Ja vesi oli mustaa

Keskiyö. Sade piiskaa kylmän valon täplittämää jylhää betonimaisemaa. Viemäriin pulppuava vesi värjäytyy punaiseksi. Joen rannalla mätänevä ruumis kylpee poliisiauton sinipunaisissa valoissa. Tavallinen yö paratiisissa.

Turkulaisen Rival Gamesin tummasävyinen seikkailupeli The Detail on visuaalisesti sykähdyttävä noir-henkinen tunnelmapala, joka lainaa sopivassa mittasuhteessa Frank Millerin sarjakuvista, James Ellroyn kirjoista ja The Wiren kaltaisten tv-sarjojen lyijynharmaasta tunnelmasta. Usean avainhahmon perspektiivistä kerrottu tarina sukeltaa syvälle alamaailman veriseen arkeen, ja nyanssirikkaasta kerronnasta on helppo aistia myös reilusti perisuomalaista melankoliaa. Ikävä kyllä komeaan nousukiitoon ponnistavalta tarinalta leikataan loppusuoralla siivet ja peli kompuroi lattean sekavaan päätepisteeseen.

The Detail -arvostelu

”The Detailin tarina päättyy töksähtäen, mutta se ei toki tee tyhjäksi Rival Gamesin työn laatua kokonaisuuden kannalta.”

The Detail -arvostelu

The Detail on klassisen koulukunnan osoita ja klikkaa -seikkailupeli, jonka vaikeustaso on todella matala. Peli onkin monelta osin lähempänä interaktiivista graafista novellia kuin täysveristä pelikokemusta. Vaikka mukaan on ympätty jonkin verran rikospaikkojen tutkiskelua ja jokunen pulmapala, valtaosa pelin mureimmasta sisällöstä on säästetty hahmojen väliseen kanssakäyntiin. Arkkityyppimäisistä henkilökuvista huolimatta The Detailin hahmot ovat kiintoisan ristiriitaisia siipirikkoja ja dialogi pisteliään nasevaa.

Pelin juoni ampaisee liikkeeseen kutkuttavasti. Jengimaailman välienselvittelyltä vaikuttava henkirikos narauttaa suuren salaliiton portit auki, ja ennen pitkää pelaaja huomaa mietiskelevänsä, josko kukaan kaupungin asukas on saanut pidettyä jauhonsa puhtaana. Ikävä kyllä Rival Games ajautui kakkosepisodin julkaisun jälkeen ongelmiin, ja alun perin viisiosaiseksi kokonaisuudeksi suunniteltu peli jouduttiin lopettamaan kolmanteen jaksoon. Mutkien oikominen paistaa läpi joka käänteessä, sillä mittava osa juonivyyhdin langoista joko sidotaan hutaisten yhteen tai jätetään tyystin roikkumaan.

The Detailin tarina päättyy töksähtäen, mutta se ei toki tee tyhjäksi Rival Gamesin työn laatua kokonaisuuden kannalta. Pelin ulkoasu on paikoin henkeäsalpaavaa koettavaa varsinkin sarjakuvien suurkuluttajalle, ja kypsään makuun suunnattu tarina pursuaa kiintoisia käänteitä. Ikävä kyllä tällaisenaan The Detailia on vaikea suositella, sillä tarina ajetaan loppusuoralla päistikkaa seinää päin. Totisesti toivon, että tämä ei jää tähän.

5/10

Synkän ja umpityylikkään noir-seikkailun terävä alku tylpistyy onttoon päätösepisodiin.

Jason Ward

5/10
KehittäjäRival Games
JulkaisijaRival Games
PeligenretSeikkailu
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa