Activision Blizzardin ärtyneet työntekijät tekivät historiaa – Yhdysvaltojen ensimmäinen suuressa pelitalossa järjestäytynyt ammattiliitto on syntynyt

Amerikassa videopelien ammattiliitot ovat lähes olematon asia.

24.5.2022 13:04

Yhdysvaltojen ensimmäinen suuressa pelitalossa järjestäytynyt ammattiliitto on saanut syntynsä.

Järjestäytymisen takana on 28 ihmisen joukko, jotka toimivat laadunvarmistuksen parissa vaikuttavina pelitestaajina Activision Blizzardin omistamassa Raven Software -studiossa. Ammattiliiton muodostamisesta äänestettiin nyt toukokuussa ja myöhään maanantai-iltana Suomen aikaan Yhdysvaltain valtakunnallinen työsuhdelautakunta (NLRB) varmisti äänestyksen menneen läpi ääni 19-3.

NLRB astui mukaan kuvioon, kun Activision Blizzard itse ei ollut riittävään aikamääreeseen mennessä tunnustanut omatoimisesti liiton olemassaoloa.

Seuraavana askeleena liiton on määrä neuvotella uudesta työsopimuksesta Raven Softwaren ja testaajien välille.

– Nyt kun taistelu tunnustuksesta on ohi voimme keskittyä neuvotteluihin. Taistelemme kunnioituksesta, paremmasta palkasta, paremmista eduista, paremmasta työn ja yksityiselämän tasapainosta, kestävyydestä, työsuhdeturvasta ja jatkamme taistelua solidaarisuudesta työkumppaneidemme kanssa, äänestykseen osaa ottanut testaaja Becka Aigner kertoi The Washington Postille.

Activision Blizzardin johtajistossa asia ei ole herättänyt hilpeyttä.

– Kunnioitamme ja uskomme jokaisen työntekijän oikeuteen päättää, tukevatko he liiton muodostamista. Koemme, että koko Raven Softwaren 350 hengen väkeä vaikuttava tärkeä päätös ei pitäisi olla 19 työntekijän käsissä. Olemme sitoutuneita tekemään parhaat asiat studiolle ja sen työntekijöille, Activision Blizzardin tiedottaja Jessica Taylor kertoo.

Alkujysäys testaajien järjestäytymiselle saatiin viime joulukuussa, kun Activision irtisanoi yllättäen 12 ihmistä Ravenin laadunvarmistustiimistä. Jo noihin aikoihin tapahtuma johti Ravenilla ulosmarsseihin ja lopulta lakkotoimiin testaajien toimesta. Tapahtumaa oli edeltänyt Activision Blizzardin toimintaa ison osan viime vuodesta varjostanut työpaikkakohu, joka käynnistyi Kalifornian osavaltion haastettua pelitalon oikeuteen viime heinäkuussa.

Soppaa sekoittaa parhaillaan se, että Microsoftin olisi tarkoitus ostaa Activision Blizzard ennätyksellisellä 68,7 miljardin dollarin kaupalla.

Myös vain tunteja ennen äänestystuloksen selviämistä NLRB ilmaisi todenneensa, että järjestäytymisvaiheiden alla Activision Blizzard on uhannut työntekijöitään laittomasti sosiaalisen median käyttöön liittyvillä käytännöillään. NLRB:n mukaan ne ovat ristitiidassa työntekijöiden kollektiivisten toimintaoikeuksien kanssa.

Activision on kommentoinut kyseisten syytöksien olevan vääriä väittäen, että työntekijät saavat puhua vapaasti työpaikkaan liittyvistä ongelmista ilman pelkoa kostotoimista. Mikäli pelitalo ei saa soviteltua syytöstä, vie NLRB asiaa eteenpäin virallisen valituksen merkeissä.

Ammattiliittojen muodostus pelialalla on puhuttanut Yhdysvalloissa jo pitkään, sillä kyseessä on erittäin harvinainen ilmiö maassa. Itse asiassa vasta aiemmin viime vuonna Yhdysvallat sai ensimmäisen varsinaisen videopelialan ammattiliiton, kun indiekehittäjä Vodeo Gamesin työntekijät päättivät järjestäytymisestä. Hiljattain puhetta on piisannut paljon myös Kanadassa muun muassa BioWaren laadunvarmistustestaajien järjestäytymisestä.

Lähde: The Washington Post, Bloomberg

Lisää luettavaa