Määränpäänä jalkapallotähteys

Electronic Artsin urheilupelien syksyinen päivityskausi on käsillä, ja samalla alkaa urheilupelejä harrastavien keskuudessa jokavuotinen vertailu viimevuotisten versioiden ja uusien tulokkaiden välillä. Jalkapallopelien kuninkaaksi ilmoittautuva FIFA 17 pyrkii uudistumaan tänä vuonna yksinpelikokemuksensa kautta ja tuikkaa samalla pieniä uudistuksia myös fanien suuressa suosiossa olevaan verkkomoninpeliin.

Tämänvuotinen FIFA on pelisarjan pariin vuosien tauon jälkeen palanneelle lievä šokki. Pelimuotoja ja kustomointimahdollisuuksia on petollisen yksinkertaisen valikkojärjestelmän alla järjettömän paljon. Useimpia pelillisiä yksityiskohtia on mahdollista säätää, pelitilanteita voi harjoitella loputtomiin, ja joukkueitakin on hurja määrä. Valinnanvaikeuden edessä kannattaa aloittaa uudesta The Journey -yksinpelikampanjasta, joka seuraa lontoolaisen jalkapallolupauksen Alex Hunterin matkaa Valioliigan kärkikahinoihin.

The Journey on miltei täydellisesti toteutettu tarina rakkaudesta jalkapalloon ilman myötähäpeää aiheuttavaa tragikomiikkaa ja ylinäyttelemistä. Matka maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi pureutuu oman pelaajan kehittämisen ja varsinaisten otteluiden lisäksi joukkueiden sisäisiin tapahtumiin, Alexin yksityiselämään ja uran käännekohtiin pelaajamarkkinoilla. Kovaa työtä pitää tehdä kentällä ja harjoituksissa, jotta oman unelmaseuran valmentaja kiinnostuisi ja nykyinen manageri pysyisi tyytyväisenä. Pelitovereiden ja perheenjäsenten kanssa monivalintana käydyt keskustelut sekä lehdistölle annetut lausunnot pelien jälkeen muovaavat Alexin persoonaa viileän rauhallisen ja temperamenttisen taiteilijan välillä.

FIFA 17 -arvostelu

”FIFA 17 on loistava mahdollisuus hypätä takaisin jalkapallopelien maailmaan, varsinkin jos olit jo hetken poissa.”

Graafisesti peli on näyttävä ja pelaajien fysiikka pääosin aidonoloista, ainakin mitä tulee kontakteihin ja pallonhallintaan. Ajoittain eri animaatioiden soljuva yhdisteleminen on pelille vaikeaa, eikä ole mitenkään tavanomaisesta poikkeavaa nähdä Wayne Rooneyn tai Lionel Messin kaltaisia supertähtiä tilannekuvissa ensiksi todella raivoissaan epäonnistumisesta ja sitten silmänräpäyksessä jolkottelemassa takaisin pelipaikalleen poissaoleva ilme kasvoillaan.

Henkilökohtaisesti suurin harmituksen aihe on itse pelaajien ja pallon välinen tuntuma. Varsinkin äkkiä syntyvillä ratkaisuhetkillä ja keskitystilanteiden jälkikaaoksessa tuntuu, ettei oma pelaaja tottele käskytystä tai laukaisutapaa niin nopeasti kuin tahtoisi. Tähän viiveeseen tottuu ajan kanssa, mutta koen edelleen olevani sekunnin murto-osan jäljessä optimaalista puskua, kaukolaukausta tai lyhyttä vapauttavaa syöttöä, joka olisi sijoittumiseni vuoksi merkinnyt varmaa maalia.

FIFA 17 on loistava mahdollisuus hypätä takaisin jalkapallopelien maailmaan, varsinkin jos olit jo hetken poissa. Kattavat harjoitusmoodit sekä The Journey -kampanjassa että päävalikon harjoitteluosiossa opettavat jalkapallon eri osa-alueiden perusasiat tehokkaasti. Vaikeampiakin kikkoja ja laukauksia kannattaa treenata, sillä perinpohjainen puolustajan hassuttaminen ja kierteisen laukauksen upottaminen maaliin 20 metrin päästä ovat joka kerta nostattavia saavutuksia.

8/10

Yllättäen FIFA 17 viihdyttää eniten yksinpelikampanjallaan. Pelimuotojen runsaus ja graafinen näyttävyys vakuuttavat, mutta laiskahko pelituntuma jää harmittamaan.

Markus Heino

8/10
KehittäjäEA Canada
JulkaisijaEA Sports
PeligenretJalkapallo, Urheilu
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa