin hyvin tehdyltä, eikä vähempää enää odottaisikaan. Sarjan suurena fanina en kuitenkaan ole demon perusteella vakuuttunut, että se riittää enää. Yllätyksiä tulee toki olemaan luvassa ja IW on osannut rytmittää yksinpelejään todella hyvin, mutta demon perusteella on mahdoton sanoa, kuinka hyvin tässä onnistutaan tällä kertaa.

Spec Ops ja moninpeli

MW2:n erinomainen kaksinpelattava yhteispelitila Spec Ops tekee paluun MW3:ssa. Bowling lupaa isoa panostusta suosittuun yhteispeliin, jossa on nyt mukana aivan uusi pelimuoto sekä mahdollisuus hakea peliseuraa verkosta kaverien ulkopuolella.

Moninpelin paljastus jätetään myöhempään ajankohtaan ja tällä sarallahan odotukset todella korkealla. MW3 tulee tukemaan Activisionin tulevaa CoD-palvelua, josta voimme puhua hieman myöhemminn.

Lisää luettavaa