Tiesitkö? Näin ensimmäinen Yakuza-peli sai alkunsa – Voimakas kohderyhmärajaus oli torpata projektin

Tiesitkö, että ensimmäinen Yakuza syntyi halusta tehdä peli, jossa pääsee tutkimaan Tokion Kabukichon aluetta syvemmin? Lue pelin taustoista täältä!

19.2.2023 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Ryu ga Gotoku Ishin! ilmestyy ensi viikolla tuomaan väriä ja valoa Yakuza-fanien kevättalveen. Pelisarja täyttää parin vuoden päästä 20: ensimmäinen Ryu ga Gotoku julkaistiin Japanissa loppuvuodesta 2005. Ensi alkuun näytti kuitenkin siltä, että ensimmäinenkään peli ei toteutuisi. Sarjan luonut Toshihiro Nagoshi tuli Sega-pomojen torppaamaksi esitellessään projektin.

– Olin hylännyt ajatuksen siitä, että peliä myytäisiin maailmanlaajuisesti. Seuraavaksi päätin, ettei minua haittaisi vaikka naispelaajat eivät pitäisi pelistä, sen jälkeen taas että peli olisi lapsilta kielletty. Lopulta ainoa jäljellä oleva kohderyhmä olivat japanilaiset miehet, Nagoshi on kertonut haastattelussa.

Voimakas kohderyhmän rajaaminen ei kalskahtanut Sega-pomojen korviin taloudellisesti järin viisaalta siirrolta. Siihen aikaan Sega oli vasta yhdistynyt kolikkopeliyhtiö Sammy kanssa, ja Nagoshi päätti mennä Segan johtoportaan ohi suoraan Sammy-pomojen puheille. Heiltä siunaus tehdä peli heltisi.

Kohderyhmärajausten vuoksi sekä Nintendo että Microsoft, joiden alustoille Yakuzaa tarjottiin, eivät halunneet peliä julkaistavaksi omille konsoleilleen. Sony sen sijaan tarttui mahdollisuuteen, ja sarja olikin pitkään ensisijaisesti PlayStation-julkaisu.

Kun ensimmäistä Yakuzaa ryhdyttiin markkinoimaan, Sega piti tiedotustilaisuuden todelliseen 2000-luvun alun henkeen Kamurochon esikuvana toimineen Kabukichon alueella olevassa strippiklubissa. Myös Yakuzan siemenet kylvettiin aikoinaan Kabukichon alueella: Nagoshi on kertonut haastatteluissa, että kävi mielellään lasillisilla erityisesti nuorten työkaveriensa kanssa, usein juuri Kabukichossa.

– Olen ollut siellä niin monessa eri baarissa ja kaupassa, että tunnen sen läpikotaisin. Mutta se on vain pieni osa kaupungista. Ollessamme juomassa, joku – en minä vaan joku toinen – mainitsi, että mitä jos olisi peli, jossa voisi mennä kaikkiin täällä oleviin paikkoihin. Se jäi pitkäksi aikaa minun päähäni ja lopulta johti Yakuza-sarjaan.

Lue lisää:

Lisää luettavaa