Tiesitkö? PlayStationin alkuperäinen maskotti hylättiin varjostuksen vuoksi

Tiesitkö, että Amerikan Sony suunnitteli PlayStationille kokonaan oman maskottinsa, joka kuitenkin haudattiin jo ennen konsolin länsijulkaisua? Lue eripurasta täältä!

2.2.2020 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Vajaa vuosi sen jälkeen, kun ensimmäinen PlayStation oli julkaistu Japanissa, se tuotiin länsimaihin. Konsoli ennätti Pohjois-Amerikkaan muutaman viikon ennen Eurooppaa – 9. syyskuuta 1995. Sony Computer Entertainment America kuitenkin inhosi konsolin nimeä. Kohderyhmätutkimukset antoivat ymmärtää, ettei PlayStation terminä puhuttelisi suurta yleisöä, sillä se kuulosti lapselliselta. SCEA suunnitteli julkaisevansa konsolin Yhdysvalloissa nimellä PSX, joka oli ollut laitteen koodinimi sen ollessa kehitteillä.

SCEA:n kehitysjohtaja Steve Race ja PlayStationin isäksikin tituleerattu Ken Kutaragi olivat yhteistyönsä aikana tukkanuottaisilla monesta asiasta. Konsolin brändi oli yksi niistä. Japanilaiset halusivat pitää PlayStationin julkikuvan mahdollisimman minimalistisena, kun taas amerikkalaiset tahtoivat kosiskella teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia räväkämmällä mainonnalla. Jenkkimainoksissa konsolia myytiinkin PSX-nimellä. Lisäksi sitä varten luotiin maskotti. Polygon Man oli kirjaimellisesti pelkkä piikikäs, purppurainen polygoneista muodostuva pää, jonka avulla SCEA toivoi pystyvänsä rakentamaan ikonisen, nuorisoa puhuttelevan brändin.

Ensimmäistä kertaa yleisö tutustui Polygon Maniin mainoksissa, mutta erityisen isosti hahmo oli esillä E3-messuilla vuonna 1995.

– Muistan kävelleeni Kenin kanssa messuständille ja nähneeni Polygon Manin ständin kyljessä. Ken raivostui suunnattomasti. Sen lisäksi, että SCEA käytti rajallista budjettia kokonaan uuden brändin luomiseen, hahmo oli lisäksi suunniteltu hänestä väärin, tuohon aikaan Sonyn johtoportaassa työskennellyt Phil Harrison on muistellut.

Ilmeisesti Polygon Manin suurin ongelma piili varjostuksessa: se oli tasavarjostettu sen sijaan, että suunnittelija olisi käyttänyt kehittyneempää, sulavammalta näyttävää gouraud-varjostustekniikkaa. Kutaragi oli niin tuohtunut maskotista, että se kuopattiin vielä messujen aikana, minkä jälkeen Sony oli vuosia niin kuin Polygon Mania ei olisi koskaan ollut olemassakaan. Polygonipään sijaan PlayStationin maskotiksi nostettiin lopulta Naughty Dogin Crash Bandicoot.

Kokonaan Sony ei erikoista historiaansa ole kuitenkaan haudannut. Vuonna 2012 menneisyyden kantikkaat haamut palasivat kummittelemaan pelaajia, kun PlayStation All-Stars Battle Royale -pelin pääpahiksena nähtiin kukas muukaan kuin Polygon Man.

Lue lisää:

Lisää luettavaa