Arvostelussa Blood Bowl 3

Arvostelussa Blood Bowl 3. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244. 

2.2.2024 09:00

Arvostelussa Blood Bowl 3. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244. 

Odottamattakin karvas pettymys

Blood Bowl 3 on hyvin uskollinen videopelikäännös kulttimaineessa olevan lautapelin tuoreimmasta painoksesta. Pelaajat valmentavat siinä joukkueitaan jenkkifutiksen hyvin väkivaltaisessa fantasiaversiossa ja yrittävät luotsata niitä kohti turnausvoittoja ja menestystä.

Esikuvan hengessä myös Blood Bowl 3 on vuoropohjainen urheilupeli, jossa heitetään paljon noppia. Aina kun pelaajat yrittävät miltei mitä tahansa, heitetään noppaa. Jos tulos ei ole suotuisa, syöttöyritys lipsahtaa sivuun, taklaus päättyy oman pelaajan kaatumiseen tai maalia kohti syöksyvä pelaaja kompastuu omiin jalkoihinsa.

Arvostelussa Blood Bowl 3

Tämän satunnaisuuden kanssa eläminen on oleellisess roolissa pelaajien puskiessa läpi joko muiden ihmisten pyörittämiä liigoja tai yksinpelin turnauksia. Jos pelaajat selviävät hengissä matseista, he oppivat uusia taitoja, joilla satunnaisuuksia voi minimoida. Juuri tämä monipuolinen joukkueen tuunailu on se juttu, joka tekee Blood Bowlista niin hyvän pelin, sillä touhussa on mukana valtavasti syvyyttä ja opittavaa. Erilaisia pelityylejä on runsaasti, eikä vuosikausia hiotussa säätökirjassa ole enää yleismaailmallisia keinoja menestykseen.

Ilahduttavasti kaikki tämä on totta myös digiversiossa, sillä pelisuunnittelu on luonnollisesti hyvällä mallilla. Kyseessä on kuitenkin vain digiversio olemassaolevasta pelistä ja vieläpä myös saman kehitystiimin kolmas sellainen. Voisikin kuvitella, että tässä tilanteessa kehitystiimi olisi voinut keskittyä vain tekemään digiversiosta mahdollisimman näyttävän ja sujuvan pelikokemuksen. Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää.

Blood Bowl 3 on karmea pelikokemus. Jo alkuvalikoissa odottaa järkytys, sillä peli sisältää vain pienen kourallisen oikean lautapelin pelattavista roduista, joilla kaikilla on omat pelityylinsä ja täten myös faninsa. Ne loput myydään myöhemmin ilmestyvänä maksullisena lisäsisältönä. Tämä on todella ikävä temppu, sillä kyseessä on jo valmiiksi maksullinen ja kohtalaisen hintava peli. Epäkohdat eivät kuitenkaan lopu tähän.

Pelin käyttöliittymä on äärimmäisen kankea ja hämärä. Välillä on hankalaa hahmottaa niinkin keskeisiä ja tärkeitä asioita kuin sen, millä pelaajalla pallo sattuu olemaan. Eri toimintojen aktivointi on peliohjaimella hankalaa ja turhauttavaa, eikä asiaa yhtään auta se, että Blood Bowlin tutoriaalit ovat kenties historian huonoimpia. On aika selvää, että koko peli on kirjoitettu ensin ranskaksi ja sitten vedetty jonkun konekääntäjän läpi. Tuloksena on välillä sellaista kielisotkua, etten todennäköisesti olisi oppinut sääntöjä, ellen tuntisi niitä entuudestaan.

Arvostelussa Blood Bowl 3

Eikä siinä vielä kaikki! Blood Bowl on myös yksi bugisimpia pelejä miesmuistiin. Säännöllisten kaatumisten ja jumitusten ohella mukana on paljon pienempiä, mutta silti vakavia bugeja. Joskus kyvyt eivät vain toimi kuten niiden pitäisi, joskus eivät ollenkaan.

Tekoälyn vuoroilla kone miettii ensin toista minuuttia omaa vuoroaan ja sitten puhaltaa sen läpi niin nopeasti, että pelaaja katselee vielä vuoron ensimmäisen toiminnon nopanheittoja, kun vuoro on jo ohitse. Koita siinä sitten pysyä kärryillä pelin kulusta! Kehitystiimi on lupaillut, että esimerkiksi mahdollisuus jatkaa kaatunutta tai jumittunutta peliä on tulossa vasta elokuussa. Ei siis kannata kuvitella, että tilanne olisi lähiaikoina parantumassa. Tämänkin jälkeen peli kärsii yhä karmeasta rahoitusmallistaan.

Blood Bowl on pelinä yhä täyttä rautaa, mutta Blood Bowl 3 on historiallisen karmea digiversio siitä. Kiertäkää se kaukaa ja pelatkaa mielummin Blood Bowl 2:ta tai oikeaa lautapeliä.

Miikka Lehtonen

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.

Pelin virallinen kotisivu.

3/10
KehittäjäCyanide Studio
JulkaisijaNacon
PeligenretStrategia
JulkaisualustatPS4, PS5, Switch, Win, XOne, XSX/S
Pegi-ikärajat16
Pegi-merkinnätmikromaksut, Väkivalta, verkko
Lisää luettavaa