Affordable Space Adventures

Hilpeä reaktiopulmalentely on moninpelinsä ja upean ohjaustyylinsä ansiosta Wii U:n omaperäisimpiä pelejä.

8.5.2015 12:43

Vuoden alus – ehkäpä kahdenkin

Avaruusalukset ovat kuin autoja. Useimmissa peleissä lennetään virtaviivaisia sporttikaunottaria, luotettavia rekkoja tai kaiken murskaavia monsterikaaroja. Wii U:n Affordable Space Adventuresin pääosassa on UExplore-yhtiön Pieni Alus™. Se on avaruusalusten lada, idän ihme ja lännen kauhu. Eipähän harmita niin paljon, kun se räjähtää tappajarobotin tai lonkerohirviön syleilyssä.

Wii U:n omistajat ovat jo kuulleet aivan tarpeekseen konsolin ”noidankehästä”, joten toistetaan se tässä varmuuden vuoksi vielä kerran. Laitteelle ei tule kolmannen osapuolen pelejä, koska se ei myy tarpeeksi, koska sille ei tule tarpeeksi pelejä. Kuka hullu vielä tekisi yksinoikeustavaraa käyttäen hyväkseen juuri erikoista GamePad-ohjainta? No, näemmä KnapNok Games. Pistäkääpä nimi muistiin.

Korpimaista käymättömin kutsuu ahneita ja köyhiä, kun halpalentoyhtiö järjestää turisteja valtaamaan ikiomaa tonttia planeetta Spectaculonilta. Kultakuumetta lietsovalla yhtiöllä on loistava historia: ei kuolleita, ei onnettomuuksia, ei huolen häivää – tai rahat takaisin! Kun pikkualus on lastattu konttiin ja isomman masuun, on turha mainita, että Spectaculonille on tipahtanut myös muukalaisten risteilijä, jonka itsenäinen robo-, miina- ja tykkiarsenaali kyttää planeetan joka nurkalla. Turhaa huolehtimista, kukkahatut! Ongelmatilanteessa ei ole varmasti homma eikä mikään päästä kutsumaan apua äärimmäisen luotettaville hätäpoijuille.

Halpuutettu avaruusseikkailu ei ole aivan nimensä veroinen, sillä se on eShopin kalliimpia latauspelejä. Hintansa väärti se on taatusti, sillä kukaan ei Nintendon itsensä lisäksi ole osannut käyttää GamePadia tällä tavalla. Palikka on Pienen Aluksen ohjain ja käyttöliittymä, jonka avulla säädetään poltto- ja sähkömoottoreita, massageneraattoreita, antigravitaattoria, valonheittimiä, skanneria, hätäsoihtuja, laskutelineitä ja inertianvaimentimia. Se ei olisi upean käyttiksen ansiosta temppu eikä mikään, mutta tässä pelissä ei jäädä arpomaan tai puhumaan syvällisiä kapteenin lokikirjaan. Kaikki napit ja kosketusnäyttö ovat kovassa käytössä.

Alun rento pulmalentely, jonka grafiikasta nousee esille hieno valon ja varjon kontrasti, vaihtuu pian äly- ja reaktiopeliin, jossa ratkaisut tehdään silmänräpäyksessä. Robotit haistelevat ääni-, sähkö- ja lämpöjälkiä, joten niiden ohitse mennään monella mcgyveroinnilla. Otetaan esimerkiksi vauhtia, minkä jälkeen kaikki laitteet sammutetaan ja loppumatka liu’utaan suksilla mattinykäsenä. Sivakot kun ovat yksi aluksen kolmesta eri laskutelinejärjestelmästä.

Sopivassa tahdissa vaikeutuvat pulmat, joihin ei ole minkäänlaista räiskintäratkaisua, muuttuvat vielä kinkkisemmiksi, kun yksinpelistä siirtyy kolmen pelaajan yhteispeliin. Kapteenilla ja hänen padillaan on vielä eniten valtaa, mutta pilotti ottaa vastuulleen ohjauksen ja tiedeupseeri valonheittimet, soihdut ja vihollisen kyvyt paljastavan skannerin. Vain juuri Wii U:lla erikoisohjaimien ansiosta toteuttava häslinki vetää suupielet ja verenpaineen kattoon.

Affordable Space Adventuresia ei kannata ohittaa vain yhtenä eShopin indieihmeistä, vaikka kertakäyttöiseltä tuntuvan mutta silti tarpeeksi pitkän pulmaseikkailun pariin ei palaisikaan toista kertaa. Spectaculonilla on nimittäin tilaa vielä yhdelle tyhm… anteeksi, rohkealle. Jos Wii U:lla olisi enemmän pelejä, jotka haltsaavat GamePadin tällä tavoin, ei konsolilla olisi huolen häivää.

8/10

Hilpeä reaktiopulmalentely on moninpelinsä ja upean ohjaustyylinsä ansiosta Wii U:n omaperäisimpiä pelejä.

Janne Pyykkönen

8/10
KehittäjäKnapNok Games
JulkaisijaKnapNok Games
PeligenretPulma, Seikkailu
JulkaisualustatNintendo Wii U
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätKauhu, Väkivalta
Lisää luettavaa