Tiesitkö? Red Dead -sarjaa teki aluksi Capcom

Tiesitkö, että jos asiat olisivat menneet hiukan eri lailla, suositun lännensarjan oikeudet olisivat nyt Capcomin hyppysissä? Lue syntytarina täältä!

21.10.2018 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Rockstarin länkkärihitti Red Dead Redemptionin jatko-osaa on odotettu kuin kuuta nousevaa. Nyt kun pelin ilmestyminen on vajaan viikon päässä, on hyvä hiljentyä muistelemaan sarjan juuria. Sarjan ensimmäinen osa, Red Dead Revolver, ei alun perin ollut Rockstarin peli lainkaan. Sitä kehitti Capcomin alaisuudessa työskennellyt Angel Studios.

Capcom halusi pelikattaukseensa jotain uniikkia ja ennennäkemätöntä, ja heillä oli visio. He halusivat kolmannen persoonan räiskintäpelin, jossa pelaaja ohjaisi SWAT-tiimiä, jonka jokaisella jäsenellä olisi uniikkeja kykyjä. Tätä peliä toteuttamaan Capcom pestasi Angel Studiosin. Sittemmin idea kehittyi: siitä tulisikin länkkäri. Jossain vaiheessa erikoisosasto jäi kokonaan pois ja tilalle tulivat cowboyt ja kuudestilaukeavat. Pelin alkuperäinen nimi S.W.A.T. väännettiin sen alkuperäisestä merkityksestä, special weapons and tactics, muotoon Spaghetti Western Action Team.

Peliä kehitettiin pitkään – vuodesta 2000 vuoteen 2004. Hitauden lisäksi työskentely oli takkuista. Kielimuuri Capcomin ja Angel Studiosin välillä näkyi muun muassa turhana työnä. Angel Studios teki kenttiä, joita Capcom sitten leikkasi syistä, jotka eivät koskaan selvinneet kehittäjille. Capcom julkisti Red Dead Revolverin vuonna 2002, mutta studiolla oltiin skeptisiä siitä, valmistuisiko peli ikinä.

Kun Rockstar tuli kunnolla mukaan kuvioihin, he olivat jo tehneet yhteistyötä Angel Studiosin kanssa. Angel Studios oli tehnyt heille Smuggler’s Run– ja Midnight Club -pelisarjoja. Kun Rockstar-pomot Sam ja Dan Houser kuulivat, että Angel Studios oli tekemässä länkkäriä, he kiinnostuivat. He olivat aina halunneet tehdä lännenteemaisen pelin. Koska Red Dead Revolverin tilanne oli heikko, Rockstar tarjoutui ostamaan Angel Studiosin. Kun studio oli plakkarissa, Rockstar kääntyi länkkärin oikeudet omistavan Capcomin puoleen. Capcom myi sillä ehdolla, että he saisivat julkaista pelin Japanissa – siinä pisteessä heidän uskonsa siihen, että Red Dead Revolver ylipäätään valmistuisi koskaan, alkoi olla lopussa.

Angel Studiosin, nykyisen Rockstar San Diegon Red Dead Revolver ilmestyi kesällä 2004. Se ei ollut niin suuri myyntimenestys kuin Rockstar olisi toivonut, mutta se antoi heille pohjan alkaa kehittää lännensarjaa. Vuonna 2010 julkaistua Red Dead Redemptionia puolestaan myytiin kuin leipää. Vuoteen 2017 mennessä sitä oli kauppoihin päätynyt yli 15 miljoonaa kappaletta. Sarjan uusin osa, Red Dead Redemption 2 ilmestyy perjantaina 26.10.

Lue lisää:

Lisää luettavaa