Pääkirjoitus: 15 vuotta Pelaaja-lehteä

Miika Huttunen pohtii ajan henkeä 15-vuotiaan Pelaaja-lehden uusimmassa pääkirjoituksessa.

17.10.2017 23:07

Ajan henki haisee

Kun viisitoista vuotta sitten teimme Pelaajan ensimmäistä numeroa, emme kyenneet edes ajattelemaan, että lehti olisi tänä päivänä vielä olemassa. Perustimme lehden omilla rahoillamme ilman ulkopuolista tukea, joten jo ensimmäistä 12 numeroa juhlittiin kuin viimeistä päivää. Mutta tässä sitä vielä ollaan.

Ensimmäinen Pelaaja-lehti ilmestyi lokakuussa 2002, ja niihin aikoihin verrattuna moni asia on nyt toisin. Se näkyy äärimmäisen hyvin ensimmäiseen Pelaajaan kirjoittamassani Konsolit verkkoon -jutussa. Silloin konsoleiden verkkopelaaminen ja -palvelut olivat vasta alkutekijöissään ja ääniviestintäkin uusi juttu. Eniten jutussa hämmensi nykypäivän näkökulmasta silti seuraava kommenttini:

”[Verkossa] voi huoletta huutaa ja uhkailla, vastapeluri on kuitenkin kaukana.”

Nykypäivän hyvin myrkyllisen verkko- ja somekeskustelun aikana kommentti on melko käsittämätön. Minähän käytännössä rohkaisin ihmisiä käyttäytymään huonosti toisiaan kohtaan! Ja näinhän valitettavan usein nykyään myös tapahtuu.

Viisitoista vuotta sitten aika oli kuitenkin erilainen. Kommenttini oli heitetty viattomasti huumorimielellä, sillä kukaan ei vielä tiennyt, että siitä tulisi verkkopelien arkipäivää. En itsekään olisi voinut uskoa, että näin käy. Tietenkin olisin voinut unohtaa huumorin ja kehottaa ihmisiä käyttäytymään aina kohteliaasti toisiaan kohtaan myös verkkopeleissä, mutta ajattelin tuolloin – ja ajattelen vieläkin – että sen pitäisi olla kaikille itsestäänselvyys.

Valitettavasti tilanne on nykyään enemmänkin päinvastoin niin pelimaailmassa kuin sen ulkopuolellakin. On tietenkin ymmärrettävää, että etenkin kilpailullisissa verkkopeleissä välillä kiehuu yli, jolloin saattaa tulla huudettua törkeyksiä vastapelaajille tai tiimitovereille. Jos se olisi vain satunnainen poikkeus eikä sääntö, se olisikin paljon helpommin ymmärrettävissä.

Mitä enemmän tuota kommenttiani katson, sitä enemmän se alkaa näyttää valitettavan oikeaan osuneelta ennustukselta, vaikken sitä aikoinaan sellaiseksi tarkoittanut. Suurempi ongelma on se, että koska tällainen käytös on nykyään niin yleistä, monet eivät edes ymmärrä, kuinka haitallista se yleiselle keskustelukulttuurille on. Olisiko niin vaikeaa olla välillä ihmisiksi?

Lopuksi haluan viisitoistavuotisnumeron kunniaksi kiittää kaikkia lukijoitamme, olivatpa he sitten uudempia tai olleet mukana alusta lähtien. Lisäksi kiitän kaikkia niitä kirjoittajia ja avustajia, jotka ovat olleet tekemässä Pelaajaa näiden vuosien aikana. Ilman teidän panostanne Pelaaja ei olisi sellainen kuin se tänään on. Kiitos ja kumarrus!

Miika Huttunen
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Kirjoitus on julkaistu pääkirjoituksena Pelaaja-lehden lokakuun numerossa 181, joka on nyt kaupoissa!

Lisää luettavaa