Arvostelussa Chef Life: A Restaurant Simulator

Arvostelussa Chef Life: A Restaurant Simulator. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244. 

4.2.2024 12:00

Arvostelussa Chef Life: A Restaurant Simulator. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244. 

Lämmöt päälle

Keittiössä huhkiminen on kovaa hommaa. Raaka-aineiden, mausteiden ja lämpötila-asteiden yhtälö on toisinaan loputtoman esoteerista alkemiaa, eikä kovan työn tuloksena välttämättä siunaannu lautaselle kuin palaneen makua.

Onneksi videopelien avulla kuka tahansa meistä voi olla oman elämänsä Gordon Ramsay. Muun muassa Styx-sarjasta ja viimeisimmästä Call of Cthulhusta tunnetun Cyanide Studion ravintolasimu Chef Life ojentaa kulinarismin syvistä vesistä kiinnostuneelle pelaajalle kokinhatun ja päästää tämän rellestämään virtuaalikeittiöön.

Chef Lifen alussa pelaaja luo itselleen hahmon ja alkaa rakentaa yhden ravintolan kokoista ruokaimperiumia liikekumppaninsa kanssa. Muutama avajaisia edeltävä päivä vietetään lähinnä opetellen kourallinen yksinkertaisia reseptejä sekä syventymällä pelin kankeahkoon, runollisesti ilmaistuna virkamiesmäiseen esillepanoon. Valikkojen, kuvakkeiden ja symbolien riistoviljely tuntuu varsinkin ensialkuun päätähuimaavalta, mutta tie tasaantuu sitä mukaa kun pelin toiminnot iskostuvat selkärankaan.

Arvostelussa Chef Life: A Restaurant Simulator

Chef Lifen pelaaminen on lohkottu yksittäisiin päiviin, joiden rytmi jakautuu aamupäivän valmisteluvaiheeseen ja illansuussa alkavaan kattaukseen. Päivän alkupuolella keskitytään raaka-aineiden tilauksiin, ravintolatilan ehostuksiin, työvälinehankintoihin sekä uusien reseptien pänttäämiseen. Preppausvaiheessa pelikelloa voi myös halutessaan pikakelata eteenpäin istahtamalla toimiston nojatuoliin päivänokosille. Kelausmahdollisuus jäi ainakin tämän virtuaalikokin kyökissä harvinaiseksi huviksi, sillä kattaukseen valmistautuminen tiristi järjestäen viimeisenkin sekunnin aamupäivän pelikellosta.

Kattauksen alettua ravintolaan alkaa virrata yksittäisiä asiakkaita ja pöytäseurueita, jotka tilaavat haluamiaan annoksia pelaajan määrittelemältä ruokalistalta. Omaa kulinaristista ilmettä voi alkaa hahmottelemaan heti alkutahdeilta lähtien ja peli myös kannustaa uusimaan listaa tasaisin väliajoin. Itse ruoanlaitto on jaettu raaka-aineiden käsittely- ja kypsennysvaiheisiin melko yksinkertaisten ohjaustapojen avulla. En kuitenkaan tohtisi väittää Chef Lifen kontrolleja järin johdonmukaisiksi, sillä kehittäjät eivät ilmeisesti ole osanneet päättää mitoittaako ohjaus ennemmin hiirelle vai peliohjaimelle. Niinpä toimintojen näppäinkartoitus tuntuu jopa tuntien jälkeen kömpelöltä.

Arvostelussa Chef Life: A Restaurant Simulator

Päivien päätteeksi kunkin pöytäseurueen jättämä arvosana vaikuttaa sekä ravintolan kirstuun kilahtavaan rahasummaan että pelaajan hahmon kokemuspisteisiin. Ensin mainitulla pidetään ravintolan valot päällä ja varastot täynnä, kun taas kokemuspisteillä avataan uusia reseptejä. Kertaalleen opeteltuja ruokalajeja voi tuunata uuteen uskoon ja annosten lautaselle asettelua voi halutessaan muuttaa. Ruokalajien monipuolistuessa keittiön työvälineiden sekä apukokkien määrä kasvaa.

Chef Life sisältää pelimekaanisia osasia, jotka kurottavat yllättävän syvälle virtuaalikeittiön päivittäistoimintaan. Kokonaisuus tuntuu kuitenkin pintapuoliselta, sillä eri annosten valmistamisen perustoiminnallisuus on nyanssieroista huolimatta melko yksioikoista puuhaa, ja ravintolan muokkausmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Vaikka keittiössä tulee toisinaan kiire, Chef Lifen pulssi lyö keskimääräisesti melko matalalla sykkeellä ja pelaaminen on lähempänä rentoa kokkailuzeniä kuin Helvetin keittiössä puurtamista.

Chef Life on mutkattoman simppeli ja kaikin puolin mukiinmenevä ravintolasimulaattori, joka on parhaimmillaan suupala-annoksina. Varoitettakoon kuitenkin, että paikoin yllättävän hyvännäköisten digitaaliannosten johdosta Chef Lifen pelaaminen on riskialtista puuhaa. Ainakin allekirjoittaneen kohdalla varikkopysähdykset jääkaapilla lisääntyivät huomattavasti pelitestin aikana.

Jason Ward

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

6/10
KehittäjäCyanide Studio
JulkaisijaNacon
PeligenretSimulaatio
JulkaisualustatPS4, PS5, Switch, Win, XOne, XSX/S
Pegi-ikärajat3
Pegi-merkinnätviittauksia alkoholiin
Lisää luettavaa