Tyylitajuista rikollisuutta

On aina yhtä innostavaa nähdä, kuinka taas yksi kotimainen pelistudio kasvaa lupaavasta tulokkaasta kunnon tekijäksi. Uusin lunastaja on turkulainen Rival Games, jonka uskottava episodirakenteinen poliisipeli The Detail availi näemmä ovia ulkomaille. Nyt firmalle on nimittäin uskottu The Walking Deadin luojan Robert Kirkmanin sarjakuvaan pohjaava Thief of Thieves, eikä suinkaan syyttä.

Sarjiksen sankari on ennenaikaisesti eläköitynyt mestarikonna Redmond, joka tyydyttää palavaa rötöstelyviettiään viemällä massit itseään pahemmilta konnilta. Tämä Danny Oceanin ja Robin Hoodin risteytys on pelissä tehtävänantajana, ja pelaajahahmona nähdään hänen itsevarma oppilaansa Celia. Murto- ja huijauspuuhat taitava Celia on elävä todiste rikoksen kannattavuudesta, vaikka punktyylin ja valtavien kaulatatuointien luulisi edesauttavan kiinnijäämistä.

Neliosainen ja noin viisituntinen ykköskausi on kansainvälistä viileyttä tihkuva rötösputki, jossa Celia ja tämän kollegat tekevät sarjan toisiinsa liittyviä keikkoja muun muassa Italiassa ja Lontoossa. Kulisseina nähdään klassisten ryöstöleffojen paikkoja, kuten pankkeja, junia ja ökykartanoita. Varaspeliksi sävy on aina ilahduttavan maanläheinen ja jopa realistinen. Paikat katsastetaan ennen varsinaista ryöstöä. Valvontakameroiden etukäteisbongaus ja huomaamattomat keinot, kuten pikkuhuijaukset, tuottavat parempi tuloksia kuin riehuminen. Jengi kaihtaa rahvaanomaista väkivaltaa toisin kuin kilpaileva konnakopla, mikä tekee rötöstelystä sympaattisempaa.

Thief of Thieves -arvostelu

”Rival Gamesin vahvuutena on selkeästi tunnelman luominen, ja sitä tukevat niin kässäri, musiikki kuin upea sarjakuvatyylinen grafiikkakin.”

Thief of Thieves -arvostelu

Rival Gamesin vahvuutena on selkeästi tunnelman luominen, ja sitä tukevat niin kässäri, musiikki kuin upea sarjakuvatyylinen grafiikkakin. Varjoilla ja vahvoilla väreillä pelaava taide on sarjakuvailmettä matkivien pelien kärkipäätä niin itse pelissä kuin välianimaatioissakin. Pelin audiovisuaalinen tyyli on kauttaaltaan vallan ihastuttava.

Ongelmaksi nousee kuitenkin se, että pelinä Thief of Thieves soutaa tyylillä ennen tarkoitusta. Sotkuinen sekoitus hiiviskelypelejä, Hitman-soluttautumista ja Telltale-seikkailuja vuoroin toimii ja vuoroin kompuroi. Tyylitellyt ja vahvasti rajatut kamerakulmat vaikeuttavat vartijoiden reittien seurailua, ja ohjaus on hiiviskelypeliksi jähmeähköä. Kiva on kuitenkin nähdä, että pelin rötöstely on väkivallatonta. Vartijoiden taklauksia voi väistellä, mutta vastaan ei tapella, eikä ketään tainnuteta kuristusottein. Niinpä hiiviskely on se oikea ja ainoa ratkaisu.

Erityisesti toiminnallisemmissa takaa-ajokohtauksissa henki on kuitenkin höllässä, koska pelaaja ei heti välttämättä edes tajua, minne pitäisi mennä. Tallennuspisteitä on sentään runsaasti. Kassakaapin murtamisen ja tiirikoinnin kaltaiset minipelit jäävät taas helppoudessaan vitsin asteelle. Kaikki tämä viittaa siihen, että kohderyhmänä ovatkin varmasti enemmän sarjakuvafanit kuin kovan luokan hiiviskelypelaajat. Peli antaa silti tyydytyksen, kun keikka menee täydellisesti, ja jaossa on myös aika nivaska saavutuksia eri lähestymistavoista.

Vaikka olen lueskellut useampia Kirkmanin sarjiksista, Redmondin seikkailut ovat jääneet väliin, joten oli kiva todeta, ettei fanituksen puute ole este pelaamiselle. Tarina on itsenäinen kokonaisuus, joka ei liity sinänsä sarjiksen juonikaariin. Pelaamisen jälkeen supervarkaan tarina alkoi kuitenkin kiinnostaa kummasti, joten peli lienee tehnyt tehtävänsä.

7/10
KehittäjäRival Games
JulkaisijaRival Games
PeligenretSeikkailu
Lisää luettavaa