Tiesitkö? Terry Pratchett haki Oblivionista ideoita Kiekkomaailmaan

Tiesitkö, että Kiekkomaailmaan sijoittuvaa Niistäjä-kirjaa kirjoittaessaan Terry Pratchett käytti Oblivionia oppimateriaalina ja innoituksen lähteenä? Lue taustatyöstä täältä!

2.10.2022 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Julkaisimme taannoin artikkelin, jossa kerroimme erityisesti Kiekkomaailma-kirjoistaan tunnetun Terry Pratchettin peliharrastuksesta The Elder Scrolls: Oblivionin ja sen modaamisen näkökulmasta. Harrastus näkyi Pratchettin vapaa-ajan lisäksi kuitenkin myös tämän työssä: tämä hyödynsi Oblivionia kirjoittaessaan vuonna 2011 englanniksi julkaistua Niistäjä-romaaniaan. Niistäjä on julkaisujärjestyksessä 39. Kiekkomaailmaan sijoittuva kirja ja kertoo maaseutupitäjän tupakkaplantaasin ympärille kietoutuvasta hiisimysteeristä.

Sekä Oblivioniin että Skyrimiin on saatavilla modi, joka tuo peliin Vilja-seuraajan, jonka ideoimiseen ja käsikirjoittamiseen Pratchett on osallistunut. Modin tehnyt Emma on kertonut haastattelussa saaneensa maaliskuussa 2010 – vain muutama kuukausi modin julkaisun jälkeen – Pratchettilta sähköpostin otsikolla ”Kehuja Viljalle.” Kaksikko ryhtyi kirjeenvaihtoon modaamisen tiimoilta ja Pratchett alkoi tehdä ehdotuksia ja antaa palautetta Viljasta omien kokemustensa pohjalta.

– Hän kertoili, kuinka oli seikkaillut hiisiluolissa Viljan kanssa ja kuinka toivoi että pystyisi tutkimaan hiisiä ilman että niitä tarvitsisi tappaa. Päivää myöhemmin tein hänelle ”hiisien rauhanamuletin”, joka poisti hiisien vihamielisyyden esineen kantajaa kohtaan, Emma on kertonut.

Kun Emma lisäsi Vilja-modiin mahdollisuuden antaa lahjoja, Pratchett nimesi suuren osan erityisistä, modia varten tehdyistä lahjaesineistä. Tiettävästi hän livautti sekaan myös joitakin Niistäjä-pääsiäismunia.

Lue lisää:

Lisää luettavaa