Tiesitkö? Tämän takia GTA-peleissä ei enää kuulla nimekkäitä näyttelijöitä

Tiesitkö, että sille, miksi Rockstarin peleissä ei enää näy isoja tähtiä, on kaksi hyvin erilaista syytä? Lue perustelut täältä!

7.3.2019 14:15

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Samuel L Jackson Frank Tenpennynä San Andreasissa, Ray Liotta Tommy Vercettinä Vice Cityssä, Kyle MacLachlan Donald Lovena GTA 3:ssa… Rockstarin peleissä nähtiin vuosituhannen taitteessa kovia nimiä sekä päärooleissa että pienemmissä sivuosissa. Onpa muutama julkkis tehnyt cameon omana itsenäänkin – esimerkiksi Ricky Gervais pitää GTA 4:ssä stand up -esitystä Split Sides -komediaklubilla.

Uudemmissa peleissä isoja staroja ei ole näkynyt kuin harvakseltaan. Sekä Rockstarilla tuottajana työskennellyt ja sittemmin lopettanut Leslie Benzies että Dan Houser, yksi studion perustajista, ovat maininneet syyn asialle.

Benziesin vuonna 2012 antamassa haastattelussa kerrottu syy on maanläheinen. Kehittäjät eivät halua, että näyttelijän nimekkyys estää näkemästä hahmoa.
”Jos rooliin otetaan näyttelijä, jolla on helposti erottuva tai tunnistettava ääni, peliin uppoutuminen voi kärsiä. Pelaaja ei ajattele ’okei, tämä on CJ’ tai ’tämä on Niko’, hän ajattelee ’tämä on Morgan Freeman.’”
Benzies vertaa tilannetta siihen, kun iso tähti piipahtaa tv-sarjassa. Hänestä se tekee katsojan äkkiä hyvin tietoiseksi siitä, että ohjelma on pelkkää fiktiota.

Myös Houser mainitsee vaikeuden, jonka tunnistettava ääni tuottaa. Toinen syy ovat hänen mukaansa tähtien egot. Hän on muistellut Vice Cityä ja Avery Carringtonin ääninäytellyttä Burt Reynoldsia. Houser ohjasi näyttelijöitä silloin tällöin itse, ja Houserille ja Reynoldsille tuli kärhämää kohtauksen ohjauksesta. Erimielisyydet päättyivät huutoon. Myös hip hop -ryhmä Public Enemyn riveissä ollut, San Andreasissa radiojuontajaa näytellyt Chuck D oli tiettävästi sen verran hankala yhteistyökumppani, että Houser joutui pyytämään jonkun muun ohjaamaan tätä.

Poikkeuksia kuitenkin tehdään. Esimerkiksi uudessa Red Dead Redemptionissa käy kääntymässä pienessä roolissa Graham Greene, joka tunnetaan esimerkiksi rooleistaan elokuvissa Vihreä maili ja Tanssii susien kanssa. Houser onkin kommentoinut, että jos näyttelijä yksinkertaisesti vaikuttaa oikealta rooliin, he eivät osoita tunnetummallekaan nimelle ovea.

Lue lisää:

Lisää luettavaa