Tiesitkö? Pelien punaristiset parannusesineet rikkovat lakia

Tiesitkö, että moni pelintekijä käyttää tietämättään suojattua symbolia ja tulee samalla rikkoneeksi kansainvälisiä sopimuksia? Lue sekaannuksista täältä!

4.4.2021 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Kun puhutaan peleissä olevista parannusesineistä, monen mieleen nousevat luultavasti esimerkiksi Halo: Combat Evolvedin valkoinen rasia, jonka kantta koristaa punainen risti, tai Doomin lääkintäpaketti. Punainen risti nähdään usein synonyyminä parantamiselle. Symboli ei kuitenkaan ole yleismaailmallinen, tekijänoikeudeton logo jollekin, vaan sen käyttäminen esimerkiksi pelissä on rikos.

Joulun 2016 alla vankilanrakentelupeli Prison Architectin kehittäjät Mark Morris ja Chris Delay saivat odottamattoman yhteydenoton. Sähköposti tuli Britannian Punaiselta Ristiltä ja siinä ilmoitettiin, että heidän pelinsä rikkoo Geneven sopimuksia. Nämä vuonna 1949 solmitut sopimukset perustuvat periaatteelle ihmiselämän kunnioittamisesta myös sodan keskellä, ja niissä säädetään esimerkiksi sotavankien kohtelusta, siviilihenkilöiden suojelemisesta sekä haavoittuneiden ja sairaiden parantamisesta. Prison Architectissä esiintyy ambulanssi, jonka konepellissä on punainen risti. Punainen risti on Geneven sopimusten suojaama symboli, jota saa käyttää ainoastaan merkitsemään muun muassa asevoimien lääkehuoltoa ja haavoittuneita kuljettavia kulkuvälineitä, tai Punaisen Ristin järjestötunnuksena.

Kehittäjien saamassa sähköpostissa huomautettiin, että symbolin käyttäminen muissa tarkoituksissa heikentää sen merkityksellisyyttä ja saattaa aiheuttaa hämmennystä ja vahinkoa. Studio muutti punaisen ristin vihreäksi, mutta tapaus jäi risomaan.

Prison Architectin punaiset ristit ovat pieniä, viiden pikselin levyisiä symboleita. Ambulanssissa on yksi ja terveyspaketin takapuolella on yksi. Ne ovat pikkuriikkisiä, Delay on kommentoinut harmitustaan asiaan liittyen.

Punainen Risti on ollut aktiivinen korjausvaatimusten lähettelyssä, minkä lisäksi pelintekijät ovat nykyään skarpimpia asian suhteen. Esimerkiksi Halossa parannusesineissä komeilee nykyään punainen H-kirjain, samoin Doomissa. Eikä vaikutus rajoitu räiskintäpeleihin: farmaussimulaattori Stardew Valleyn marraskuussa 2018 julkaistua päivitystä koskevassa muistiossa on melko dramaattinen maininta siitä, kuinka päivityksen myötä pelissä on korjattu Geneven sopimuksia rikkova ominaisuus. Käytännössä pelin terveyskeskuksen ristin väri vain vaihdettiin punaisesta vihreään.

Lue lisää:

Lisää luettavaa