Virtuaaliviheriöiden maestro

Taas on tullut aika uuden Pro Evolution Soccerin, mutta tällä kertaa Konamin futispelisarja lähtee valloittamaan pelaajien sydämiä uudella nimellä: eFootball PES 2020. Nimen vaihtumisesta huolimatta meno on sama tänäkin vuonna, kun valikoiden kauneus ja välillä myös toimivuus on saanut väistyä itse jalkapallon tieltä. Perinteinen ratkaisu osoittautuu tänä vuonna oikeaksi, sillä uusi PES loistaa kentällä – eikä vain sen takia, että se näyttää hyvältä.

Jokainen tekoälyä vastaan pelattu ottelu PES 2020:ssä tuntuu erilaiselta. Testauksen aikana mukaan mahtui epätoivoista puolustustaistelua selkeästi parempaa vastustajaa vastaan ja ylivoimaista pallonhallintaa vastustajan vetäytyessä omalle alueelleen. Tekoäly puolustaa ja syöttelee pääosin tarkasti, mutta mukaan mahtuu myös virheitä, jotka luovat mukavan vaikutelman siitä, että tietokonekin on inhimillinen. Yksittäisten pelaajien väliset erot ovat aiempaa selkeämpiä, ja vaikka tietokoneen ohjaamalta Messiltä on edelleen turha odottaa täysin aidon pelaajan kaltaista käytöstä, on tämän vaarallisuus kentällä ilmeistä. Hitaat ja isokokoiset topparit eivät enää juokse kiinni tuulennopeita laitahyökkääjiä, mutta pääpalloissa he vievät voiton.

Pallo on tärkein asia jalkapallossa, mutta videopelimuodossa se on jätetty usein varsin pienelle huomiolle. Viime vuonna PES sai mallinnettua pallon liikkeen erittäin hyvin, mutta se oli turhan tiukasti liimattu pelaajien jalkoihin, ja syötötkin kulkivat eteenpäin kuin raiteilla. Tänä vuonna peliväline on siirretty virtuaalimuotoon täydellisyyttä hipoen. Viime vuodelta tutut liike ja painon tunne pallossa ovat tallella, mutta nyt se elää omaa elämäänsä pelaajista irrallisena entiteettinä. Järjettömän hankalaksi sen hallussapitoa ei ole tehty, mutta irtopalloja ja harhasyöttöjä näkyy tänä vuonna entistä enemmän.

eFootball PES 2020 -arvostelu

Myös pelaajien asento palloon nähden on tärkeässä asemassa, sillä hankalasta asennosta tai täydestä juoksuvauhdista lähtevät syötöt tai laukaukset epäonnistuvat todennäköisemmin kuin rauhassa tehdyt ratkaisut. Tämä ominaisuus on löytynyt futispeleistä jo jokusen vuoden, mutta PES on antanut sille nyt erityisen paljon huomiota. Toisen tai kolmannen ottelun kohdalla peli jopa erikseen ohjeisti välttämään huonosta asennosta syöttämistä.

Kaikki ei toki ole täydellistä. Välillä pelaajat eivät reagoi palloon ajoissa – tai ollenkaan –, ja näistä tilanteista saattaa syntyä vastustajalle tai itselle maalipaikkoja, vaikka tilanne ei sitä muuten oikeuttaisikaan. Puolustajien ja maalivahtien sijoittumista on parannettu viime vuodesta rutkasti, mutta ajoittain kömmähdyksiä tapahtuu edelleen. Näitä ongelmia esiintyy kuitenkin varsin harvoin, ja omaa pelikokemustani ne eivät häirinneet juuri ollenkaan.

eFootball PES 2020 on uuden nimensä myötä ottanut aimo harppauksen eteenpäin viime vuoden Pro Evolution Soccer 2019:stä. Kentän ulkopuolella asiat ovat edelleen vähän niin ja näin, mutta viheriöllä peli on paras PES pitkään aikaan. Ensimmäistä kertaa sitten PES 6:n päivien ohjainta on hankala laskea alas. Ruokaa pitäisi tehdä ja kämppä siivota, mutta josko yksi peli vielä?

8/10
KehittäjäPES Productions
JulkaisijaKonami
PeligenretJalkapallo, Urheilu
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa